Νέα σελίδα γυρίζει η Δικαιοσύνη καθώς σε εννέα μέρες από σήμερα, οπότε και επίσημα… κάνει «πρεμιέρα» το νέο δικαστικό έτος, θα ξεκινήσει στην πράξη η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, της – κατά κοινή ομολογία – μεγαλύτερης νομοθετικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα λειτουργεί ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα με δικαστές αποκλειστικής απασχόλησης που θα εδρεύει στην Ευελπίδων

Το βλέμμα δικαστών, δικηγόρων και κυρίως των πολιτών είναι στραμμένο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα… σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο των επερχόμενων αλλαγών. Για την εύρυθμη και ισορροπημένη λειτουργία του μάλιστα με νόμο έχει παραταθεί για ένα ακόμα έτος η θητεία του προϊσταμένου της Τριμελούς Διοίκησής του Χριστόφορου Λινού, στη διάρκεια της θητείας του οποίου θα γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή, λόγος για τον οποίο ο δικαστικός λειτουργός όλους αυτούς τους μήνες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των πολιτών.

Ετσι, από τις 16 Σεπτεμβρίου η οργανική δύναμη του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου καθημερινά δικάζονται χιλιάδες υποθέσεις – ποινικές και αστικές – αυξάνεται με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των ειρηνοδικών και των πρωτοδικών. Από τους 400 δικαστές που υπηρετούσαν μέχρι πρότινος, με το νέο δικαστικό έτος θα υπηρετούν συνολικά 740 δικαστικοί λειτουργοί (149 πρόεδροι Πρωτοδικών, 249 πρωτοδίκες Γενικής Επετηρίδας, 326 πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας και 16 πάρεδροι Πρωτοδικείου). Επιπλέον υπηρετούν και 749 δικαστικοί υπάλληλοι, που όπως έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους, τα τελευταία χρόνια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες απονομής δικαιοσύνης.

«Ορόσημο» είναι και η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, καθώς από τα 13 ειρηνοδικεία της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Αθηνών τα 8 καταργούνται (Ειρηνοδικεία Αθηνών, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αχαρνών, Ιλίου, Λαυρίου, Μαραθώνα και Μεγάρων), ενώ τα υπόλοιπα 5 διατηρούνται ως περιφερειακές του έδρες (Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Περιστεριού, Κρωπίας, Καλλιθέας και Ελευσίνας).

Αλλαγές στην καθημερινότητα

Ο νέος δικαστικός χάρτης όμως φέρνει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς με τον νέο σχεδιασμό αλλού θα διεξάγονται πλέον οι ποινικές υποθέσεις και σε διαφορετικό σημείο οι αστικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών.

Συγκεκριμένα με βάση και την ενημέρωση του Πρωτοδικείου προς όλους τους δικηγόρους της χώρας και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους:

– Στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα λειτουργεί ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, αποτελούμενο από δικαστές αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο θα εδρεύει στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Αυτό σημαίνει ότι από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στην πρώην Σχολή Ευελπίδων θα δικάζονται και οι υποθέσεις αρμοδιότητας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, οι οποίες έως τώρα δικάζονταν στις αίθουσες της οδού Δέγλερη.

– Το Πολιτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο επίσης θα αποτελείται από δικαστές αποκλειστικής απασχόλησης, θα λειτουργεί, ελλείψει προς το παρόν δυνατότητας να στεγαστεί σε έναν ενιαίο χώρο, εν μέρει στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και εν μέρει στον ευρύτερο χώρο του πρώην Ειρηνοδικείο Αθηνών. Στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα διεξάγονται οι διαδικασίες της τακτικής μονομελούς, τακτικής πολυμελούς, εκούσιας πολυμελούς, ασφαλιστικών μέτρων (συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών διαταγών), πτώχευσης/πτώχευσης μικρού αντικειμένου, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί το αρχείο διαθηκών και θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά διαθηκών. Αντιστοίχως, στον χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών θα διεξάγονται οι διαδικασίες των αυτοκινήτων, εργατικών, μισθώσεων, αμοιβών/απαλλοτριώσεων, ανακοπών, οικογενειακών διαφορών μονομελούς, εκούσιας μονομελούς, εκούσιας κτηματολογίου, πιστωτικών τίτλων, διαταγών πληρωμής, μικροδιαφορών, δημοσίευσης διαθηκών και συναινετικών προσημειώσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλα ζητήματα που θα ανακύψουν (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών, χορήγηση απογράφων, χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω solon.gov.gr), θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»