Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πισώπλατα μαχαιρώματα: Πώς αντιμετωπίζεις τη διπροσωπία;

Πισώπλατα μαχαιρώματα: Πώς αντιμετωπίζεις τη διπροσωπία;

Το άτομο που πίστευες ότι είναι δικό σου άνθρωπος, άλλα λέει μπροστά σου και άλλα πίσω από την πλάτη σου; Δυστυχώς η διπροσωπία είναι κομμάτι των σχέσεων.

Σε κάθε επαφή μας μπορεί να την πατήσουμε… Νομίζουμε πως έχουμε καλή επικοινωνία με ένα άτομο και ανακαλύπτουμε ξαφνικά πως άλλα λέει μπροστά μας και άλλα πίσω απ’ την πλάτη μας. Η διπροσωπία συνοδεύεται το λιγότερο από απογοήτευση αφού μας μπερδεύει, μας προβληματίζει και μας αφήνει με ένα αίσθημα προδοσίας.

Γιατί συμβαίνει; Πώς αντιμετωπίζεται;

Τι παρακινεί τη διπρόσωπη συμπεριφορά

Η διπροσωπία προκύπτει όταν οι άνθρωποι αλλάζουν τη στάση, τις πράξεις ή τις απόψεις τους ανάλογα με την κατάσταση ή το ποιος βρίσκεται απέναντί τους. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, ορισμένοι από τους οποίους περιλαμβάνουν:

Κοινωνική πίεση

Μερικές φορές, κάποιοι ενεργούν διαφορετικά για να αποφύγουν τη σύγκρουση ή για να ενταχθούν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι έρχονται σε αντίθεση με τις αληθινές τους πεποιθήσεις.

Φόβος της απόρριψης και ανασφάλεια

Τα ανασφαλή άτομα μπορεί να κρύψουν τις πραγματικές τους σκέψεις από φόβο μήπως γίνουν αντιπαθή ή αποκλειστούν. Παρουσιάζουν λοιπόν διαφορετικές εκδοχές του εαυτού τους σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την αποδοχή, καθοδηγούμενοι από τις δικές τους ανασφάλειες.

Προσωπικό όφελος

Σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, ορισμένοι χειραγωγούν καταστάσεις για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ενεργούν με δόλο.

Έλλειψη αυτογνωσίας

Κάποιοι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι συμπεριφέρονται με ασυνέπεια λόγω έλλειψης διορατικότητας για τις πράξεις τους.

Ηθική αμφισημία

Εκείνοι που δεν μπορούν να διακρίνουν το σωστό από το λάθος μπορεί να αλλάξουν τη στάση τους με βάση το τι τους ωφελεί εκείνη τη στιγμή, συχνά αδιαφορώντας για το πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους.

Πώς διαχειριζόμαστε τη διπροσωπία;

Ακολουθούν στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν:

Βάλτε όρια

Είναι σημαντικό να γνωστοποιήσετε ξεκάθαρα την ανάγκη σας για ειλικρίνεια και συνέπεια. Η δυναμική επικοινωνία μπορεί συχνά να επιλύσει παρεξηγήσεις, αλλά αν κάποιος συνεχίσει να ενεργεί με δόλο, καλύτερα να απομακρυνθείτε εντελώς από τη σχέση.

Μιλήστε με κοντινούς σας ανθρώπους

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με έμπιστους φίλους ή μέλη της οικογένειας που παρέχουν ασφάλεια και σταθερότητα. Η εμπιστοσύνη προσφέρει προοπτική και υποστήριξη όταν αντιμετωπίζετε ενοχλητικές συμπεριφορές.

Γειωθείτε

Χρησιμοποιήστε τεχνικές γείωσης όπως η βαθιά αναπνοή. Τέτοιες τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι σε αγχωτικές καταστάσεις, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε δόλο.

Ελέγξτε τα δεδομένα

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τα λόγια κάποιου, αλλά είναι απαραίτητο να παραμένετε προσηλωμένοι στα γεγονότα. Καταγράψτε τι ισχύει και τι όχι για να αποφύγετε να χαθείτε στη χειραγώγηση ή την εξαπάτηση.

Κεφάλαιο «αυτοφροντίδα»

Φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που απολαμβάνετε, είτε είναι η άσκηση είτε ο χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από το συναισθηματικό κόστος της συναναστροφής με άτομα που έχουν δύο πρόσωπα.

Αποστασιοποιηθείτε συναισθηματικά

Το να μάθετε να παρατηρείτε την κακή συμπεριφορά των άλλων χωρίς να την απορροφάτε συναισθηματικά, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχική σας γαλήνη. Το να αποστασιοποιηθείς δεν σημαίνει ότι δεν σε νοιάζει. Σημαίνει πως προστατεύεις τη συναισθηματική σου ευεξία.

Τελικά…

Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι γύρω σας λέει πολλά για εκείνους, όχι για εσάς. Παραμείνετε πιστοί στις αξίες σας και αφήστε τες να καθοδηγούν τις συναναστροφές σας.

* Πηγή: Vita

Only in

«Αλίμονο στους κυβερνήτες κι αλίμονο στους ποιητές»

Ο στιχουργός και αναβιωτής της θρυλικής μπουάτ Απανεμιάς στην Πλάκα μιλάει για τις πρόσφατες συνεργασίες του και παραθέτει τους προβληματισμούς του για το ελληνικό τραγούδι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024