Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στεγαστικά δάνεια: Παγωμένα στην Ευρώπη – Καίνε τα επιτόκια

Στεγαστικά δάνεια: Παγωμένα στην Ευρώπη – Καίνε τα επιτόκια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται για την πιο αργή ανάπτυξη των στεγαστικών δανείων της τελευταίας δεκαετίας

Μηδενική θα είναι η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια φέτος, με τα επιτόκια ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έχουν επηρεάσει τις διαθέσεις δανεισμού σε όλη την περιοχή.

Τα στεγαστικά δάνεια στην Ευρωζώνη δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση φέτος, από το +4,9% το 2022, σύμφωνα με ανάλυση της EY από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και των εθνικών τραπεζών στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ο προηγούμενος χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,2% το 2014.

«Η αγορά κατοικίας συνεχίζει να επηρεάζεται περισσότερο, αλλά καθώς το κόστος διαβίωσης και δανεισμού μειώνεται, η αγορά κατοικίας, καθώς και η ζήτηση για πίστωση τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξηθούν ξανά», σχολίασε ο Omar Ali, επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην EY.

Η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι τα στεγαστικά δάνεια θα ανακάμψουν από το 2025, με ανάπτυξη 3,1% και θα αυξηθούν στο 4,2% τον επόμενο χρόνο, καθώς το κόστος δανεισμού μειώνεται και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, χαλαρώνοντας ορισμένες από τις πιέσεις στην αγορά κατοικίας.

Αποκλιμακώνεται σταδιακά το κόστος δανεισμού

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 0% το 2022 στο υψηλό ρεκόρ του 4% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, μετά από παρόμοιες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 3,75% και αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω περικοπές τους επόμενους μήνες καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού δανεισμού στην Ευρωζώνη, αν και άλλες μορφές πίστωσης έχουν επίσης επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο επιχειρηματικός δανεισμός συρρικνώθηκε κατά 0,1% πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,5% φέτος. Ωστόσο, η EY έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 4,2% το 2026, με ισχυρή ανάπτυξη στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η αύξηση της καταναλωτικής πίστης αναμένεται να αυξηθεί από 0,9% φέτος σε 4,2% το 2026.

Προβληματικά δάνεια

Η EY προβλέπει ότι ενώ οι τράπεζες θα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν από 2% του συνόλου των δανείων φέτος σε 2,3% το 2025 και το 2026, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από το ανώτατο όριο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης το 2013, όταν είχαν φτάσει το 8,4%.

«Καθώς το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, οι τράπεζες θα μπορούν να στρέφουν την εστίασή τους περισσότερο στις ατζέντες τους για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό, για να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους», εκτίμησε ο Ali.

Πηγή: ΟΤ

Only in

Η στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ στην παραμεθόριο περνά από το «κόσκινο» της ΟΕΝΓΕ

«Γυμνά» έχουν μείνει τα νοσοκομεία στα νησιά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με την κυβέρνηση να αναζητά λύσεις για το ΕΣΥ δίνοντας κίνητρα και «πολλά λεφτά» αλλά οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντούν πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024