Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νίνα Κασιμάτη: «Ο Κασσελάκης αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή – Πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές»

Νίνα Κασιμάτη: «Ο Κασσελάκης αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή – Πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασσιμάτη, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη μέρα μέρα μετά την αποπομπή Κασσελάκη από την προεδρία.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη μίλησε για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τον χρόνο που θα πρέπει να γίνουν – όπως είπε – οι εσωκομματικές εκλογές.

«Αρχικά να πω πως αύριο ξεκινούν τα σχολεία με τρομερές ελλείψεις, κενά και συγχωνεύσεις τμημάτων.  Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση στο δημόσιο σχολείο και αυτό θα μας απασχολήσει. Ήδη υπάρχουν κινητοποιήσεις δασκάλων και γονέων για το ζήτημα. αυτό δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αντιπολίτευση, προσηλωμένη στον στόχο της και να μην υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση και διαμάχη», ανέφερε η Νίνα Κασιμάτη.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, η Νίνα Κασιμάτη τόνισε: «Είναι αυτοκριτική και κριτική στο κόμμα μου, γιατί από την εκλογή του νέου προέδρου και μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια συνεχής εσωτερική έριδα.

Θυμάστε ότι φτάσαμε στο Συνέδριο των θέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο, και αντί να συζητάμε τις θέσεις μας συζητούσαμε για το εάν θα πάμε σε εκλογές ή όχι. Είχε υπάρξει αμφισβήτηση και η πρόσκληση να γίνουν εκλογές και να πάρει ο Στέφανος Κασσελάκης την πρωτοβουλία να πάει σε εκλογές. Τότε το συνέδριο είπε «όχι». Φτάσαμε στις ευρωεκλογές, φτάσανε κοντά στο εθνικό μας ποσοστό, δεν ήμασταν όμως ικανοποιημένοι. Και τώρα έχουμε αυτό το νέο επεισόδιο και ελπίζουμε να λήξει πάρα πολύ γρήγορα».

Και συνέχισε η κ. Νίνα Κασιμάτη: «Δεν θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος. Δεν υπάρχει αυτός ο όρος στο καταστατικό μας. Δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία έκπτωσης, αλλά διαδικασία όπου το 50%+1 της ΚΕ μπορεί να αποφασίσει την άρση της εμπιστοσύνης. Αυτό συνέβη και βάσει του καταστατικού οδηγούμαστε σε έκτακτο συνέδριο. Το έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να επιλύσει αυτή την διαφορά. Επειδή δεν είμαι τυπολάτρης, προφανώς και πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές για να λυθεί καθαρά το πρόβλημα. Να γίνουν εκλογές και για τον πρόεδρο και για τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για την ΚΕ και στην συνέχεια για την ΠΓ».

«Η ψηφοφορία στην ΚΕ έπρεπε να είναι φανερή»

Πότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές;

Όπως υπογράμμισε η κ. Νίνα Κασιμάτη, «Δεν θα πρέπει να πάμε με την νέα χρόνια σε εκλογές, θα πρέπει το έκτακτο συνέδριο να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος. Θα πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές ακόμη και τον Οκτώβριο. Πιστεύω ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απονομιμοποιημένα, δεν έχουν αναλάβει το μερίδιο της συνολικής ευθύνης που τους αναλογεί για την διπλή συντριπτική ήττα του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ξέρουμε ως πρόεδρος παραιτήθηκε. Θεωρούσα και από τότε ότι τα όργανα έπρεπε να παραιτηθούν και να οδηγηθούμε σε συνέδριο για εκλογή νέων οργάνων και προέδρου. Προ πολλού θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Πρέπει γρήγορα να πάμε σε εκλογές και να κριθούμε από τα μέλη μας».

Τι έφερε τον κ. Κασσελάκη σε αυτή την θέση;

«Αυτό με τους «κουκουλοφόρους» έχει να κάνει ως εξής: Στην Βουλή, όταν ψηφίζουμε ως ένα εκλεκτορικό σώμα, για να «ρίξουμε» κάποιον που τον έχουν ψηφίσει οι πολίτες, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ψήφου μας. έτσι θα έπρεπε να γίνει και σε μας, έπρεπε να γίνει με φανερή ψηφοφορία, για να έχουμε όλοι μας την ευθύνη έναντι των μελών. Ψηφίζουμε ελεύθερα όταν εκλέγουμε κάποιον, γι΄αυτό είναι και μυστική η ψηφοφορία. Όταν όμως θέλουμε να τον ακυρώσουμε από ένα αξίωμα που έχει λάβει από τους πολλούς πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν στα κόμματα σχέσεις εξάρτησης. Στην πολιτική, το να διατηρείς την αυτονομία σου, είναι κάτι που έρχεται με μεγάλο κόστος και πρέπει να κανείς να την προασπίζεται. Γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν στα κόμματα οι όροι της αυτονομίας», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης»

«Δεν ξέρω εάν υπονόμευσε ο κ. Παππάς τον κ. Κασσελάκη. Νομίζω ότι πρέπει να είναι υποψήφιος κ. Κασσελάκης, νομίζω ότι τα μέλη που τον ψήφισαν αυτό θέλουν. Δεν θέλω να κάνω σενάρια, ο κ. Τσίπρας είχε ήδη απ΄τον Φεβρουάριο ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. αυτή είναι η άποψή του, το συνέδριο αποδοκίμασε τότε αυτή την πρόταση. τώρα έγινε με πρωτοβουλία των «87». Δεν έχει πολλή σημασία αυτό, σημασία έχει τι θα γίνει μετά, και αυτό που θα προκύψει να αποτυπώνει την βούληση των μελών. Είναι νωπή η εντολή του Στέφανου Κασσελάκη, αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή. Η διαδικασία της εκλογής προέδρου είχε την νομιμοποίηση της συμμετοχής 150 χιλιάδων μελών. Αντίθετα, η ΚΕ εκλέχθηκε από ένα σώμα του 2022 της τάξης των 30.000 μελών. Καταλαβαίνετε ότι εξαρχής υπάρχει μία δυσαναλογία στα «σκληρά» και ανυπέρβλητα μεγέθη. Για αυτόν τον λόγο είχα πει ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτοπεριορισμός και αυτοσυγκράτηση. Η ΚΕ κατά πλειοψηφία θέλησε να ασκήσει αυτή την αρμοδιότητα της. τώρα θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα όπως ορίζει το καταστατικό σε έκτακτο συνέδριο για διεξαγωγή εκλογών για νέο πρόεδρο και εκλογή οργάνων ταυτόχρονα», δήλωσε κλείνοντας.

Only in

O Στέφανος διαλογίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει τις πληγές, γιατροί στα κάγκελα φωνάζουν για τα επιδόματα της πλάκας απ’ τη ΔΕΘ

Στην Κουμουνδούρου και στις επιλογές του Κασσελάκη έχει στραφεί το πολιτικό ενδιαφέρον – Κακό μπελά έχει βρει ο Αδωνις με τα επιδόματα αγόνου κι οι γιατροί αποδομούν το μέτρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024