Σολτς: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες πρέπει να πιάσουν δουλειά
Θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το επίδομα που λαμβάνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες πολέμου, ο Σόλτς ζήτησε από τα ομόσπονδα κρατίδια να ξεκινήσουν να βρίσκουν εργασία στους πρόσφυγες.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς να βρουν δουλειά στη Γερμανία. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι από την Ουκρανία που υποστηρίζονται εδώ θα πρέπει να εργαστούν», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς σε διάλογο πολιτών του SPD στην πόλη Τελτόου. Την ίδια στιγμή τα ρωσικά drones έφτασαν μέχρι το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Η πόλη βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του Σολτς στο Βρανδεμβούργο, όπου εμφανίστηκε σήμερα με την ιδιότητά του ως βουλευτής της Μπούντεσταγκ. χάρη στη λεγόμενη ενίσχυση της απασχόλησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο αριθμός των Ουκρανών που ήδη εργάζονται έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 200.000. «Αλλά σε αυτόν έχουν προστεθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη, αν μπορώ να το πω με σαφήνεια. Γι’ αυτό θέλω οι άνθρωποι να εργάζονται».
«Είναι αποδεκτό εάν κάποιος δεν μπορεί να εργαστεί αμέσως στο επάγγελμα που αντιστοιχεί στα προσόντα του ή μπορεί να εργαστεί αρχικά μόνο με μερική απασχόληση, δήλωσε ο Σόλτς «Αυτό είναι λογικό σε άλλες χώρες και πρέπει να ισχύει και στη Γερμανία» πρόσθεσε.
Ο Όλαφ Σολτς είχε κάνει την ίδια συζήτηση τον Μάιο, αναφέροντας πως όποιος Ουκρανός πρόσφυγας έχει εργασία και δεν καταζητείται για κάποιο αδίκημα, μπορεί να ζήσει μόνιμα στη Γερμανία. Προσθέτωντας πως οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν τη Γερμανία να αναχαιτήσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Την ίδια στιγμή η Ουκρανία, με την πλάτη στον τοίχο, μετέτρεψε το σχέδιο νίκης, σε σχέδιο για την ειρήνευση που θα παρουσιαστεί στον Μπάιντεν.
Ευθύνη των κρατιδίων και των εργοδοτών να εντάξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες στο σύστημα εύρεσης εργασίας
Ο Σόλτς ανέθεσε επίσης ευθύνες στα ομόσπονδα κρατίδια και στους εργοδότες. Κάλεσε τους τελευταίους να «ρίξουν μια ματιά στους ανθρώπους, να δουν αν λειτουργεί». Το υπόβαθρο του αιτήματος είναι η συζήτηση σχετικά με το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ουκρανών προσφύγων πολέμου που δέχεται η Γερμανία λαμβάνει επίδομα πολίτη αντί να εργάζεται. Κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η γραφειοκρατία και η αναγνώριση των πτυχίων και των πιστοποιήσεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, για αυτό και ο Όλαφ Σολτς είπε «πως θα δούμε αργότερα το ζήτημα της πιστοποίησης». Αντίθετα στο εσωτερικό της Ουκρανίας προκαλούνται αντιδράσεις καθώς πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων είναι σε μάχιμη ηλικία.
Οι δηλώσεις του καγκελαρίου στον απόηχο της επίθεσης στο Ζόλινγκεν, με τις οποίες ζητούσε αυστηρά μέτρα ενάντια στην απόδοση ασύλου και το κόψιμο των επιδομάτων για όλους τους δικαιούχους ασύλου/πρόσφυγες πολέμου, δεν αφορά τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες καλούν για πλήρη απαγόρευση των αιτήσεων ασύλου από Συρία και Αφγανιστάν (πρόεδρος CDU Φρίντριχ Μερτζ), ενώ το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί προς ψήφιση.
Την παρούσα στιγμή οι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία είναι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια και δικαιούνται το Bürgergeld, το επίδομα πρόνοιας που ανέρχεται σε 563 ευρώ τον μήνα. Τα ζευγάρια δικαιούνται 506€ τον μήνα κατ’ άτομο και κάθε παιδί 357 ή 471€ κάτι που εξαρτάται από την ηλικία. Παρόλα αυτά η Γερμανία παραμένει από τους στενούς συμμάχους του Κιέβου.
Πηγές: Τagesschau, Euractiv, Reuters
- Πρώτο, ιστορικό πορτρέτο άστρου σε άλλο γαλαξία
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει
- Τρινκιέρι: «Δεν έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός»
- Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
- Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο – Υπουργός πιάστηκε στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης