Σε έναν πολυάσχολο και γρήγορο κόσμο, ο διαλογισμός μας δίνει την πολύτιμη ευκαιρία να κάνουμε μια παύση, να αναπνεύσουμε βαθιά και να επανέλθουμε στην παρούσα στιγμή ήρεμοι και ανανεωμένοι. Ενώ υπάρχουν πολλά είδη, το στοιχείο που μοιράζονται είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες.

Απελευθερώνοντας την ένταση που συγκρατείται στο σώμα, ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε τις ανήσυχες σκέψεις, ανακουφίζοντας από το άγχος και την κακή διάθεση, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει και στον βαθύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη του. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπάθησε να κάνεις τον διαλογισμό μέρος της καθημερινότητάς σου.

Έξι απλά βήματα

Η παύση για να είμαστε συνειδητά ήρεμοι μπορεί να μην έρχεται φυσικά σε όλους, παραμένει όμως μια ωφέλιμη συνήθεια, που αξίζει να δοκιμάσουμε. Για να τα καταφέρεις, μπορείς να δοκιμάσεις:

1. Αφιέρωσε λίγο χρόνο καθημερινά

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις έξτρα ελεύθερο χρόνο, ο διαλογισμός μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα με τακτικές συνεδρίες. Δεν υπάρχει κανόνας για το πόσο πρέπει να διαρκεί μια συνεδρία αλλά μπορείς να ξεκινήσεις από τα δέκα λεπτά και στην συνέχεια να αυξήσεις την διάρκεια.

Μπορείς να κάνεις διαλογισμό νωρίς το πρωί για να προετοιμαστείς για όλα όσα σε περιμένουν μέσα στην μέρα ή το βράδυ για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς πιο εύκολα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θυμήσου ότι μπορείς να να κάνεις όποτε σε βολεύει καλύτερα. Δοκίμασε διαφορετικές ώρες για να βρεις την ρουτίνα που σου ταιριάζει καλύτερα.

2. Βρες ένα άνετο μέρος

Δεν χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό, αρκεί να επιλέξεις ένα σημείο, που νιώθεις άνεση και ασφάλεια. Μπορεί να θες αρχικά να δοκιμάσεις να καθίσεις στο καναπέ σου, στο κρεβάτι σου ή σε ένα χαλάκι γιόγκα.

Όποιο μέρος και εάν επιλέξεις, θυμήσου να είναι άνετη και ο κορμός σου σε όρθια θέση. Η καλή στάση όσο κάθεσαι θα υποστηρίξει το σώμα σου για να καταφέρεις να μείνεις χαλαρή, δίχως αντιπερισπασμούς.

3. Φέρε το mindfullness στον διαλογισμό σου

Το mindfullness θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στην παρούσα στιγμή όσο διαλογίζεσαι ενώ έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μπορεί να ενισχύσει την ευημερία, καταπολεμώντας κατάθλιψη και στρες. Ένας τρόπος για να τα καταφέρεις είναι η συνειδητή επίγνωση των αισθήσεων.

Μόλις νιώσεις άνετα, κλείσε τα μάτια και μετά εστίασε σε κάθε μία από τις άλλες σου αισθήσεις. Παρατήρησε πώς νιώθεις το χαλί, το στρώμα ή το καναπέ στα χέρια σου. Τι μπορείς να ακούσεις και τι μπορείς να μυρίσεις; Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη γεύση στο στόμα σου; Με αυτήν την πρακτική, θα νιώσεις περισσότερη συνδεδεμένη με το σώμα σου.

4. Ξεκίνα τον διαλογισμό

Μόλις νιώσεις άνετα και έτοιμη, μπορείς να ξεκινήσεις. Με τα μάτια σου κλειστά, πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου «εισπνέω». Στη συνέχεια, καθώς εκπνέεις σκέψου «εκπνέω».

Για τα επόμενα δέκα λεπτά, ο στόχος σου είναι να εστιάσεις σε αυτήν την κυκλική αναπνοή και τις απλές λέξεις που σχηματίζονται στο νου σου όσο το δυνατόν περισσότερο.

5. Πώς θα μείνεις συγκεντρωμένη

Είναι λογικό, ειδικά τις πρώτες φορές να δυσκολεύεσαι να παραμείνεις συγκεντρωμένη. Δεν είναι αποτυχία, απλώς μέρος μάθησης και ακόμα και άτομα με μεγάλη εμπειρία στον διαλογισμό μπορεί να δυσκολευτούν μερικές φορές. Η πρόκληση είναι παρατηρείς συνειδητά πότε μια σκέψη σε αποσπά και στην συνέχεια να επανέρχεσαι, εστιάζοντας και πάλι στην αναπνοή σου.

6. Ολοκλήρωσε τον διαλογισμό

Είναι σημαντικό να μην κλείνεις την συνεδρία σου απότομα. Όταν νιώσεις ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρώσεις τον διαλογισμό σου, μπορείς να σταματήσεις να εστιάζεις στην αναπνοή σου, όμως μείνε στην ίδια θέση με τα μάτια σου κλειστά για μερικά λεπτά ακόμα.

Μόλις νιώσεις έτοιμη, άνοιξε τα μάτια σου και μείνε για λίγα λεπτά ακόμα καθισμένη πριν να σηκωθείς. Ολοκληρώνοντας την συνεδρία με ήπιο τρόπο θα έχεις μια πιο εύκολη μετάβαση στην επόμενη δραστηριότητα της μέρας.

* Πηγή: Vita