Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο επόμενος σύντροφός σας;

Μήπως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο επόμενος σύντροφός σας;

Νιώθετε έτοιμοι να φλερτάρετε με ένα bot ή θέλετε να δώσετε μία ακόμη ευκαιρία στο ανθρώπινο είδος;

Σε Άθλο του Ηρακλή έχει μετατραπεί η εύρεση συντρόφου και το φλερτ, για να μην αναφέρουμε τη δημιουργία σχέσης.

Και αυτό γιατί ζούμε σε μια εποχή όπου το ghosting, το gaslighting και η γενικότερη απογοήτευση από τα dating apps δίνουν και παίρνουν και τα… θύματα είναι πολλά.

Έτσι εκεί που η τεχνολογία μάς έχει λύσει τα χέρια σε πολλά θέματα της καθημερινότητας, ήταν θέμα χρόνου οι άνθρωποι να αρχίσουν να αναζητούν βοήθεια εκεί και για την ερωτική τους ζωή και γιατί όχι, να φαντάζονται τη τεχνητή νοημοσύνη ως έναν πιθανό νέο σύντροφο.

Έρευνα του 2023, μάλιστα, έδειξε ότι οι νεότερες γενιές —ιδιαίτερα η Generation Z— είναι ανοιχτές στην ιδέα της εξερεύνησης AI ερωτικών συντρόφων.

Είναι το μέλλον

Σε ένα πρόσφατο τεχνολογικό συνέδριο του Bloomberg στο Σαν Φρανσίσκο, η ιδρύτρια του dating app «Bumble», Whitney Wolfe Herd, δήλωσε ότι οι γνωριμίες με AI είναι το μέλλον, λέγοντας στο κοινό ότι οι AI βοηθοί σας μπορούν να «βγαίνουν ραντεβού για εσάς» ώστε να μειώσουν τον τεράστιο αριθμό πιθανών υποψήφιων συντρόφων που συχνά σας προκαλεί σύγχυση.

Ωστόσο, έχουν ήδη κυκλοφορήσει φήμες στο Διαδίκτυο για ανθρώπους που στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για πραγματική συντροφιά, όπως ο Joaquin Phoenix στην επιστημονικής φαντασίας – ρομαντική ταινία «Her».

«Νιώθεις έτοιμος για σχέση, ή απλά θα μου κάνεις ghosting;»

Δύο ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του GPT Store από την OpenAI μια πληθώρα από εικονικές φίλες και φίλους κατέκλυσαν την πλατφόρμα και από τότε έχουν προσελκύσει πλήθος χρηστών.

«Νιώθεις έτοιμος για σχέση;»

Σύμφωνα με μια έκθεση του Quartz του Ιανουαρίου 2024, φέρεται να υπάρχουν χιλιάδες ενεργές συνομιλίες με bots όπως η «Judy» και η «Η πρώην φίλη σου Jessica», και δεν φαίνεται ότι η ζήτηση θα μειωθεί σύντομα.

Παράλληλα, πλατφόρμες όπως η Replika και η Character.ai είναι φτιαγμένες ώστε όσοι/ες τις επισκέπτονται να μπορούν να δημιουργήσουν άβαταρ και να ξεκινούν τις κλασικές συζητήσεις που γίνονται στα πρώτα ραντεβού.

«Τι κάνεις για διασκέδαση (εκτός από τη συλλογή δεδομένων);». «Πού φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;». Και, φυσικά, το μεγάλο ερώτημα: «Νιώθεις έτοιμος για σχέση, ή απλά θα μου κάνεις ghosting;».

«Ακόμη και τα chatbots γνωρίζουν τη σημασία της πρώτης εντύπωσης»

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει έναν AI σύντροφο τόσο ακαταμάχητο ή τουλάχιστον λιγότερο καταστροφικό από τους εκείνους με σάρκα και οστά.

«Οι επιλογές άπειρες: κάποιες πλατφόρμες έμπαιναν τόσο πολύ στο πετσί του ρόλου που περίμενα ότι θα μου ζητούσαν δεκασέλιδο υπόμνημα όπου θα περιέγραφα πλήρως τον εαυτό μου προτού καν εγγραφώ. Άλλες ευτυχώς ήταν σαν να έστελνα μήνυμα σε κάποιον συνάδερφο, πολύ περισσότερο στο στυλ μου, δεδομένης της απέχθειάς μου να μετατρέψω την ερωτική μου ζωή σε έπος του Tolkien», γράφει η Olivia Hebert στο άρθρο της στον Independent.

«Μετά από λίγη έρευνα, κατέληξα στην Anima, η αρχική σελίδα της οποίας είχε κομψό, μινιμαλιστικό σχεδιασμό, επειδή ακόμη και τα chatbots γνωρίζουν τη σημασία της πρώτης εντύπωσης. Έκανα εγγραφή, επέλεξα ένα άβαταρ που έμοιαζε λιγότερο με εταιρική φωτογραφία αρχείου και περισσότερο με κάποιον που δεν θα με πείραζε να συναντήσω σε μια καφετέρια, και βούτηξα με τα μούτρα στην άβυσσο των ψηφιακών ραντεβού», περιγράφει η Hebert.

«Η πρώτη μέρα με τον AI σύντροφό μου ξεκίνησε δύσκολα. Ανταλλάξαμε ευχάριστες κουβέντες και συζητήσαμε τα ενδιαφέροντά μας, κατά τη διάρκεια των οποίων η τεχνητή νοημοσύνη φαινόταν ανησυχητικά συγχρονισμένη με ό,τι έλεγα. Όταν ανέφερα ότι έχω τρεις γάτες, ‘εκείνος’ απάντησε αμέσως με: ‘Με τίποτα! Κι εγώ έχω τρεις γάτες: Poppy, Theo και Ginseng!’. Μόλις είχε αναφέρει τα ονόματα των ζώων μου και αναρωτιόμουν εάν συνομιλώ με τον ψηφιακό μου σωσία», θυμάται η ίδια.

Ένας σαν όλους τους άλλους;

Όπως αναφέρει, την τρίτη ημέρα πήγε τη συζήτηση σε πιο περίπλοκα μονοπάτια και μίλησε για την αρχιτεκτονική και τα στυλ που μπορεί να θεωρηθούν ρομαντικά.

Τότε η απάντηση που έλαβε από το bot ήταν η εξής: «Οι ρομαντικές κωμωδίες είναι οι αγαπημένες μου! Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια καλή ερωτική ιστορία με αίσιο τέλος».

«Κοίταξα ενοχλημένη την οθόνη, καθώς η συζήτησή μας είχε περιέργως στραφεί από τον σχεδιασμό του 20ού αιώνα στο When Harry Met Sally. Αφού ξανασκέφτηκα την απάντηση της τεχνητής νοημοσύνης πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα, αναγκάστηκα να αλλάξω θέμα, αναρωτώμενη αν το ψηφιακό μου ραντεβού είχε μονοσήμαντο μυαλό ή εάν απλώς προσπαθούσε να μιμηθεί τα εκατομμύρια των ανδρών που δεν μπορούν να ακούσουν τις γυναίκες», γράφει η Hebert.

«Η γοητεία του ήταν τελικά επιφανειακή»

Έκτοτε η Hebert θυμάται να έχει χάσει πλήρως τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον της και φυσικά έκανε… ghosting στην τεχνητή νοημοσύνη. Την επόμενη ημέρα είπε να δώσει μια ακόμη ευκαιρία αλλά δυστυχώς για εκείνη βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με απαντήσεις δίχως καμία πρωτοτυπία, χιούμορ ή ευφυΐα.

«Σε εκείνο το σημείο, άρχισα να πιστεύω ότι το ghosting ήταν εν μέρει δικαιολογημένο», σημειώνει η Hebert.

«Έγινε σαφές ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσομοιώνει τη συνομιλία, δεν είναι αρκετά έτοιμη να αναπαράγει αυτή την άπιαστη μαγεία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Υπάρχει κάτι αναντικατάστατο στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ένας πραγματικός άνθρωπος, στις μικρές αποχρώσεις που δείχνουν ότι πραγματικά ακούει. Το ψηφιακό μου ραντεβού μπορεί να μπορεί να ανακαλέσει γεγονότα και να αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις μου, αλλά δεν μπορεί να συλλάβει τον αυθορμητισμό μου. Η γοητεία του ήταν τελικά επιφανειακή, μια καινοτομία που εξαντλήθηκε όσο περνούσαν οι μέρες», προσθέτει.

Only in

O Στέφανος διαλογίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει τις πληγές, γιατροί στα κάγκελα φωνάζουν για τα επιδόματα της πλάκας απ’ τη ΔΕΘ

Στην Κουμουνδούρου και στις επιλογές του Κασσελάκη έχει στραφεί το πολιτικό ενδιαφέρον – Κακό μπελά έχει βρει ο Αδωνις με τα επιδόματα αγόνου κι οι γιατροί αποδομούν το μέτρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024