Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια δημοφιλή πρακτική για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι κανόνες της μπορεί να σας ξεβολέψουν, να αλλάξουν την καθημερινή σας ρουτίνα και κάποιες αλλαγές είναι, ίσως, απαραίτητες για την επιτυχία της.

Εάν έχετε συνηθίσει, για παράδειγμα, να ξεκινάτε τη μέρα σας με έναν καφέ latte, ενδεχομένως θα πρέπει να ξεχάσετε την πρωινή σας απόλαυση. Αυτό συνεπάγεται και την αποφυγή κάθε είδους καφέ; Τα πράγματα δεν είναι και τόσο δυσάρεστα για τους λάτρεις της καφεΐνης.

Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ χωρίς γάλα και ζάχαρη δεν θα διακόψει τη διαλειμματική νηστεία. Αυτό που θα σαμποτάρει την προσπάθειά σας  ωστόσο, είναι τα πρόσθετα σιρόπια, το γάλα, η κρέμα και οτιδήποτε άλλο σε γλυκαντικό ή λιπαρό. Όσο παρέχετε θερμίδες στο σώμα σας, τόσο θα χρησιμοποιεί ενέργεια για να τις κάψει και δεν θα κάνει χρήση της γλυκόζης που αποθηκεύεται στα λιποκύτταρά σας.

Ποιο γάλα και ποιο είδος καφέ επιτρέπεται στη διαλειμματική νηστεία;

Όποιο γάλα και να προσθέσετε, είτε είναι αγελαδινό με λίγα λιπαρά είτε είναι vegan (βρώμης, σόγιας, αμυγδάλου) θα κόψει τη διαλειμματική νηστεία, γιατί πολύ απλά όλα περιέχουν θερμίδες.

Από την άλλη, τα όρια δεν είναι τόσο περιοριστικά στο είδος του καφέ που θα επιλέξετε. Οι καλύτερες επιλογές είναι ο ντεκαφεϊνέ ή κανονικός καφές σε εσπρέσο ή αμερικάνο, ζεστός ή παγωμένος. Επιτρέπεται και ο στιγμιαίος καφές.

Να θυμάστε ότι, ουσιαστικά, όσο δεν βρίσκεστε στο χρονικό παράθυρο που μπορείτε να φάτε, κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ σας κάτι που δεν έχει θερμίδες. Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, λίγο κακάο χωρίς ζάχαρη ή κάποιο γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων συγκαταλέγονται στις επιτρεπόμενες επιλογές.

Ο καφές μπορεί να ενισχύσει τη διαλειμματική νηστεία;

Σίγουρα, ο καφές μπορεί να συμβάλλει στην εγρήγορση και στα αυξημένα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, η έρευνα δεν ξεδιαλύνει αν ο καφές ενισχύει τον μεταβολισμό σας κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας. Βέβαια, μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καφέ προωθεί την απώλεια βάρους και τη μείωση του σωματικού λίπους. Από την άλλη, μια ακόμη έρευνα αναφέρει ότι η καφεΐνη επιδρά ελάχιστα στον μεταβολισμό.

Σε γενικές γραμμές, ακόμα και αν η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και ο καφές επιταχύνει ελαφρώς το μεταβολισμό σε κατάσταση διαλειμματικής νηστείας, οι έρευνες δεν έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Όπως και να έχει θυμηθείτε ότι σημασία έχει να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά. Αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία, ρωτήστε τον γιατρό σας για πιθανούς περιορισμούς, και υιοθετήστε την πρωινή συνήθεια ενός φρεσκοψημένου «black coffee».