Με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να εισέρχεται σε νέα περίοδο αβεβαιότητας και αναδιοργάνωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στον απόηχο, φυσικά, της έκπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στις 16:00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναμένεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη που θα καθορίσει την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επόμενες εβδομάδες.

Η Πολιτική Γραμματεία θα επιφορτιστεί να ετοιμάσει την εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει σε δύο βδομάδες, ώστε να αποφασιστεί και ο οδικός χάρτης για το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι καταστατικές διαδικασίες θα καθορίσουν το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών, ο οποίος πιθανότατα θα είναι είτε αρχές είτε μέσα Νοέμβρη.

Παράλληλα θα οργανώσει την παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, όπου θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκο Παππά. Σημειώνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα έχει παρουσία στη Θεσσαλονίκη με αυτή τη συνθήκη, καθώς πέρυσι εκπροσωπήθηκε από τον Σωκράτη Φάμελλο.

Τα σενάρια

Πλέον τα σενάρια για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ανοιχτά, με τους ενδεχόμενους υποψηφίους να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παρών» έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ο Παύλος Πολάκης ενώ ακολούθησε ο Απόστολος Γκλέτσος.

Τα ονόματα του Σωκράτη Φάμελλο και Νικόλα Φαραντούρη έχουν πέσει στο τραπέζι ωστόσο ακόμα δεν έχουν δηλώσει πρόθεση υποψηφιότητας αλλά δεν το έχουν αποκλείσει. Το όνομα του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ακούγεται δυνατά ως εκπρόσωπος της ομάδας των «87», ωστόσο, ακόμη, όλα είναι ανοιχτά.  Στο τραπέζι έχει ακουστεί και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη, που στο προηγούμενο συνέδριο εναντιώθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη.

Τις τελευταίες ώρες στις υποψηφιότητες ήρθε να προστεθεί και το όνομα της Ρένας Δούρου. Όμως, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, σε επικοινωνία της με το in δεν επιβεβαιώσε τη σχετική φημολογία.

Η στάση Κασσελάκη

Δεν σκέφτεται επ’ ουδενί να εγκαταλείψει την πολιτική, διαμηνύουν άνθρωποι πλησίον του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, που παρουσιάζεται «έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι αποχώρησε οργισμένος από την ήττα που δέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο έτοιμος από ποτέ να παραμείνει ενεργός στην πολιτική, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σενάρια που διακινήθηκαν -από διάφορες πλευρές- για αποστράτευσή του. «Δεν θα τελειώσουν με μένα εύκολα», φέρεται να αναφέρει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Τα ενδεχόμενα για την πολιτική συνέχεια του Στέφανου Κασσελάκη είναι ανοιχτά. Είτε να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βασιζόμενος στη δύναμη που εκτιμά ότι διαθέτει στη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε να δημιουργήσει από την αρχή ένα νέο κόμμα που θα κινείτο στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, αναμένεται ακόμη η δημόσια παρέμβασή του στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει κατά το κλείσιμό του στην περασμένη Κεντρική Επιτροπή.