Ξεκινάει το Λύκειο. Είσαι έτοιμος;
Η τελευταία σχολική τριετία πριν το μεγάλο φινάλε έχει ευχάριστα αλλά και παγίδες.
Ένα θέμα απλοϊκά δοσμένο που διαβάζεται τόσο από τους γονείς, όσο και από τα ίδια τα παιδιά.
Και φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος. Στην τελευταία 3ετια που μπορεί να έχει παρόμοιο τρόπο λειτουργίας και λογικής με το Γυμνάσιο αλλά που στην ουσία είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός ο μαθητής καλείται να επιλέξει την κατεύθυνση που θα καθορίσει την πορεία του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφετέρου γιατί μπαίνει για τα καλά στην εφηβεία.
Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας και είναι ο χρόνος που έχει ο μαθητής για να σκεφτεί ποια κατεύθυνση θα επιλέξει την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει τη σωστή πληροφόρηση σχετικά με τις κατευθύνσεις, τις επιλογές και τις σχολές που λειτουργούν στη χώρα, όπως επίσης και τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει εκτός των πανελληνίων (ιδιωτικά κολλέγια, καλλιτεχνικές σχολές, τεχνικά επαγγέλματα, πανεπιστήμια εξωτερικού, κα).
Ήξερες ότι: το Λύκειο πήρε το όνομά του από ένα γυμνάσιο της αρχαίας Αθήνας που ήταν κοντά στο ιερό του Λύκειου Απόλλωνα, όπου ήταν και η Σχολή του Αριστοτέλη. Αν και δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για την ετυμολογία του επιθέτου «Λύκειος» συνδέεται ίσως με τη λέξη «λύκος» (λυκοκτόνος αποκαλούνταν ο Απόλλων) όπως και με το επίθετο «λευκός» που σημαίνει φωτεινός/λαμπερός (βλέπε για παράδειγμα σύνθετες λέξεις όπως το «λυκόφως»).
Επιστρέφοντας στο κυρίως θέμα μας, υπάρχουν κάποια «Πρέπει» και «Δεν Πρέπει» να έχουν οι μαθητές υπόψη τους, ώστε να βγει αυτή η περίοδος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξεκινάμε;
Τα Πρέπει
Οργάνωση χρόνου
Χωρίς πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να αγχώνεσαι και τελικά να μην προλαβαίνεις τη μελέτη αλλά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Για αυτό σχεδίασε από νωρίς ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε τα Σαββατοκύριακά σου να είναι ελεύθερα για βόλτες και φίλους.
Στόχοι
Βάλε μικρούς και μεγαλύτερους στόχους για τη νέα σου χρονιά. Αυτό θα σε κρατήσει προσηλωμένο κάπου, ενώ την ίδια στιγμή η επίτευξή τους θα σε γεμίσει με ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση.
Ενεργή παρουσία στα μαθήματα
Όσο πιο παρών/παρούσα είσαι στα μαθήματα, που σημαίνει ουσιαστική παρακολούθηση και συμμετοχή στο μάθημα, τόσο πιο εύκολη δουλειά θα έχεις αργότερα στο σπίτι και στις εξετάσεις. Φρόντισε να μην μένεις με ερωτηματικά και να μην αισθάνεσαι περίεργα ζητώντας διευκρινήσεις από τους καθηγητές σου.
Κάνε φίλους
Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι εξίσου σημαντικές με τις μαθησιακές και αυτό είναι κάτι που απαιτεί κυρίως τη δική σου συνδρομή. Όσο καλύτερες σχέσεις έχεις με τους συμμαθητές σου, τόσο πιο ευχάριστος θα είναι ο χρόνος στο σχολείο. Επένδυσε σε ανθρώπους που βλέπεις ότι έχετε παρόμοιους στόχους, όνειρα και ενδιαφέροντα καθώς και ηθικό κώδικα.
Μάθε την αξία της συνέπειας
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο αλλά με το να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου θα σε διευκολύνει σημαντικά σε όλη σου την πορεία. Μην αφήσεις την αναβλητικότητα να σε βυθίσει τελικά στην απραξία που αυτή στη συνέχεια θα σε ρίξει ψυχολογικά. Όσο πιο προετοιμασμένος είσαι στις καθημερινές σου υποχρεώσεις, τόσο πιο ελαφρύς θα νιώθεις συνολικά.
Τα Δεν Πρέπει
Μην αναλωθείς στα social media
Όσο εθιστικά και αν είναι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θα πρέπει να βρεις τρόπο να τα φέρεις στα μέτρα σου. Αυτό γιατί αφενός θα σου τρώνε πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο σου και αφετέρου γιατί δεν μπορεί να γνωρίζεις εξαρχής πόσο αρνητικά μπορεί να σε επηρεάσουν (είτε σχετικά με την εικόνα σου, είτε με τη ζωή σου γενικότερα).
Μην απομονωθείς
Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξεις την κοινωνικότητά σου και να δημιουργήσεις διάφορους κύκλους ανθρώπων. Το να μάθεις να συνεργάζεσαι με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σου είναι μία δεξιότητα που θα τη χρειαστείς σε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου.
Μην στοχεύεις στην αριστεία
Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος στην τάξη. Αυτό θα σου δημιουργήσει ένα ανούσιο άγχος καθότι ο στόχος είναι η μάθηση και όχι οι βαθμοί. Προσπάθησε απλά κάθε φορά να γίνεσαι λίγο καλύτερος από ότι ήσουν την προηγούμενη.
Τόσο οι γονείς, όσο και οι καθηγητές αυτό που περιμένουν -αν όχι επιθυμούν- από τα παιδιά είναι να μην είναι αδιάφορα ως προς τις σχολικές τους υποχρεώσεις.
Όταν κάνεις μία πραγματική προσπάθεια αυτό φαίνεται και αναγνωρίζεται από όλους. Αυτό θα πρέπει να σε ικανοποιεί και να σε βάζει σε μία δημιουργική διαδικασία. Το Λύκειο ως γνωστόν είναι ο τελευταίος σταθμός πριν το πανεπιστήμιο (ή ό,τι αποφασίσεις να κάνεις) και μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία για να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις επιπλέον τις προσωπικές σου δεξιότητες
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη