Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη in: Η δικογραφία μαμούθ της ΕΛ.ΑΣ. με 62 κατηγορουμένους για απάτη 36 εκατ. ευρώ

Αποκάλυψη in: Η δικογραφία μαμούθ της ΕΛ.ΑΣ. με 62 κατηγορουμένους για απάτη 36 εκατ. ευρώ

Οι εικονικές συναλλαγές μέσω εταιρείας χρηματοοικονομικών προϊόντων, το γραφείο στην Καλλιθέα που είχαν «έδρα» 430 εταιρείες κι οι αναζητήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας και της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Χρήματος

Σε δικογραφία μαμούθ με 62 συνολικά κατηγορουμένους από τους οποίους οι 21 συνελήφθησαν τα τελευταία 24ωρα προχώρησε μετά από μεθοδική έρευνα η Οικονομική Αστυνομία. Η κατηγορία αφορά τη δημιουργία εκατοντάδων εταιρειών που προχωρούσαν –την περίοδο 2018 έως 2024 – σε εικονικές συναλλαγές καθαρής αξίας 154 εκατ. ευρω και ΦΠΑ 36 εκατ. ευρώ ενώ τα μέλη της πέτυχαν απώλεια πόρων ΦΠΑ της τάξης των 26 εκ ευρώ.

Ακόμη τα μέλη της προχώρησαν στην λήψη επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ποσού 4,4 εκατ. ευρώ για προϊόντα που υποτίθεται ότι είχαν αποκτηθεί ενδοκοινοτικά.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. έκτασης 172 σελίδων που παρουσιάζει το in αρχή της έρευνας των αστυνομικών αρχών ήταν πόρισμα της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Στο πόρισμα αυτό επισημαινόταν η δράση μίας μονοπρόσωπης ΕΠΕ που φερόταν να ασχολείται με χρηματοοικονομικά προϊόντα και ανήκει σε έναν από τους βασικούς κατηγορούμενους. Όπως αναφέρεται σχετικά: «συμμετείχε σε υψηλού κινδύνου ασυνήθιστες συναλλαγές , προβαίνοντας σε εισαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις) προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ μέσω τρίτων ημεδαπών προσώπων τα οποία στην συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς να αποδοθεί ο ανάλογος ΦΠΑ».

«Οι εντολείς μου αρνούνται τις κατηγορίες αναμένοντας ν αποδείξουν την μη εμπλοκή τους στην προγραμματισμένη ανακριτική διαδικασία»

Όπως σημειώνεται επίσης στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. « οι εν λόγω εικονικές επιχειρήσεις είχαν διάφορα αντικείμενα εμπορικών –επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (όπως το εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού , αρωμάτων και καλλυντικών, επαγγελματικών ηλεκτρικών μηχανημάτων, άλλων ηλεκτρικών συσκευών και υλικών επαγγελματικής οικιακής χρήσης , ρολογιών και κοσμημάτων) με σκοπό την δήλωση εικονικών συναλλαγών».

Απάτη

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Κωνσταντίνος Γώγος

Η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στην παρακολούθηση των τηλεφώνων πολλών από τους κατηγορουμένους αλλά κι ελέγχους στις διευθύνσεις που δήλωναν ως γραφεία των εταιρειών τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σε γραφείο επί της οδού Μαραθωνοδρόμων στην Καλλιθέα κατά την τελευταία τετραετία τα μέλη του κυκλώματος είχαν δηλώσει ως έδρα ή ήταν διαχειριστές σε 430 επιχειρήσεις με σκοπό την δήλωση εικονικών συναλλαγών.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο in ο νομικός εκπρόσωπος ορισμένων από τους κατηγορουμένους, δικηγόρος Αθηνών κ Κωνσταντίνος Γώγος «οι εντολείς μου αρνούνται τις κατηγορίες αναμένοντας ν αποδείξουν την μη εμπλοκή τους στην προγραμματισμένη ανακριτική διαδικασία. Δεν είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά αντιθέτως θύματα αυτής. Πρόκειται για μια ογκωδέστατη δικογραφία για την οποία οι κατηγορούμενοι μέσα στα ασφυκτικά όρια της αυτόφωρης ανακριτικής διαδικασίας έχουν την υποχρέωση να απολογηθούν»

Only in

How to Save a Dead Friend - Ένας συγκινητικός ρωσικός ύμνος για την καταδικασμένη νεολαία

Μια αίσθηση αναπόφευκτης τελειότητας διαπερνά κάθε καρέ του ντοκιμαντέρ How to Save a Dead Friend, της Marusya Syroechkovskaya, που αποτελείται από προσωπικό υλικό που τραβήχτηκε σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024