Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μομφή και τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μομφή και τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το επικείμενο συνέδριο και οι υποψηφιότητες για τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε  του αξιώματός του μετά την έγκριση της πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι εκτιμήσεις που ανέφεραν ότι η μάχη ήταν στήθος με στήθος δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο «χρυσός» αριθμός 148 που απαιτούνταν για να περάσει η πρόταση μομφής υπερκαλύφθηκε, καθώς 163 ψήφισαν υπέρ και 120 κατά, ενώ υπήρξαν και 3 λευκά-άκυρα.

Η επόμενη μέρα

To ζητούμενο πλέον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επόμενη μέρα. Ο κ. Κασσελάκης αφού εξαπέλυσε μύδρους κατά της «νομενκλατούρας» και της «κομματικής γραφειοκρατίας», κάνοντας λόγο για «κουκούλες», εμφανώς εκνευρισμένος από την ήττα αποχώρησε από τη διαδικασία.

Η Κεντρική Επιτροπή έκλεισε τις πόρτες και συνεχίστηκε η συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το καταστατικό –άρθρο 20, παρ. 4 και 5 – «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο» και «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει ένα καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου, το οποίο λογικά πλέον θα λάβει τον χαρακτήρα του έκτακτου.

Τα βήματα

Αυτό σημαίνει εκλογή νέων συνέδρων από τις νομαρχιακές, σύγκλιση συνεδρίου και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΚΕ, η συζήτηση στο συνέδριο θα αφορά αποκλειστικά τις υποψηφιότητες και να γίνει μια πολιτική συζήτηση στη βάση των προτάσεων του καθενός.

Για όλα τα ανωτέρω θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία –χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη πλέον- και σε δύο εβδομάδες η Κεντρική Επιτροπή, σχεδιάζοντας έτσι τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο και τις εκλογές.

Όλα ανοιχτά

Όσον αφορά τον πρώην – πλέον – πρόεδρο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ως απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα να βάλει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, απευθυνόμενος και πάλι στο κομμάτι εκείνο της βάσης που τον εξέλεξε πριν ένα χρόνο. Το θέμα είναι ότι οι συμμαχίες που είχε εντός της Κουμουνδούρου μετά το χθεσινό αποτέλεσμα έχουν λιγοστέψει σε μεγάλο βαθμό.

Only in

Χειριστικός, ψυχρός, εμμονικός: Ο σκοτεινός κόσμος του Πίτερ Σέλερς

Σαν σήμερα, πριν από 99 χρόνια, ήρθε στη ζωή ο Πίτερ Σέλερς, ένας άνθρωπος που έκανε τους πάντες να γελάνε. Όλους, πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024