Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Κόφτες» στη βραχυχρόνια μίσθωση και αύξηση του τέλους στην κρουαζιέρα – Τα νέα κάνουν το γύρο του κόσμου

«Κόφτες» στη βραχυχρόνια μίσθωση και αύξηση του τέλους στην κρουαζιέρα – Τα νέα κάνουν το γύρο του κόσμου

Οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για καταλύματα τύπου Airbnb και την κρουαζιέρα κάνουν το γύρο του κόσμου καθώς η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό αλλά… ο υπερτουρισμός καιροφυλακτεί.

Ο υπερτουρισμός και η κλιματική κρίση οδηγούν σε σημείο καμπής την Ελλάδα που χρόνο με το χρόνο βλέπει το τουριστικό προϊόν να «ανθεί» αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνουν και οι προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει άριστα το θέμα αλλά παρουσιάζεται φοβική μπροστά στα έσοδα που αφήνει η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας και δυστυχώς, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δύο τεράστια ζητήματα παραμένουν ανοικτά: κρουαζιέρα και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών που βλέπουν να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά των περιοχών τους με μεγάλη ταχύτητα και την κλιματική κρίση να θέτει πρόσθετα προβλήματα όπως το φαινόμενο της λειψυδρίας, τις καταστροφικές πυρκαγιές, τη ξηρασία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, σχεδόν στο τέλος της τουριστικής σεζόν, μέτρα από το βήμα της 88ης ΔΕΘ που ουσιαστικά, σε πρώτο χρόνο, δεν θα έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο.

Τέλος κρουαζιέρας αλλά αυτό δεν φτάνει…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως πρώτο «κανόνα» τα «έσοδα» τόνισε πως «θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα» και σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες το χρόνο».

Στα 20 ευρώ διαμορφώνεται το τέλος κρουαζιέρας για Σαντορίνη και Μύκονο

Η τελευταία αναφορά σε «σημειακό πρόβλημα» μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς εκεί που ήθελε να καταλήξει ήταν στην κρουαζιέρα που «έχει επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο».

Έτσι, βρήκε την ευκαιρία να εξαγγείλει ένα «τέλος κρουαζιέρας» που «θα είναι 20 ευρώ» χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη πως οι τουρίστες που φτάνουν στα δύο αυτά νησιά δαπανούν μεγάλα ποσά και μάλλον δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικό το συγκεκριμένο τέλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο δεν περιορίστηκε σε αυτό και έκρινε ως «εξίσου σημαντική» την «παρέμβαση για τον αριθμό των πλοίων που φτάνουν ταυτόχρονα σε έναν προορισμό». Εκεί, είπε, θα είμαστε αρκετά τολμηροί υπογραμμίζοντας τη σημασία «να τηρούμε κανόνες βιωσιμότητας σε όσα χτίζονται από εδώ και στο εξής. Να βάλουμε φρένο σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές» και καλώντας την αυτοδιοίκηση να συνδράμει στην προσπάθεια.

Αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης που παρατηρείται στα νησιά αλλά τόνισε πως αυτό παρατηρείται «λίγους μήνες».

Οι «κόφτες» για τα καταλύματα τύπου Airbnb και οι αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε και για στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση με στόχο να μπει ένα φρένο «εκεί που θεωρούμε ότι έχει ξεπεράσει κάποιο όριο». Ανακοίνωσε πως στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο διαμέρισμα της Αθήνας, μπαίνει «στοπ στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Αλλά και το πάγωμα των αδειών δεν δείχνει να λύνει το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν γεμίσει με διαμερίσματα τύπου Airbnb με τον πρωθυπουργό να κρατά αποστάσεις και να δηλώνει «δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και η άλλη όψη του Airbnb είναι ότι δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων να εκμεταλλευτούν με μεγαλύτερη ευελιξία την περιουσία τους».

Στο άκουσμα των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινητών (ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρει πως βρίσκεται εν αναμονή της «εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοινώθηκαν», επισημαίνοντας «ότι η κατηγορία αυτή των μισθώσεων έφερε πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» και να προειδοποιεί ότι «η λήψη μέτρων που θα οδηγούσαν στον άμεσο ή έμμεσο »στραγγαλισμό» της θα μειώσει τα εισοδήματα των ιδιοκτητών αλλά και όλων όσων ασχολούνται δορυφορικά με την δραστηριότητα αυτή, την τουριστική κίνηση και τα έσοδα του Δημοσίου, χωρίς να βοηθήσει στο στεγαστικό (…)».

Ο ξένος Τύπους

Τα νέα για τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ταξίδεψαν γρήγορα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg να φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για «τα μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του υπερτουρισμού». Η κυβέρνηση έχει «ανησυχήσει πολύ» γράφει, κάνοντας αναφορά στην κρουαζιέρα και την πρόθεση της κυβέρνησης αύξησης των τελών.

Η Ελλάδα δέχθηκε επισκέψεις – ρεκόρ 36,1 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2023, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 16% στα 11,6 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει περίπου το 20% στην οικονομία, καθιστώντας τον ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, σημειώνει το μέσο.

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια θα πληρώνουν αντίτιμο και η χρέωση θα είναι μεγαλύτερη στα δημοφιλή τουριστικά νησιά Σαντορίνη και Μύκονο, μεταδίδει και προσθέτει πως θα αυξηθεί επίσης ο φόρος διαμονής για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου.

Only in

Τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μομφή και τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το επικείμενο συνέδριο και οι υποψηφιότητες για τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024