Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις

Τουρκία: Οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις

Το αίτημα ένταξης της Τουρκίας στην ομάδα BRICS, το σχέδιο για αύξηση επιρροής στο εξωτερικό και τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών στο εσωτερικό

Η Τουρκία προχωρά χωρίς σταματημό στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου να γίνει υπερδύναμη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έχει δημιουργήσει πολλαπλό μέτωπο που περιλαμβάνει άσκηση επιρροής σε πολλές χώρες από την Αφρική έως την Ευρώπη, προχωρά στην προσπάθεια να γίνει μέλος του ισχυρού γκρουπ των αναδυόμενων οικονομιών BRICS και επεκτείνει κι άλλο την επιρροή της στον χώρο της ενέργειας.

Η Αγκυρα επιδιώκει και αύξηση των ξένων επενδύσεων, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 52% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση

Ολα αυτά την ώρα που το οικονομικό επιτελείου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ καταβάλλει τις δικές του προσπάθειες να ορθοποδήσει η οικονομία και να δοθεί ανάσα στους πολίτες, κυρίως μέσω μείωσης των τιμών. Επιπλέον η Αγκυρα επιδιώκει και αύξηση των ξένων επενδύσεων. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε στο 52% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση από 62% τον Ιούλιο.

Με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας στο 50% υπάρχουν τώρα σκέψεις για χαλάρωση νομισματικής πολιτικής για να βοηθηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα. Ηδη η τράπεζα Is Bankasi προβλέπει μείωση των επιτοκίων αυτών τον Νοέμβριο κατά 250 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα πρόκληση παραμένει στην προσπάθεια αυτή η ανάπτυξη η οποία στο β΄ τρίμηνο φέτος έφτασε το 2,5% σε ετήσια βάση από 5,3% το α’ τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Is Bankasi, Χακάν Αράν, προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και το 2025.

Στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή η Αγκυρα δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατέθεσε αίτημα ένταξης στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών που δημιούργησαν οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – γνωστή ως BRICS. Στην ομάδα BRICS έχουν προστεθεί επίσης το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή. Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας BRICS θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Η επέκταση στην Αφρική

Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, σχεδιάζει να στείλει τον επόμενο μήνα το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» για να εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά τμήματα που ανήκουν στη Σομαλία.

Η κίνηση, που επιβεβαιώθηκε στο Bloomberg από τον Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντή του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαφοροποίηση της προμήθειας αργού της Τουρκίας και αποτελεί μέρος της σταθερής προσπάθειας της Αγκυρας να ενισχύσει τους δεσμούς σε μια περιοχή όπου η Κίνα, η Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου και η Δύση ανταγωνίζονται επίσης για επιρροή, όπως σημειώνεται. Ειδικά με τη Σομαλία η Αγκυρα διατηρεί στενές αμυντικές και οικονομικές σχέσεις.

Μεγάλες βλέψεις στην ενέργεια

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να παραμένει ισχυρός παίκτης στα δρώμενα που αφορούν την ενέργεια, από τη Μεσόγειο μέχρι πιο μακριά, η Τουρκία και η Shell υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με δυνατότητα ανακατεύθυνσης των φορτίων προς την Ευρώπη.

Με βάση το νέο ντιλ η Shell θα πουλά στην κρατική τουρκική εταιρεία Botas περίπου 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2027, ανακοίνωσε η Αγκυρα. Στη σύμβαση υπάρχει η επιλογή για παράδοση του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Only in

Κατεβαίνει ο πήχης, ανεβαίνει το όριο στον νέο εκλογικό νόμο

Ποιο μοντέλο επεξεργάζεται το Μαξίμου - Ποια θα είναι τα δύο κομβικά σημεία που θα περιλαμβάνει - Τι θα προβλέπεται για τις συνεργασίες κομμάτων - Γιατί ο σχεδιασμός οδηγεί σε διαδοχικές κάλπες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024