Στο πρόγραμμα, λοιπόν, εκείνης της πρώτης παράστασης υπήρχε το εξής σημείωμα:

«Καλώς ήλθατε στο «Μεταξουργείο»,

Ελπίζουμε στον χώρο αυτό να περνάμε όλοι μας καλά. Και εμείς που δουλεύουμε εδώ, και εσείς οι θεατές-φίλοι μας-. Να είμαστε ευτυχισμένοι εδώ όταν βλέπουμε ή παίζουμε θέατρο, όταν ακούμε ή παίζουμε μουσική ή όταν μιλάμε, κουβεντιάζουμε, κάνουμε συντροφιά, συντροφιά που τόσο μας έχει λείψει. Μακάρι να βρείτε στο «Μεταξουργείο» όλη τη ζεστασιά και την οικειότητα που αισθανόμαστε για σας. Μακάρι να γίνει και δικός σας χώρος, όσο είναι και δικός μας.

Με αγάπη
Λουκιανός – Άννα

Υ.Γ. Από καρδιάς ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.»

Συνεχίζοντας το καλλιτεχνικό όραμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Σε αυτά τα 25 χρόνια το «Μεταξουργείο», το τιμόνι του οποίου κρατά αδιάκοπα η Άννα Βαγενά, έχοντας πλέον μαζί της και τις κόρες της Γιασεμί και Μαρία Κηλαηδόνη, ανταποκρίθηκε σε αυτό που αρχικά οραματίστηκε.

Ανέβασε 43 παραστάσεις και εδραιώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένα θέατρο που ανεβάζει καλές παραστάσεις με ανθρωποκεντρικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα θέατρα που λειτούργησαν στο Μεταξουργείο, μια υποβαθμισμένη και προβληματική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, συμβάλλοντας στην πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμισή της.

Το θέατρο «Μεταξουργείο», γιορτάζει λοιπόν αυτή την επέτειο μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα»

Από τις 12 Οκτωβρίου (κάθε Σάββατο και Κυριακή), για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται η μεγάλη περσινή θεατρική επιτυχία «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή.

Ένα εμβληματικό κείμενο, το οποίο συμπυκνώνει την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο.

«Αγγέλα Παπάζογλου»

Από 17 Οκτωβρίου (κάθε Πέμπτη) για 4 μόνο παραστάσεις το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την συγκλονιστική «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου με την Άννα Βαγενά.

Οι παραστάσεις θα είναι αφιερωμένες στον συγγραφέα Γιώργη Παπάζογλου ο οποίος συμπλήρωσε φέτος τα 98 του χρόνια και που διασώζοντας τον λόγο της μάνας του, της κυρά Αγγέλας, διέσωσε τον πολιτισμό και το ήθος των Ελλήνων της Μικρασίας.

«Οι χαραμοφάηδες»

Από 19 Οκτωβρίου (κάθε Σάββατο απογευματινή στις 17:30) για 4 μόνο Σάββατα, η παράσταση «Οι χαραμοφάηδες» βασισμένη σε διηγήματα του Άντον Τσέχωφ, σε διδασκαλία Άννας Βαγενά. Η παράσταση πρωτοανέβηκε τον περασμένο Ιούνιο, ως αποτέλεσμα σεμιναρίου, και λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε θα συνεχίσει σε αυτές τις ημερομηνίες.

«Τα γενέθλια της Ριρίκας»

Από τις 20 Οκτωβρίου (κάθε Κυριακή πρωί) για δεύτερη χρονιά ξεκινά η μεγάλη επιτυχία «Τα γενέθλια της Ριρίκας». Μια κεφάτη μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της φιλίας, με τη Μαρία Κηλαηδόνη. Βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη) και απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 10 ετών.

«Η Λουλού»

Στις 19 Δεκεμβρίου (κάθε Πέμπτη) κάνει πρεμιέρα η «Η Λουλού». Μια θεατρική αφήγηση από την Άννα Βαγενά του βιβλίου της, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

Πρόκειται για το ημερολόγιο της σκυλίτσας της, της Λουλούς, που ζει μαζί της δώδεκα χρόνια και που τα τελευταία τρία είναι παράλυτη από τα πίσω πόδια της εξαιτίας ενός αυτοάνοσου νοσήματος.Η Λουλού μιλάει για την κοινή τους ζωή, για όλους και για όλα και λέει πράγματα που ίσως η ίδια η Άννα Βαγενά να μην τολμούσε να τα πει ποτέ δημόσια.
Ένα τρυφερό αυτοβιογραφικό βιβλίο γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση.

Τα «Μικροαστικά»

Από τις 7 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα επετείου του θανάτου του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκινούν τα «Μικροαστικά». Μια ιστορική παράσταση σε κείμενα του Γιάννη Νεγρεπόντη και τη μουσική από τον ομώνυμο δίσκο του Λουκιανού.

Τα «Μικροαστικά», που κυκλοφόρησαν παράνομα τον τελευταίο χρόνο της δικτατορίας, είναι ο δίσκος που σημάδεψε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ήταν η πρώτη παράσταση του θεάτρου «Μεταξουργείο», το Φθινόπωρο του 1999.

Σε εκείνη την παράσταση εμφανιζόταν και ο Λουκιανός ερμηνεύοντας ο ίδιος τα τραγούδια του. Στην τωρινή παράσταση ο Λουκιανός θα εμφανίζεται μέσω βίντεο από εκείνη την παράσταση. Ένα σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

Παράλληλες δράσεις

Φέτος, θα πραγματοποιηθούν 2 σεμινάρια από την Άννα Βαγενά:

Το ένα που είναι βασισμένο στα «Μικροαστικά» θα ξεκινήσει από τις 21/9 και θα υλοποιείται κάθε Σάββατο μεσημέρι (οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί).

Το δεύτερο από τις 16/10, κάθε Τετάρτη απόγευμα. Το σεμινάριο αυτό βασίζεται σε εμπνευσμένες ιδέες της Άννας Βαγενά, εφαρμόσιμες στο ονομαζόμενο «αφηγηματικό θέατρο», με στόχο οι νέοι καλλιτέχνες να εκπαιδευτούν στον δύσκολο αυτόν τομέα, ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εκείνες τις τεχνικές, που στο μέλλον θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστούν σωστά.

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, για μία μόνο ημέρα το «Βεραμάν Φόρεμα» με την Άννα Βαγενά. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία για δύο μοναχικούς ανθρώπους, σ’ έναν οίκο ευγηρίας, με φόντο την εποχή του Κορονοϊού.

Ο συγκεκριμένος μονόλογος φέρει την υπογραφή της Άννας Βαγενά και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΟΤΑΝ.

Στο τέλος της θεατρικής περιόδου θα γίνει έκθεση κοστουμιών, σκηνικών και αντικειμένων από όλες τις παραστάσεις που ανέβασε το θέατρο «Μεταξουργείο» αυτά τα 25 χρόνια.

Το πλούσιο αυτό υλικό συντηρείται και φυλάσσεται όλα αυτά τα χρόνια στην αποθήκη του θεάτρου και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην έκθεση θα συμπεριληφθούν επίσης φωτογραφίες ντοκουμέντα από το θέατρο και από την περιοχή, καθώς και βίντεο από τις παραστάσεις.

Πληροφορίες

Προπώληση εισιτηρίων (για όσες παραστάσεις έχει ανοίξει) θα βρείτε στο: https://www.more.com/venues/theatro-metaksourgeio/