Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι, «προς το παρόν», «δεν ενδιαφέρεται» για το αίτημα για συνέντευξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που διατύπωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς, που φυλακίστηκε στην Ρωσία επί σχεδόν ενάμισι χρόνο και αποφυλακίστηκε στις αρχές του Αυγούστου.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, οι συνεντεύξεις του Πούτιν σε δυτικά μέσα είναι πολύ σπάνιες

«Προς το παρόν, δεν ενδιαφερόμαστε για την συνέντευξη αυτή», απάντησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Χρειάζεται κάποιος λόγος και προς το παρόν δεν βλέπουμε τέτοιον λόγο».

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που είχε φυλακιστεί στη Ρωσία

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, 32 ετών, δημοσιογράφος της Wall Street Journal ήταν φυλακισμένος στην Ρωσία από τον Μάρτιο 2023, καταδικασμένος σε 16ετή κάθειρξη έπειτα από δίκη-αστραπή για «κατασκοπεία», μία κατηγορία που ουδέποτε αποδείχθηκε και απορρίφθηκε κατηγορηματικά τόσο από τον ίδιο όσο και από την εφημερίδα του.

Στην αίτηση χάριτος προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υποχρεωτικό βήμα για την αποφυλάκισή του, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς είχε επισυνάψει και αίτηση για συνέντευξη, σύμφωνα με την WSJ.

Η φόρμα περιείχε και «έναν κενό χώρο που μπορούσε να συμπληρώσει ο κρατούμενος», αναφέρει σε άρθρο η Wall Street Journal.

«Η τελευταία γραμμή (του εγγράφου που συμπλήρωσε ο Έβαν Γκέρσκοβιτς) περιείχε την πρότασή του: μετά την αποφυλάκισή του, ο Πούτιν θα αποδεχόταν να απαντήσει στις ερωτήσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης;».

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς σε δικαστήριο στη Μόσχα.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, οι συνεντεύξεις του Πούτιν σε δυτικά μέσα είναι πολύ σπάνιες.

Τον Φεβρουάριο ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο λαμβάνει «πλήθος αιτήσεων» από δυτικά μέσα.

Η Μόσχα ασκεί καταστολή επί των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και πιέσεις επί των ξένων μέσω ενημέρωσης στην Ρωσία για να καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή, ιδίως μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς απελευθερώθηκε στις αρχές του Αυγούστου στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλζού Κουρμάσεβα, ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, καθώς και Ρώσοι αντιφρονούντες όπως ο Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά και συνεργάτιδες του Αλεξέι Ναβάλνι αποφυλακίστηκαν επίσης βάσει της συμφωνίας αυτής.

Σε αντάλλαγμα απελευθερώθηκαν Ρώσοι υπήκοοι μεταξύ τους ένα ζευγάρι Ρώσων κατασκόπων και ο πράκτορας Βαντίμ Κρασίκοφ που βρισκόταν σε γερμανική φυλακή καταδικασμένος για την δολοφονία Τσετσένου αυτονομιστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ