Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο μοντέρνος τρόπος ζωής τον κούρασε: Τα άφησε όλα πίσω του και ζει στη φύση σε σπίτι 13 τ.μ.

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής τον κούρασε: Τα άφησε όλα πίσω του και ζει στη φύση σε σπίτι 13 τ.μ.

Η δραστική αλλαγή τρόπου ζωής προήλθε από την επιθυμία του να απελευθερωθεί από τα κοινωνικά πρότυπα και να ζήσει τη ζωή με τους δικούς του όρους.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο 36χρονος Anders Boisen έφυγε από την πόλη για να ζήσει σε ένα μικροσκοπικό σπίτι στο δάσος στη Δανία — και ποτέ δεν ήταν ξανά τόσο ικανοποιημένος με τη ζωή.

Αυτή η δραστική αλλαγή τρόπου ζωής προήλθε από την επιθυμία του να απελευθερωθεί από τα κοινωνικά πρότυπα και να ζήσει τη ζωή με τους δικούς του όρους.

Όπως πολλοί Δανοί millennials, ο Boisen φοίτησε στο πανεπιστήμιο, όπου όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Επιχειρηματική Επικοινωνία και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Οικονομία της  Εμπειρίας. Πέρασε το έτος μετά την αποφοίτησή του ζώντας με μια πρώην φίλη του σε ένα διαμέρισμα τριών δωματίων στο Aarhus, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας.

Αφού χώρισε, μετακόμισε και έκανε διάφορες δουλειές μέχρι που βρήκε δουλειά στο δήμο. Ήταν μια σταθερή δουλειά 9 με 5 που τον πλήρωνε αρκετά για να ζήσει άνετα.

Αλλά και πάλι, ένιωθε ότι πνιγόταν.

«Η όλη ιδέα της συμμόρφωσης, ότι όταν αυτό το στάδιο της ζωής σου, αναμένεται να έχεις μια δουλειά όπου κάθεσαι όλη μέρα δίπλα στον υπολογιστή, όπου μένεις στα προάστια, έχεις δύο παιδιά, έχεις δύο αυτοκίνητα και όλα αυτά, μου φαινόταν παράλογη», είπε ο Boisen στο Business Insider.

Υπήρχε μια κοινωνική πίεση να καταναλώσει, να δώσει την εντύπωση ότι τα πήγαινε καλά στη ζωή — κάτι που δεν ταίριαζε καλά με τις δικές του περιβαλλοντικές πεποιθήσεις.

«Ήμουν απογοητευμένος από το αίσθημα ότι δεν μπορούσα να κάνω την πραγματική διαφορά, καθώς και από τη συμμόρφωση της κανονικής ζωής , που δεν με ικανοποιούσε», είπε ο Boisen.

Ήθελε μια απλή ζωή όπου θα μπορούσε να περιτριγυρίζεται από τη φύση και μετά την πανδημία το ποτήρι ξεχείλισε.

«Απλώς καθόμουν σε αυτή την καρέκλα μπροστά στην οθόνη όλη μέρα και κανείς δεν επηρεαζόταν άμεσα από τη δουλειά που έκανα», είπε ο Boisen. «Την ίδια στιγμή, κοίταζα έξω τον κόσμο και έβλεπα αυτή τη νέα εποχή όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι εμπνεύστηκαν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Έτσι αποφάσισα να γίνω ένας από αυτούς τους ανθρώπους».

Η ζωή στο μικροσκοπικό σπίτι

Το 2020, ο Boisen άφησε τη δουλειά του. Είχε ήδη χτίσει ένα μικροσκοπικό σπίτι στο πλάι και αποφάσισε να επικεντρωθεί στο έργο με πλήρη απασχόληση.

Συνάντησε για πρώτη φορά το κίνημα του μικροσκοπικού σπιτιού το 2016 μέσω των social media. Εμπνευσμένος από τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, ο Boisen είδε τη μικροσκοπική ζωή ως έναν τρόπο για να επιτύχει την οικονομική ελευθερία ενώ ζούσε πιο βιώσιμα.

«Ξεκίνησα να χτίζω ένα μικροσκοπικό σπίτι, το οποίο έκλεψαν επειδή ήταν σε ρόδες. Ήταν μια τρελή ιστορία και δεν κατάφερα ποτέ να το βρω. Ήταν το 2019, οπότε έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή», είπε.

Το μικροσκοπικό σπίτι χρειάστηκε περίπου οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός σύντομου διαλείμματος που έκανε στη μέση του έργου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όχι μόνο ήταν δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, αλλά ο Boisen έκανε επίσης ένα λάθος στην οροφή, το οποίο προκάλεσε τη βροχή να καταστρέψει μέρος της κατασκευής από το εσωτερικό.

«Ήμουν τόσο αγχωμένος εκείνη τη στιγμή, οπότε έπρεπε να κάνω ένα διάλειμμα γιατί δεν είχα την ψυχική ενέργεια να ασχοληθώ με τη δουλειά και ένα σπίτι που σαπίζει», είπε ο Boisen.

Ευτυχώς, τελείωσε με την κατασκευή την άνοιξη του 2020, με τη βοήθεια μερικών φίλων και ενός ξυλουργού. Στη συνέχεια, μετέφερε το σπίτι σε ένα κομμάτι γης που νοίκιασε για ενάμιση χρόνο.

Όταν έληξε η μίσθωση του, ο Boisen αποφάσισε ότι ήθελε ένα πιο μόνιμο μέρος να μείνει. Έτσι, έψαξε online λίστες ακινήτων και βρήκε αυτό που ήθελε.

Το μικροσκοπικό σπίτι, όπου ο Boisen ζει αυτή τη στιγμή με τον σκύλο του, έχει έκταση περίπου 13 τετραγωνικά μέτρα και δεν είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρισμό, θέρμανση, νερό ή αποχετευτικό σύστημα.

«Χρησιμοποιώ ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες, μαζεύω νερό της βροχής και κόβω ξύλα για τη φωτιά μου. Είμαι αυτάρκης ως προς αυτό» είπε ο Boisen, προσθέτοντας ότι καλλιεργεί επίσης μέρος της τροφής του.

Ωστόσο, δεν είναι επίσης τόσο απομονωμένος όσο νομίζουν οι άνθρωποι, καθώς βλέπει συχνά τους φίλους και την οικογένειά του.

«Το θέμα είναι ότι έχω τον χρόνο και την ευελιξία να δώσω προτεραιότητα στις κοινωνικές σχέσεις με διαφορετικό τρόπο από ό,τι όταν δούλευα ένα 9-to-5», πρόσθεσε.

Only in

Τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μομφή και τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το επικείμενο συνέδριο και οι υποψηφιότητες για τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024