Με μερεμέτια στο ΕΣΥ η κυβέρνηση υπόσχεται να δώσει λύση στις εφημερίες των νοσοκομείων ενώ παράλληλα θέλει να ενισχύσει το πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις πολύμηνες αναμονές.

Και ενώ τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, με το προσωπικό να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από τη ΔΕΘ για αυξήσεις των επιδομάτων προκάλεσαν την αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό,  αλλά το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.

Παραδεχόμενος ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η αναμόρφωσή τους δρομολογείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ όπως είπε  αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς, και ενδεχομένως προτάσεις για μία καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής.

«Ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά δε με τα απογευματινά χειρουργεία, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την σύσκεψη, «αναμένουμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει άμεσα. Θα ωφελήσει πάνω από 30.000 συμπολίτες μας και σκοπός μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούρια».

Σε ότι αφορά δε το θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ένα μέτρο το οποίο, εξάλλου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:  «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών για την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες της πολυαναμενόμενης εδώ και 2 χρόνια Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.

Τέλος, την εξειδίκευση των σχετικών μέτρων τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας θα κάνει αύριο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδη, ο οποίος θα αναφερθεί και στα μέτρα για τα εισοδήματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.