Φθορά και απώλειες ακόμη και από τη χαμηλή επίδοση των ευρωεκλογών παρουσιάζει σε μία ακόμη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία, κρατώντας ωστόσο διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας «Τo the Ρoint» για λογαριασμό της «Creta Τηλεόραση», η ΝΔ προηγείται με 24,8%. Σημειώνεται ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές, πριν από περίπου δύο μήνες, το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε 28,31%.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 12,5% (στις ευρωεκλογές κατέγραψε 12,79%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφει σημαντικότατες απώλειες σε σχέση με τις ευρωεκλογές, με το ποσοστό του να εντοπίζεται στο 9,2%. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είχε καταγραφεί στο 14,92%.

Παγιώνεται η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ

Η δεδομένη πρωτιά της ΝΔ εξακολουθεί να μην αμφισβητείται, ενώ και η δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει τη δεδομένη στιγμή να παγιώνεται.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 28 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις εξελίξεις, με την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ με 7,4% και η Ελληνική Λύση με 6,7%, ενώ ακολουθούν η «Νίκη» με 3,9% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 5,5%, αναποφάσιστοι δηλώνουν 2,5% των ερωτηθέντων, «άκυρο/λευκό» επιλέγει το 7,7%, «δεν θα ψήφιζα» απαντά το 2,3%, ενώ «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» λέει το 14%.

Τα ποσοστά των κομμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στις ηλικιακές ομάδες που ανήκουν οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση, όπου ένα ποσοστό περί του 70% ανήκει ηλικιακά στους 45 ετών και άνω.

Οι ηλικιακές ομάδες της δημοσκόπησης

Ανάλογα ευρήματα και τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις

Σημειώνεται ότι η προ ημερών πρώτη δημοσκόπηση -μετά τα «μπάνια» του λαού- της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open, παρουσίασε ανάλογη φθορά στο κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε στο 21,6% και ανέβηκε στο 27,7% με αναγωγή των ψήφων. Το μόνο παρήγορο για το κόμμα της Πειραιώς είναι η εξίσου χαμηλές πτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν κατορθώνουν να καρπωθούν τη φθορά της «γαλάζιας» παράταξης γεγονός που αποτυπώνεται και στο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που φτάνει το 21%.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και της δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion Poll για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24», όπου η ΝΔ προηγούνταν με 27,1% στην πρόθεση ψήφου.

Επιπρόσθετο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελούν όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας κοινής γνώμης για λογαριασμό του Open. Ο δείκτης αισιοδοξίας της κοινωνίας ολοένα και συρρικνώνεται φτάνοντας τον Αύγουστο (2024) στο πενιχρό ποσοστό του 10,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (63%), στο ερώτημα «πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα», δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Πρόκειται για έναν δείκτη με αλματώδη αύξηση μέσα σε δύο μήνες αφού τον Ιούνιο είχε μετρηθεί στο 56,3%.

Η αναγωγή στο σύνολο στη δημοσκόπηση της MRB

Αντίστοιχα, σε δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό του politic.gr η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 22,2%, «δεύτερο κόμμα» ήταν οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 16,2% ενώ ακολουθούσαν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (11,7%), η Ελληνική Λύση (8,8%) το ΚΚΕ (8,7%) και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 8,3%.