To δημοσιονομικό κόστος των μέτρων της ΔΕΘ και οι αντιδράσεις των γιατρών, των ενστόλων και των συνταξιούχων
Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ με τους πολίτες να κρίνουν τις εξαγγελίες κατώτερες των προσδοκιών.
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Πρόγραμμα τριετίας με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αλλά με την ακρίβεια να καλπάζει οι πολίτες υποδέχθηκαν με δυσπιστία τις εξαγγελίες.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μία δέσμη δράσεων οι οποίες αφορούν σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις με το σταγονόμετρο σε δημόσιους υπαλλήλους και φοροκίνητρα. Από το συνολικό ποσό τα 550 εκατ. θα προέλθουν από αυξήσεις εισοδήματος και 900 εκατ. ευρώ από μειώσεις φόρων.
Η πιο εμβληματική -για την κυβέρνηση- παρέμβαση που ανακοινώθηκε είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές του 2025. Το όφελος των 440 εκατ. ευρώ μοιράζεται μισό μισό ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και η μείωση κατά μία μονάδα εφαρμόζεται στις εισφορές υγείας, επηρεάζοντας τις αποδοχές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενο με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών κατά πέντε ευρώ
Ουσιαστικά, για εργαζόμενο με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών κατά 5 ευρώ.
Στο μέτωπο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, στη χώρα μας θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία μέσω της οποίας η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (τον Απρίλιο του 2025) θα οδηγεί σε ανάλογη προσαρμογή των αμοιβών για 700.000 δημόσιους υπαλλήλους με στόχο το 2027 τόσο ο κατώτατος όσο και ο εισαγωγικός στο δημόσιο να έχουν φτάσει στα 950 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο ανέρχεται στα 850 ευρώ (x12 μήνες) και ο κατώτατος στον ιδιωτικό τομέα στα 830 ευρώ (x14 μήνες), που σημαίνει ότι η μέση ετήσια αύξηση με βάση το στόχο για 950 ευρώ το 2027, ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ.
Ένστολη… αγανάκτηση
Στο μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις στους ένστολους 20% στη νυχτερινή αποζημίωση γεννά αντιδράσεις. «Ποιος νοσηρός νους έπεισε τον πρωθυπουργό να προβεί σε τέτοια ακατανόητη εξαγγελία (!) περί αυξήσεως κατά 20% της αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας που μεταφράζεται περίπου σε 0,55 ευρώ (μεικτά!) την ώρα;» αναρωτιέται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και με την οργή να ξεχειλίζει υπογραμμίζει πως «ούτε ως κακόγουστο αστείο δεν αποδεχόμαστε τέτοια ‘’γενναιοδωρία’’».
Η ΠΟΑΣΥ, την προσεχή Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου καλεί σε σύσκεψη των Προέδρων των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων όπου «θα καθοριστούν οι περαιτέρω αντιδράσεις τους».
Αντιδράσεις από τους γιατρούς
Λίγα 24ωρα από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) περνά από «κόσκινο» τις αυξήσεις των επιδομάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σχολιάζοντας πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
Και εξηγεί: «παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό (…) το επίδομα αγόνου» που στην ουσία «είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές. Επιπλέον, εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί».
Η Ομοσπονδία δίνει μάλιστα και ένα παράδειγμα για τον τρόπο που υπολογίζονται οι αυξήσεις: «Επιμελητής Α’ και βασικό μισθό 2.075 ευρώ με τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου προϋπηρεσίας αντί να παίρνει μηνιαίο κίνητρο αγόνου 830 ευρώ (40% Χ 2.075) παίρνει 88,04 ευρώ το μήνα, (δηλαδή η προσαύξηση του 40% δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.)» κατακεραυνώνοντας τις «περίφημες αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός» σημειώνοντας πως «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ βαφτίζει το κρέας ψάρι».
Εκτός πραγματικών αναγκών οι παροχές σε συνταξιούχους
Θολά σημεία καλούνται να αποκωδικοποιήσουν οι συνταξιούχοι μετά τις επτά διαφορετικές παρεμβάσεις που έγιναν ή δεν έγιναν από τον πρωθυπουργό στην 88η ΔΕΘ. Σε γενικές γραμμές τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αφήνουν μάλλον δυσαρεστημένους τους συνταξιούχους που βλέπουν τις παροχές να μην αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες τους.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 2,2% – 2,5% και θα δοθούν σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια συνταξιούχων στο 2025. Όμως, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός κινείται σε αυτά τα επίπεδα οι αυξήσεις εξανεμίζονται.
Πολλαπλασιάζεται η δυσαρέσκεια
Αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν άδειο το «καλάθι» του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν τα μέτρα με τη χαρακτηριστική φράση «άνθρακες ο θησαυρός». Στη λίστα των μη ευχαριστημένων προστέθηκε και η ΓΣΕΕ που κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι το «καλάθι» της ΔΕΘ είναι φτωχό και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Στις παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες έρχονται:
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 με κόστος στα 120 εκατ. ευρώ.
- Μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους, θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Έτσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.
- Μεταφέρεται στο τέλος το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων.
- Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ, με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.
Η κυβέρνηση δηλώνει για το «καλάθι» της ΔΕΘ πως οι ελαφρύνσεις και οι μειώσεις φόρων έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες στήριξης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις