Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει ένα άτομο κάνοντας κλήσεις κάθε εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει προβλήματα καρδιάς, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο κακός ύπνος και η ψυχολογική δυσφορία κρύβονται πίσω από αυτή τη συσχέτιση, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Κινητό και υγεία

Καθώς η χρήση του κινητού ξεπερνά κάθε προηγούμενο, οι επιστήμονες δεν σταματούν να διερευνούν τις συνέπειες αυτού στην υγεία και την ευημερία.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε πολλές πιθανές επιπτώσεις των smartphones. Για παράδειγμα, κάποτε υπήρχαν ευρέως διαδεδομένοι φόβοι ότι η χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον εγκέφαλο αλλά μια πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε 63 μελέτες απέρριψε τον κίνδυνο. Προηγουμένως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν είχε επίσης ανακαλύψει δεδομένα για την υποστήριξη αυτής της σύνδεσης.

Σήμερα, μεγάλο μέρος της έρευνας επικεντρώνεται στον αντίκτυπο των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία και όχι στις επιπτώσεις των ίδιων των συσκευών.

Η τελευταία μελέτη διαφοροποιείται, βάζοντας τις τηλεφωνικές κλήσεις στο προσκήνιο, αποκαλύπτοντας πως αυτές μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η νέα έρευνα

Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα για 444.027 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το σύνολο δεδομένων περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο που αφιέρωναν οι συμμετέχοντες σε κλήσεις.

Οι επιστήμονες όρισαν την «κανονική» χρήση τηλεφώνου ως λήψη ή πραγματοποίηση τουλάχιστον μίας κλήσης την εβδομάδα. Μελετώντας φακέλους υγείας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων για κατά μέσο όρο 12,3 έτη. Κατέγραψαν περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας. Ύστερα από τον έλεγχο ποικίλων πιθανών παραγόντων κινδύνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες των κινητών τηλεφώνων, οι τακτικοί είχαν μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (4%). Και όσο περισσότερο χρόνο ξόδευαν σε κλήσεις, τόσο ο κίνδυνος αυξανόταν.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τα άτομα που πραγματοποίησαν ή έλαβαν κλήσεις για 5 λεπτά ή λιγότερο κάθε εβδομάδα, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους για:

– 5 έως 29 λεπτά είχαν 3% αυξημένο κίνδυνο.
– 30 έως 59 λεπτά είχαν 7% αυξημένο κίνδυνο.
– 1 έως 3 ώρες είχαν 13%.
– 4 έως 6 ώρες είχαν 15%.
– 6 ή περισσότερες ώρες είχαν 21%.

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Τρεις παράγοντες φάνηκε να παίζουν σημαντικό ρόλο στη σχέση μεταξύ της χρήσης του κινητού και των καρδιαγγειακών παθήσεων:

– Η ψυχολογική δυσφορία εξήγησε το 11,5% της συσχέτισης.
– Η ποιότητα του ύπνου το 5,1%.
– Ο νευρωτισμός (η τάση για δυσφορία και παρορμητική συμπεριφορά) το 2,3%.

«Ένα κακό μοτίβο ύπνου και η κακή ψυχική υγεία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού, ενδοκρινικών και μεταβολικών διαταραχών και αυξημένης φλεγμονής», εξήγησαν οι συγγραφείς.

«Είναι πλέον γνωστό ότι ο πολύς χρόνος στο τηλέφωνο μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να στρεσάρει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, η παρατεταμένη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του στρες, και αυτό με τη σειρά του την αρτηριακή πίεση και πιθανώς τη φλεγμονή», συνέχισαν οι ίδιοι.

Πόσο να ανησυχούμε;

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς καταδεικνύουν τη σύνδεση της σύγχρονης τεχνολογίας και της υγείας της καρδιάς, προτρέποντάς μας να προσέχουμε περισσότερο καθημερινές συνήθειες που θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν δυσμενώς μακροπρόθεσμα, υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Καθώς αναμένουμε περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος, θα ήταν ωφέλιμο να μην ξεχνάμε την καρδιά μας, καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας τακτική σωματική δραστηριότητα, απολαμβάνοντας επαρκή ποσότητα ποιοτικού ύπνου, αποφεύγοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ και περιορίζοντας το άγχος, προτρέπουν οι ειδικοί.

* Πηγή: Vita