Αν νομίζατε ότι το άτμισμα ήταν η πιο πρόσφατη συνήθεια των καπνιστών, τότε κάνατε λάθος, καθώς τα στικ νικοτίνης, ή αλλιώς snus, έχουν κάνει θραύση ανάμεσα στους νέους.

Σίγουρα τα πράγματα ήταν πιο εύκολο όταν οι γονείς ήξεραν πως μοιάζει ένα πακέτο με τσιγάρα, αν το εντόπιζαν στα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών τους, αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε τα snus;

Τα στικ νικοτίνης είναι μικρά πακέτα γεμάτα με μια αρωματισμένη σκόνη που περιέχουν νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες που τοποθετούνται ανάμεσα στο χείλος και τα ούλα. Οι ερευνητές στο OSUCCC – James Center for Tobacco Research ανησυχούν ότι αυτές οι στοματικές θήκες νικοτίνης είναι τόσο ελκυστικές και εύκολες στη χρήση που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πύλη για μελλοντικό εθισμό στα προϊόντα καπνού για τη Gen Z.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το The Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James Hospital και Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC – James) διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των ενηλίκων μπορεί να αναγνωρίσει τα στικ νικοτίνης.

«Ενώ σχεδόν το 70% των ενηλίκων συμφώνησε ότι η χρήση snus θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθισμό, μόνο το 25% ήταν σίγουροι ότι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα στικ από το κουτάκι τους», λέει η Brittney Keller-Hamilton, PhD.

Η Brittney Keller-Hamilton, PhD , λέει ότι αυτά τα προϊόντα διατίθενται σε χαμηλές και υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης, καθιστώντας τις ελκυστικές τόσο για νέους χρήστες όσο και για άτομα που είναι ήδη εθισμένα στη νικοτίνη.

«Αρχίζουμε να ακούμε από φοιτητές ότι βρίσκουν ευκολότερο να χρησιμοποιούν τα στικ νικοτίνης στην εργασία ή στην τάξη, επειδή είναι πιο εύκολο να τα κρύψουν» αναφέρει η  Keller-Hamilton.

«Καθώς οι νέοι πειραματίζονται με αυτά τα στικ, μπορεί να τα θεωρήσουν ανεπαρκή για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη επιθυμία για νικοτίνη, οδηγώντας τους τελικά στο να μεταβούν σε πιο επιβλαβή προϊόντα», προειδοποίησε.

Πόσοι νέοι χρησιμοποιούν σακουλάκια νικοτίνης;

Μια έρευνα μεταξύ φοιτητών κολεγιακής ηλικίας διαπίστωσε ότι το 12% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε στικ νικοτίνης. Εν τω μεταξύ, περίπου το 1,8% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε στικ νικοτίνης, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τον Καπνό Νέων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτός ο αριθμός είχε μόνο μια μικρή αύξηση από το 2023 (1,5%).

Ωστόσο, η έκθεση του CDC δείχνει ότι περισσότερο από το 22% όσων χρησιμοποιούν στικ νικοτίνης λένε ότι τα χρησιμοποιούν καθημερινά.

Επιπλέον, οι ειδικοί σε θέματα εθισμού προειδοποιούν ότι οι νέοι, ιδιαίτερα ο Gen Z, μπορεί να έλκονται προς τη χρήση τους λόγω του πόσο διακριτικοί είναι. Αυτή η γενιά εκτιμά επίσης ότι τα σακουλάκια τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν νικοτίνη χωρίς τα ίδια αποτελέσματα όπως το κάπνισμα, το άτμισμα ή το μάσημα καπνού. Η μοντέρνα συσκευασία, η ευκολία χρήσης και οι πολλαπλές γεύσεις το καθιστούν επίσης έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο για τη λήψη νικοτίνης.