Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Άρθρο παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής οικονομικών της ΚΕΔΕ στο in, για το οικονομικό πρόβλημα των δήμων

Άρθρο παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής οικονομικών της ΚΕΔΕ στο in, για το οικονομικό πρόβλημα των δήμων

Μεγάλη πίεση ασκείται στα οικονομικά των Δήμων, σύμφωνα με τον Γιάννη Μουράτογλου, έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης.

Με τον σκωπτικό τίτλο «Τα μη εν Δήμω, εν οίκω», ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Γιάννης Μουράτογλου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, περιγράφει την κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού, αναφορικά με τα οικονομικά των Δήμων και όχι μόνο. «Μεγάλος αριθμός Δήμων, δεν μπορεί σήμερα να καταρτίσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό»αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε για το in ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ:

«Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε. Οι διακοπές τελείωσαν. Η ΔΕΘ αποτελεί, παραδοσιακά, το εναρκτήριο λάκτισμα της πολιτικής σεζόν. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί επίσης τον “Γολγοθά” της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ο μήνας στον οποίο καταρτίζονται οι δημοτικοί προϋπολογισμοί.

Τα οικονομικά των Δήμων ξεκίνησαν, τη χρονιά, αυτή ευοίωνα. Η αποδοχή, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, της πρότασης της ΚΕΔΕ για αλλαγή του τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, έλυσε ένα πάγιο πρόβλημα και κατέστησε την κατανομή δικαιότερη και αποτελεσματικότερη. Συναθροίζοντας και την, περιορισμένη είναι αλήθεια, αύξηση των επιχορηγήσεων προς τους Δήμους, δημιουργήθηκε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. Το παράθυρο αυτό, δυστυχώς, πολύ γρήγορα έκλεισε.

Το τέλος ταφής, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση του ενεργειακού κόστους απορρόφησαν πολύ γρήγορα τις όποιες οικονομικές ελπίδες, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός Δήμων να μην μπορεί σήμερα να καταρτίσει έναν ισοσκελισμένο Δημοτικό Προϋπολογισμό, όπως ορίζει ο νόμος. Και αν ακόμα καταφέρει να καταρτίσει, αυτός θα είναι πλασματικός αφού συντάσσεται με βάση τα έσοδα του Ιουλίου του 2023. Θα μου πείτε γιατί θα έπρεπε ο πολίτης να ασχοληθεί με τα προβλήματα των δημάρχων; Για τον πολύ απλό λόγο. Τα προβλήματα του δημάρχων είναι και δικά του προβλήματα.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο των Δήμων όχι μόνο στην καταστολή αλλά κυρίως στην πρόληψη τους. Εάν οι Δήμοι δεν έχουν πόρους για να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες ενέργειες, τότε οι καταστροφές στο μέλλον, θα είναι πολύ μεγαλύτερες με αυξημένο κόστος όχι μόνο σε ατομικές περιουσίες αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι Δήμοι ξέρουν τις τοπικές ιδιομορφίες»

Εάν το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” δεν χρηματοδοτηθεί και υποστηριχθεί επαρκώς, από τους Δήμους, το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί με εκατομμύρια ευρώ και φυσικά οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν: α) να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τους (όσοι έχουν και μπορούν) ή β) να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές υγειονομικές και κοινωνικές παροχές.

Το πρόβλημα αυτό, με λίγα λόγια, αναδεικνύει ο τίτλος του άρθρου. Εάν οι Δήμοι δεν λάβουν αυτά που ορίζει ο νόμος 3852/2010 και το άρθρο 102 του Συντάγματος, τότε το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και για τα νοικοκυριά θα είναι πολλαπλάσιο. Ο Έλληνας μάλιστα θα κληθεί να πληρώσει το υπέρογκο αυτό κόστος και ως πολίτης αλλά και ως φορολογούμενος.

Είναι καιρός το ελληνικό κράτος να συνειδητοποιήσει τη δουλειά που κάνουν οι Δήμοι δεν μπορεί να την κάνει αυτό, όχι μόνο γιατί ξέρουν τις τοπικές ιδιομορφίες καλύτερα, αλλά και γιατί μπορούν να το κάνουν οικονομικότερα και αποτελεσματικότερα. Άρα, για να μη φορτωθούν τα νοικοκυριά και ο κρατικός προϋπολογισμός υπέρογκα κόστη ας λειτουργήσει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος όπως ένας μέσος τίμιος φορολογούμενος του. Να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.

Ας κάνει επιτέλους η Κυβέρνηση τα δέοντα για μείωση της γραφειοκρατίας που στοιχίζει απίστευτα στο Κράτος και ας καταλάβει ότι είναι η ώρα για περισσότερη τοπική αυτονομία.

Οι Δήμοι έχουν δείξει ότι και θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της πατρίδας μας».

Only in

Με πρόσωπο… Ιανού εμφανίζεται ο ελληνικός τουρισμός – Τα διφορούμενα μηνύματα

«Πέταξαν» τα αεροδρόμια με κάποιες... απότομες αναταράξεις. Τουρισμός πολλών ταχυτήτων, ρεκόρ από τη μία, ανησυχία από την άλλη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024