Η Ρωσία συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις. Το νέο αεροπορικό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Τη νύκτα (…) ο εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον της πόλης Σούμι. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Σούμι μέσω του Telegram, διευκρινίζοντας ότι κατοικίες και οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Ποια συστήματα βοηθούν την ουκρανική αεράμυνα

Η Ουκρανία δήλωσε ότι τα μόνα συστήματα αεράμυνας που είναι ικανά να πλήξουν βαλλιστικούς πυραύλους είναι το αμερικανικό Patriot και το γαλλο-ιταλικό SAMP/T. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατάφερε να στείλει στην Ουκρανία δύο συστήματα Patriot από συμμάχους φέτος, αλλά άλλα πέντε που έχουν παραγγελθεί δεν θα είναι έτοιμα πριν από το επόμενο έτος.

Η απουσία αρκετών τέτοιων συστημάτων για την προστασία όλου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας φάνηκε την Τετάρτη, όταν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander έπληξαν μια στρατιωτική ακαδημία επικοινωνιών και μια κοντινή ιατρική εγκατάσταση στην Πολτάβα, στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 51 ανθρώπους και τραυματίζοντας 274.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπάθησαν να ενισχύσουν την αεράμυνά της με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, έξι έχουν παραδοθεί και ένα έχει καταρριφθεί. Η συντριβή ώθησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απολύσει τον επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας την Παρασκευή. Η Ουκρανή βουλευτής Μαριάνα Μπεζούχλα δήλωσε δημοσίως ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τρίτο περιστατικό φιλικών πυρών του πολέμου που καταρρίπτει ουκρανικό αεροσκάφος και σκοτώνει τον πιλότο του.