Φοιτητική ζωή και συγκατοίκηση: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην έχεις προβλήματα στο σπίτι
Όταν μπαίνεις στο πρώτο σου σπίτι με έναν «ξένο», θα πρέπει να έχεις υπόψη σου κάποια βασικά πράγματα.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Για τους περισσότερους εξ ημών, τα φοιτητικά χρόνια παραμένουν τα πιο ωραία της ζωής μας. Θέλεις ότι έφυγες πια από την ηλικιακή ζώνη του «είσαι ακόμα μικρός αλλά όχι και τόσο για να μην αυτοεξυπηρετείσαι σε όλα τα επίπεδα». Θέλεις γιατί φέρεις την πιο γοητευτική ιδιότητα που είναι αυτή του «φοιτητή». Θέλεις γιατί τώρα ξεκινάει η ουσιαστική αυτονόμηση και ανεξαρτησία, ειδικότερα σε όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους (…και ίσως από τη χώρα).
Για όλους αυτούς τους τυχερούς που η νέα τους ζωή σημαίνει και το πρώτο τους σπίτι (μακριά από μαμά – μπαμπά και συφερτό), αυτό συνεπάγεται και διάφορες νέες προκλήσεις, όπως αυτή της συγκατοίκησης. Η επιλογή του σωστού συγκατοίκου είναι απαραίτητη αν δεν θες να αναπολήσεις τα χρόνια που είχες τη μανούλα πάνω από το κεφάλι σου.
Ο σωστός συγκάτοικος δεν σημαίνει απαραίτητα ένας φίλος, η αδελφή ή ένας ξάδελφος. Μπορεί κάλλιστα να είναι ένας συμφοιτητής που τον γνωρίζεις για πρώτη φορά. Τα χαρακτηριστικά μίας ομαλής και ευχάριστης συνύπαρξης σε ένα φοιτητικό σπίτι, προέρχονται κυρίως από τη σωστή συνεννόηση και συνέπεια όλων όσων θα συμφωνηθούν εξ αρχής. Για παράδειγμα ένας παρόμοιος τρόπος ζωής, μία σοβαρή αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων και ασφαλώς η αξιοπιστία σε όλο το εύρος των κοινών δράσεων εντός της οικίας είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για να περάσουμε όλοι καλά.
Για αυτό, διάβασε παρακάτω κάποια SOS πραγματάκια που πρέπει να έχεις υπόψη σου πριν καταλήξεις στον συγκάτοικο.
- Έχεις θέμα με την καθαριότητα; Αυτό και αν πρέπει να συζητηθεί εξ αρχής. Η ακαταστασία μπορεί να κάνει την καθημερινότητα τουλάχιστον εκνευριστική. Μία βασική αρχή στους κοινόχρηστους χώρους είναι ότι αφήνουμε τον χώρο όπως τον βρίσκουμε και κάνουμε μία στο τόσο από κοινού μία γενική καθαριότητα για να μην γίνουμε στόχος (ανεπιθύμητων πλασμάτων).
- Είσαι πρωινός τύπος και αυτός βραδινός; Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και πιθανές συγκρούσεις. Ένα παρόμοιο ωράριο θα κρατήσει το σπίτι ζωντανό τις ώρες που πρέπει και ήσυχο τις υπόλοιπες.
- Είσαι φουλ κοινωνικός τύπος και αυτός όχι; Θα πρέπει να συζητήσετε για το πόσους και πόσο συχνά φέρνει ο καθένας επισκέπτες. Όσο είναι σπίτι σου, είναι και σπίτι του…
- Ειδικότερα, το δωμάτιο του κάθε κατοίκου πρέπει να είναι το άβατο (εκτός και αν δεν υπάρχει δηλωμένο θέμα από κανέναν, οπότε οι πόρτες είναι σταθερά ανοιχτές). Η ιδιωτικότητα σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σεβαστή.
- Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Για οτιδήποτε προκύπτει στην συγκατοίκηση θα πρέπει και οι δύο να αισθάνονται άνετα να το συζητήσουν. Μην αφήνεις πράγματα που σε ενοχλούν «κάτω από το χαλάκι» γιατί όταν αθροίσουν θα κάνεις συγκρούσεις που δεν θα αρμόζουν στην περίσταση. Η καλή επικοινωνία είναι η λύση (ή έστω μία καλή αρχή) σε κάθε πρόβλημα.
- Και εδώ ερχόμαστε στα κλασικά προβλήματα: οικονομικά του σπιτιού. Χρειάζεται συνέπεια και από τους δύο σε ό,τι αφορά στα έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, ψώνια κα). Θα πρέπει να μην κυνηγάς τον συγκάτοικο για να δώσει το μερίδιό του σε αυτά, που σημαίνει χρειάζεσαι έναν συνεπή άνθρωπο που δεν θα σε εκθέσει, ούτε και αγχώσει με αυτά τα ζητήματα.
- Τέλος, αν ο/η συγκάτοικος είναι φίλος ή εν δυνάμει φίλος που σημαίνει ένας άνθρωπος με παρόμοια γούστα, τότε οι πιθανότητες να περάσετε καλά αυξάνονται θεαματικά.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται ολίγον πολλά, δεδομένου του αστάθμητου παράγοντα που είναι η ίδια η φύση του ανθρώπου, αλλά με τη σωστή επικοινωνία και την απαραίτητη ωριμότητα μπορεί να είναι κάτι που θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Ίσως χρειαστεί να καταγράψετε δικαιώματα και υποχρεώσεις που θα έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, οπότε να μην μπορεί ο ένας να ζει εις βάρος του άλλου. Είπαμε, ότι είναι ευκαιρία να ζήσεις το όνειρο ως ενήλικας που είσαι πια και αυτόνομος άνθρωπος. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι οι πιο όμορφες αναμνήσεις αρχίζουν τώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις