Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πέδρο Αλμοδόβαρ: «Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε όλο τον κόσμο»

Πέδρο Αλμοδόβαρ: «Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε όλο τον κόσμο»

Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ πραγματεύεται ένα αμφιλεγόμενο θέμα: την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Ο καταξιωμένος Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν ήταν ποτέ κάποιος που απέφευγε τα αμφιλεγόμενα θέματα.

Η τελευταία του ταινία, «The Room Next Door», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αυτή την εβδομάδα, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς καταπιάνεται με ένα από τα τελευταία ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας: την ευθανασία.

Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2021 και είναι μία από τις 11 χώρες στις οποίες είναι νόμιμη

Αλλά διαφέρει από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ταινίες του, καθώς είναι η πρώτη του που γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της νέας του ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ο Ισπανός δημιουργός μίλησε με πάθος για την αντιμετώπιση του θέματος στην ταινία του και γιατί πιστεύει ότι θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα.

Στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, οι δύο πρωταγωνίστριες, Τζούλιαν Μουρ και Τίλντα Σουίντον, υποδύονται την Ίνγκριντ (Μουρ) και τη Μάρθα (Σουίντον), οι οποίες ήταν στενές φίλες στα νιάτα τους, όταν εργάζονταν στο ίδιο περιοδικό. Μετά από χρόνια χωρισμού, συναντιούνται ξανά όταν η Μάρθα διαγιγνώσκεται με ανίατη ασθένεια και αποφασίζει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.

«Αυτή η ταινία είναι υπέρ της ευθανασίας. Είναι κάτι που θαυμάζουμε στον χαρακτήρα της Τίλντα, που αποφασίζει ότι η απαλλαγεί από τον καρκίνο μπορεί να γίνει μόνο με την απόφαση που παίρνει στην πραγματικότητα. ‘Αν το πετύχω νωρίτερα, ο καρκίνος δεν θα με νικήσει’, λέει. Και έτσι βρίσκει τον τρόπο να φτάσει στον στόχο της με τη βοήθεια της φίλης της, αλλά πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι εγκληματίες».

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ευθανασίας σε όλο τον κόσμο»

Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2021 και είναι μία από τις 11 χώρες στις οποίες είναι νόμιμη οποιαδήποτε μορφή υποβοηθούμενου θανάτου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών, ενώ η ευθανασία θεωρείται είτε ανθρωποκτονία είτε δολοφονία. Η μέγιστη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ευθανασίας σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να ρυθμίζεται, και να επιτρέπεται σε έναν γιατρό να βοηθήσει τον ασθενή του».

Ενώ κατέληξε, λέγοντας για την ταινία: «Είναι για τη ζωή, για την ελευθερία να αποφασίζουμε τι είδους ζωή θέλουμε να ζήσουμε μέχρι το τέλος».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας:  REUTERS

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024