Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάζουν οι ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας, προκειμένου να πάρουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, βρίσκοντας μπροστά τους ακόμη ένα εμπόδιο πρόσβασης στο σύστημα υγείας.

Οι ασθενείς καλούνται να καλύψουν πρόσθετες χρεώσεις σε ιδιωτικές δομές υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας των υπερβολικών υποχρεωτικών επιστροφών που καταλογίζει το κράτος στις τελευταίες.

Τη σχετική καταγγελία από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνει πλήρως η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σοβαρότατες διαπιστώσεις για τις οποίες χρειάζεται να παρέμβει τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΠΥΥ για να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν τα σοβαρά προβλήματα που επί μακρόν ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν τους πολίτες.

Παρατηρείται μεγάλη ανοχή του ΕΟΠΥΥ στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας από τους Ιδιώτες παρόχους, ενώ αντίθετα ο Οργανισμός δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη ανοχή, συχνά ούτε καν την προβλεπόμενη και νόμιμη επιείκεια απέναντι στους ασφαλισμένους πολίτες

Με απ΄ευθείας πληρωμές επιβαρύνονται οι ασθενείς από πρόσθετες χρεώσεις του ιδιωτικού τομέα υγείας

Η ΕΛΛΟΚ, σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τονίζει ότι  το φαινόμενο των πρόσθετων χρεώσεων είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιπτώσεις των ακτινοθεραπειών, των διαγνωστικών εξετάσεων και των νοσηλειών.

Αυτές οι επιπλέον δαπάνες, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο γεγονός ότι, οι ιδιώτες πάροχοι, επικαλούμενοι πιέσεις από το υπερβολικό clawback, με την υιοθέτηση διαφόρων μεθοδεύσεων επιχειρούν, λειτουργώντας πέρα από κάθε νομιμότητα, τη μετακύληση στον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή τους ασθενείς, μέρους ή του συνόλου των υποχρεωτικών επιστροφών.

«Τέτοιες πρακτικές είναι έκνομες, στέκονται εμπόδιο στην ισότιμη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής τους», σημειώνει η ΕΛΛΟΚ.

Προς τον ΕΟΠΥΥ

Η Ομοσπονδία των ασθενών επεσήμανε ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ως ο διαχειριστής των κονδυλίων των ασφαλιστικών εισφορών οφείλει να στέκεται δίπλα στους ασφαλισμένους, να προασπίζει μέσα από την τήρηση των συμβάσεων την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας και να συνεργάζεται μαζί τους για την τήρηση της νομιμότητας και την πάταξη των παραβατικών συμπεριφορών. Δυστυχώς, όπως με έμφαση αναφέρεται και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, «Παρατηρείται μεγάλη ανοχή του ΕΟΠΥΥ στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας από τους Ιδιώτες παρόχους, ενώ αντίθετα ο Οργανισμός δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη ανοχή, συχνά ούτε καν την προβλεπόμενη και νόμιμη επιείκεια απέναντι στους ασφαλισμένους πολίτες».

Προς το υπουργείο Υγείας

Αντίστοιχα, η ΕΛΛΟΚ έχει καταθέσει πρόσφατα στο υπουργείο υπόμνημα στο οποίο αναφέρει αναλυτικά τα μείζονα αιτήματα των ογκολογικών ασθενών, ενώ επανειλημμένα έχει ζητήσει τον έλεγχο για την πάταξη παράνομων χρεώσεων από ιδιώτες παρόχους, την ουσιαστική τους εποπτεία για την τήρηση των συμβάσεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές και την επιβολή ποινών όπου καταλογίζονται παραβάσεις κατ’ εξακολούθηση και ως πάγια πρακτική.

Υποστηρίζοντας τους ασθενείς με καρκίνο, η Ομοσπονδία ενημερώνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για τα δικαιώματά τους, και τους ενθαρρύνει να συμβάλλουν στην ορθή καταγραφή και αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών με επώνυμες αναφορές και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης σημείωσε ότι οι ογκολογικοί ασθενείς, καλούν το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

  • Να εξετάσουν άμεσα και διεξοδικά, τόσο το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, όσο και τις καταγγελίες των ογκολογικών ασθενών.
  • Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των μηχανογραφικών συστημάτων και της τεχνολογίας για τον εντοπισμό της παραβατικότητας.
  • Να καθιερώσουν τη διαδικασία τακτικών ελέγχων, ώστε να παταχθεί η παρανομία και να αποφευχθεί η παγίωση αντίστοιχων πρακτικών.
  • Να ορίσουν και να εφαρμόσουν κλιμακούμενες ποινές για την αντισυμβατική λειτουργία ιδιωτών παρόχων.
  • Να προχωρήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει αναλυτική, προσβάσιμη και κατανοητή πληροφόρηση σχετικά με τους συμβεβλημένους παρόχους και τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν ανά περιοχή και κατηγορία, με δυνατότητα αξιολόγησής τους από τους ίδιους τους πολίτες.
  • Να υποχρεώσουν τους ιδιώτες παρόχους σε ενημερωτικές προς τους πολίτες αναρτήσεις εντός του χώρου τους, επί των προβλεπόμενων υπηρεσιών και χρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που συνήθως εντοπίζεται αντισυμβατική συμπεριφορά.

Ζητώντας να καθιερωθεί ουσιαστική θεσμική επικοινωνία και συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους κεντρικούς φορείς εκπροσώπησης των ασθενών ανά κατηγορία νόσου (π.χ. Ογκολογία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεδίο, η διοίκηση της ΕΛΛΟΚ δήλωσε τη διαθεσιμότητα και την πρόθεσή της να συνεργαστεί στενά με τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του Οργανισμού για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της σωστής λειτουργίας και της εξασφάλισης παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους πολίτες.