Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η επόμενη μέρα στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε

Η επόμενη μέρα στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκλογή του ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε του αξιώματός του και τώρα όλα αρχίζουν ξανά από την αρχή.

Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έγκριση της πρότασης μομφής στο πρόσωπό του Στέφανου Κασσελάκη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ημέρα που παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας (στα τέλη του Ιουνίου του 2023) δεν έχει καταφέρει να βρει απάνεμο λιμάνι και ταξιδεύει διαρκώς σε φουρτουνιασμένη θάλασσα με το καράβι να κινδυνεύει να βυθιστεί.

Ο αέρας ανανέωσης που προσδοκούσαν τα μέλη του κόμματος να φέρει η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη (Σεπτέμβριος 2023) δεν φούσκωσε τα πανιά του κόμματος και πλέον, έναν χρόνο μετά, όλα ξεκινούν από την αρχή.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει στις εσωκομματικής εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου και αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2024 η πρόταση μομφής στα πρόσωπό του ψηφίζεται από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής και καθαιρείται

Το κόμμα της Κουμουνδούρου, τραυματισμένο αλλά ακόμα όρθιο, θα απευθυνθεί εκ νέου στη βάση που κουρασμένη από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις θα κληθεί και πάλι να δώσει ανάσες οξυγόνου με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

H βάση του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει λύση

Η αρχή του τέλους

Την Κυριακή (08/09) το δράμα έφτασε στην κορύφωση του. Μετά από ένα διήμερο «φωτιά» τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Με 163 ψήφους υπέρ και 120 κατά, 286 μέλη της ΚΕ -εκ των οποίων οι 210 δια ζώσης και 76 τηλεφωνικά- έριξαν τίτλους τέλους στην προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος προκαλώντας την οργή του έκπτωτου πλέον προέδρου που εξαπέλυσε μύδρους κατά της «νομενκλατούρας» και της «κομματικής γραφειοκρατίας», κάνοντας λόγο για «κουκούλες», εμφανώς εκνευρισμένος από την ήττα και χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα με την υποσημείωση πως ως απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα να βάλει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, απευθυνόμενος και πάλι στο κομμάτι εκείνο της βάσης που τον εξέλεξε πριν ένα χρόνο.

Τα επόμενα βήματα

To ζητούμενο πλέον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επόμενη μέρα που με βάση το καταστατικό –άρθρο 20, παρ. 4 και 5 – «σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο» και «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Στόχος όλων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογική διαδικασία να μην πάρει πολύ χρόνο έτσι ώστε το κόμμα να μπορέσει να επανεκκινήσει μετά τη νέα εσωκομματική περιπέτεια.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί έκτακτο συνέδριο όπου και θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκτακτο συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την πρόταση μομφής που εγκρίθηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ένα διήμερο «φωτιά» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο οδικός χάρτης ξεκίνησε να γράφεται και περιλαμβάνει μια σειρά από κομβικούς σταθμούς.  

  • Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει άμεσα – πιθανότατα την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου.
  • Η Κεντρική Επιτροπή, το επόμενο 15ήμερο, θα συνεδριάσει ως η αρμόδια να αποφασίσει τις ημερομηνίες του έκτακτου συνεδρίου.
  • Στο έκτακτο συνέδριο θα οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες, θα προσδιοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αλλά θα υπάρξει και συζήτηση επί του προγραμματικού, πολιτικού πλαισίου.
  • Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία σύντομη προεκλογική περίοδος έως την ημέρα των εκλογών

Οι υποψηφιότητες

Τον χορό των υποψηφιοτήτων για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Παύλος Πολάκης και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι.  Ο βουλευτής Χανιών, μετά το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής, επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος, καλώντας τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «να συμμετέχει μαζικά, συντεταγμένα και με ενωτική διάθεση στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν».

Μιλώντας μετά το τέλος της Κεντρικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να ρίξει η αντιπολίτευση την «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη», για να σχολιάσει με νόημα «καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, να συμβάλουν, να προχωρήσουν συντεταγμένα και χωρίς ακραίες εκφράσεις σαν αυτές που ακούστηκαν στο τέλος της συνεδρίασης και να προχωρήσουν ενωτικά στις διαδικασίες της νέας εκλογής».

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να είναι και ο Στέφανος Κασσελάκης υποψήφιος απάντησε: «Εάν το θέλει γιατί όχι;».

Κλειστά τα χαρτιά του για την υποψηφιότητά του ή όχι κρατά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, τον Νικόλα Φαραντούρη να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου να ακούγεται αλλά να μην επιβεβαιώνεται το βράδυ της Κυριακής «παρών» στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος.

Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης για την Στερεά Ελλάδα θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία «με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την αριστερά και την πατρίδα».

Ο «τιμονιέρης» χωρίς… πυξίδα

Με τα μποφόρ να είναι ισχυρά και το καράβι να μπάζει νερά ο Νίκος Παππάς που ορίστηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δήλωσε ότι υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλα τα μέλη για να διεξαχθούν όλα με βάση το καταστατικό που το χαρακτήρισε ως «Σύνταγμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για τον χαρακτήρα του συνεδρίου και εάν εκεί θα επικυρωθούν απλώς οι υποψηφιότητες.

Στη ΔΕΘ με τον Νίκο Παππά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε, θα είναι ο άνθρωπος που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη με εξουσιοδότηση από την ΚΕ του κόμματος.

Only in

Τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μομφή και τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το επικείμενο συνέδριο και οι υποψηφιότητες για τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024