Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέλυσε την Παρασκευή τον υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σίλβιο Αλμέιδα μετά τις κατηγορίες ότι παρενόχλησε σεξουαλικά αρκετές γυναίκες, μεταξύ των οποίων και μια άλλη υπουργό. «Ο πρόεδρος θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο να παραμείνει ο υπουργός στο αξίωμα, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση», ανέφερε το γραφείο του Λούλα σε ανακοίνωσή του.

H αστυνομική έρευνα έχει ξεκινήσει, πρόσθεσε. Ο Αλμέιδα, ακτιβιστής για τη νομική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι πρόκειται για «παράλογα ψέματα» και αβάσιμα.

Μία από τις γυναίκες που φέρεται να παρενοχλήθηκε είναι η εξέχουσα υπουργός φυλετικής ισότητας Ανιέλε Φράνκο, μετέδωσε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Metropoles, επικαλούμενο 14 άτομα, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φίλοι της. Τόσο η Φράνκο όσο και o Αλμέιδα βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο από την αρχή της τρέχουσας θητείας του Λούλα και θεωρούνται στη Βραζιλία ως σημαντικοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Φράνκο, επίσης ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα. Η αδελφή της, πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ρίο ντε Τζανέιρο Μαριέλ Φράνκο, δολοφονήθηκε το 2018 μαζί με τον οδηγό της σε μια υπόθεση που έγινε γνωστή διεθνώς. «Κάποιος που παρενοχλεί δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση», δήλωσε νωρίτερα ο Λούλα σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Τι δήλωσε ο αποπεμφθείς υπουργός και τι το υπουργείο Γυναικών

«Απορρίπτω με απόλυτη σφοδρότητα τα ψέματα που διατυπώνονται εναντίον μου. Απορρίπτω τις κατηγορίες αυτές με τη δύναμη της αγάπης και του σεβασμού που τρέφω για τη σύζυγό μου και την αγαπημένη μου κόρη 1 έτους, εν μέσω του αγώνα που δίνω, καθημερινά, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιθαγένειας σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη της κυβέρνησης του Λούλα ενημερώθηκαν για τις κατηγορίες της Ανιέλε Φράνκο πριν από περίπου τρεις μήνες. Το υπουργείο Γυναικών δήλωσε την Παρασκευή, 6 του μηνός, ότι οι καταγγελίες για παρενόχληση που αφορούν τον Υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σίλβιο Αλμέιδα, «είναι σοβαρές». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το υπουργείο τόνισε επίσης ότι «όλες οι καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται γρήγορα, αυστηρά και από την οπτική γωνία του φύλου, αποδίδοντας τη δέουσα αξία στα λεγόμενα των θυμάτων και ότι οι επιτιθέμενοι πρέπει να λογοδοτούν με παραδειγματικό τρόπο». Τέλος, το σημείωμα τονίζει ότι «καμία βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή» και παρέχει τον αριθμό τηλεφώνου 180 για το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών .

Η δήλωση έρχεται εν μέσω πληροφοριών της ΜΚΟ Me Too Brazil, η οποία μάχεται κατά της κακοποίησης των γυναικών, ότι ο υπουργός Σίλβιο Αλμέιδα είχε παρενοχλήσει γυναίκες υπαλλήλους στο υπουργείο. Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν από την ιστοσελίδα Metrópoles.

«Η οργάνωση που υπερασπίζεται γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας, Me Too Brazil, επιβεβαιώνει, με τη συγκατάθεση των θυμάτων, ότι έλαβε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του υπουργού Σίλβιο Αλμέιδα, υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» όπως έγραφε η ανακοίνωση.