Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνονται το αμέσως επόμενο διάστημα κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι για να διαμορφώσουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να κλειστούν εγκαίρως τα συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς. Μια χρονιά, που έχει σημαδευτεί από τις ζωονόσους της πανώλης αιγοπροβάτων και ευλογιάς, ενώ εμφανή είναι ακόμα τα σημάδια από την απώλεια μέρους του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία.

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάει το …παζάρι, με στόχο προς τα τέλη του μήνα να κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες γάλακτος. Τυροκόμοι και σούπερ μαρκετ, όπως όλα δείχνουν, ακολουθώντας την γνωστή τακτική τους και με πρόσχημα τα απούλητα αποθέματα φέτας, ήδη ασκούν πιέσεις στους κτηνοτρόφους να αποδεχθούν μείωση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος, διατηρώντας ταυτόχρονα αμετάβλητα τα κέρδη τους.

Ανάλογη τακτική ακολούθησαν και πέρσι το φθινόπωρο, μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς λόγω Daniel, με αποτέλεσμα η τιμή του πρόβειου γάλακτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, να υποχωρήσει από το 1,5542 ευρώ/κιλό στο 1,4483 ευρώ/κιλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα από τις περσινές.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πτώση της τιμής γάλακτος, της πρώτης ύλης παραγωγής φέτας ΠΟΠ, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, δεν διασφαλίζει την επιστροφή της κατανάλωσης φέτας, καθώς στο  ράφι η τιμή παραμένει πολύ υψηλή.

Όμως η φέτα καταγράφει καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 έφτασαν τους 87.424 τόνους (αύξηση κατά 0,68%, με την αξία τους να εκτοξεύεται κατά 21,24% στα 736,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το  πρώτο δίμηνο του 2024, οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τους 12.436 τόνους από 11.036 τόνους, το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, βελτιωμένες κατά 12,68%.

Μειωμένες παραδόσεις γάλακτος

Με πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν τόσο οι παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος όσο και οι τιμές παραγωγού, το πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σύμφωνα με τα οποία το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά.

Αντίστοιχα, οι ποσότητες γίδινου γάλακτος έφτασαν τα110.992.112 κιλά φέτος από 116.843.983 κιλά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία με την μέση τιμή νωπού γάλακτος στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η μέση τιμή του νωπού πρόβειου γάλακτος φτάνει το 2024 στα 1,4433 ευρώ/κιλό από 1,5542 ευρώ/κιλό το 2023. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται το 2024 στη Θεσσαλία, η οποία φτάνει το 1,5354 ευρώ/κιλό και η χαμηλότερη στο Νότιο Αιγαίο, η οποία διαμορφώνεται στα 1,2079.

Η μέση τιμή του νωπού γίδινου γάλακτος διαμορφώθηκε το 2024 στα 0,9215 ευρώ/κιλό από 0,9731 ευρώ/κιλό πέρσι, με την υψηλότερη να καταγράφεται στην ΠΕ Ιονίων Νήσων (0,9968 ευρώ/κιλό) και την χαμηλότερη στην ΠΕ Νοτίου Αιγαίου (0,7127 ευρώ/κιλό).

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις»

Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή του παραγωγού εκφράζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ελλάδος Δημήτρης Μπαλούκας, ευελπιστώντας ότι «οι γαλακτοβιομηχανίες δεν θα προχωρήσουν σε κάποια μείωση, καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια. Ειδικά, με την όλη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τον Daniel, την πανώλη των αιγοπροβάτων, αν ο κτηνοτρόφος δεχτεί και μια μείωση τιμής στο γάλα τότε αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τόσο οι γαλακτοβιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ, ότι μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή γάλακτος για τον παραγωγό θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει αλυσίδα, δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει τίποτα».

Ευελπιστούμε ότι δεν θα γίνει αυτό φέτος. Εμείς θέλουμε να κλειστούν τα συμβόλαια νωρίς, να γνωρίζουμε με τι τιμή θα πουλήσουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων ώστε κάθε κτηνοτρόφος να κάνει το κουμάντο του, το τι θα πρέπει να κάνει ώστε να είναι βιώσιμος και αυτή τη χρονιά.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλούκα, δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση από το 1,5 ευρώ/κιλό. «Έχουμε ζήσει 3 μήνες παρατεταμένης ανομβρίας, ξηρασίας, δημιουργώντας πρόβλημα στις παραγωγές μηδικής (τριφύλλι) και χονδροειδών ζωοτροφών, που είναι και ο μεγάλος όγκος που ταϊζουμε. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλές και οι τιμές υψηλές. Ειδικά η τιμή στο τριφύλλι αυτή την στιγμή έχει ξεπεράσει τα 0,33 ευρώ/κιλό με 0,35 ευρώ/κιλό (πέρσι στα 0,23 – 0.25 ευρώ/κιλό). Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και λόγω της πανώλης, αφού κλείσαμε τα κοπάδια μέσα. Είναι μια πολύ περίεργη και δύσκολη χρονιά η φετινή και η οποιαδήποτε μείωση στην τιμή θα είναι πραγματικά καταστροφική», τονίζει.

Πηγή ΟΤ