Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΘ: Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη

ΔΕΘ: Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά κάτι... ξέχασε.

Στα ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως η ανάπτυξη «έτρεξε» με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

«Αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού», είπε ο πρωθυπουργός, αυτό όμως που δεν είπε είναι είναι πως η ανάπτυξη που καταγράφηκε υπολείπεται από τους στόχους του προϋπολογισμού. Επιπλέον, προσπέρασε ποιοτικά στοιχεία άκρως ανησυχητικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως το εμπορικό ισοζύγιο με τον δείκτη να είναι σαφώς χειρότερος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανάπτυξη που καταγράφηκε υπολείπεται από τους στόχους του προϋπολογισμού

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024 κατά 0,2%, έναντι 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, στο δεύτερο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο όμως το πρόβλημα με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι ότι τόσο στο πρώτο τρίμηνο όσο και στο δεύτερο, αυτοί είναι κάτω από τις προβλέψεις (Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) για ανάπτυξη 2,5% στο σύνολο του έτους. Με 2,1% αύξηση στο πρώτο τρίμηνο και 2,3% στο δεύτερο, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αύξηση στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο για να πιαστεί ο ετήσιος στόχος.

Στο 2,2% η πρόβλεψη για ανάπτυξη από την ΤτΕ

Θυμίζουμε πως η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την Νομισματική Πολιτική, προβλέπει για το 2024 η ανάπτυξη να κλείνει στο 2,2%.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί. Αναλυτικότερα, κινδύνους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτελούν:

(α) τυχόν επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον,

(β) ο χαμηλότερος του αναμενόμενου ρυθμός απορρόφησης και εκταμίευσης των κονδυλίων του RRF,

(γ) ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,

(δ) η εντεινόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας και

(ε) η καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, που θα επιβράδυνε τη διαδικασία ενίσχυσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί θετικά σε περίπτωση που τα έσοδα από τον τουρισμό υπερβούν και πάλι  τις προσδοκίες.

Only in

Τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μομφή και τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το επικείμενο συνέδριο και οι υποψηφιότητες για τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024