Το RansomHub συνεχίζει να ηγείται ως το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό παγκοσμίως, με σημαντική αύξηση των επιθέσεων από το Meow Ransomware, σύμφωνα με την Check Point Research, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και παρέχει χρήσιμα δεδομένα για την ενημέρωση του κοινού.

Στη λίστα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Αύγουστο του 2024 αποκαλύπτεται πως το ransomware παραμένει κυρίαρχη δύναμη, με το RansomHub να διατηρεί τη θέση του ως η κορυφαία ομάδα της κατηγορίας.

Αυτή η λειτουργία Ransomware-as-a-Service (RaaS) επεκτάθηκε γρήγορα από την αλλαγή της επωνυμίας της από ransomware Knight, παραβιάζοντας περισσότερα από 210 θύματα παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, την εμφάνισή του έκανε το Meow ransomware, το οποίο μετατοπίστηκε από την κρυπτογράφηση στην πώληση κλεμμένων δεδομένων.

Τον περασμένο μήνα, το RansomHub εδραίωσε τη θέση του ως η κορυφαία απειλή ransomware, όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε κοινή έκθεση των FBI, CISA, MS-ISAC και HHS. Αυτή η RaaS λειτουργία επιτίθεται σε συστήματα σε περιβάλλοντα Windows, macOS, Linux και κυρίως VMware ESXi, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές κρυπτογράφησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν πάνω από 210 βήματα παρακολούθησης κυβερνοεπιθέσεων, ενώ συνεχίζεται η αύξηση στις data-leak marketplaces.

Τον Αύγουστο παρατηρήθηκε επίσης άνοδος του ransomware Meow, το οποίο εξασφάλισε για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα κορυφαία ransomware. Προερχόμενο από μια παραλλαγή του ransomware Conti, το Meow έχει μετατοπίσει την εστίασή του από την κρυπτογράφηση στην εξαγωγή δεδομένων, μετατρέποντας την ιστοσελίδα για εκβιασμούς σε ένα data-leak marketplace. Σε αυτό το μοντέλο, τα κλεμμένα δεδομένα πωλούνται στον πλειοδότη, αποκλίνοντας από τις παραδοσιακές τακτικές εκβιασμού με ransomware.

«Η ανάδειξη του RansomHub τον Αύγουστο ως η κορυφαία απειλή ransomware υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων Ransomware-as-a-Service», δήλωσε η Maya Horowitz, VP of Research στην Check Point Software. «Οι οργανισμοί πρέπει να είναι τώρα πιο προσεκτικοί από ποτέ. Η άνοδος του ransomware Meow αναδεικνύει τη στροφή προς τις αγορές διαρροής δεδομένων, σηματοδοτώντας μια νέα μέθοδο κερδοφορίας για τους χειριστές ransomware, όπου τα κλεμμένα δεδομένα πωλούνται όλο και περισσότερο σε τρίτους, αντί να δημοσιεύονται απλώς στο διαδίκτυο.

Καθώς αυτές οι απειλές εξελίσσονται, οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση, να υιοθετούν προληπτικά μέτρα ασφαλείας και να ενισχύουν συνεχώς την άμυνά τους απέναντι σε όλο και πιο εξελιγμένες επιθέσεις».

Στην Ελλάδα οι κυρίαρχες απειλές για τον Αύγουστο 2024 ήταν οι εξης:

Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας απέναντι στις αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, επισημαίνει η Check Point.

Πηγή: ΟΤ