Στον απόηχο της πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ, από όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να χαράξει στρατηγική τριετίας και να καλύψει πολλούς έστω με λίγα στο πλαίσιο των (αναγκαίων) επαναπροσεγγίσεων με δυσαρεστημένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, το «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται πλέον στους υπουργούς.

Αρμόδιες πηγές μεταδίδουν ότι εστάλη στα υπουργικά γραφεία η… προειδοποίηση για καθημερινό πρέσινγκ από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και για παρακολούθηση της εφαρμογής πλέον όσων ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σαφές ότι το Μαξίμου παλεύει με κάθε τρόπο να απεγκλωβιστεί από τον κλοιό πίεσης, να κρατήσει χαμηλά τις εσωτερικές τριβές και γκρίνιες και να ανοίξει το βήμα της. Με λίγα λόγια, να ανακόψει την τροχιά της κυβερνητικής φθοράς, αξιοποιώντας «προγραμματικά» και «παραγωγικά», όπως τουλάχιστον προβλέπει ο γαλάζιος σχεδιασμός, την περίοδο αναταράξεων και εσωτερικών διεργασιών στην αντιπολίτευση.

Δεν ήταν τυχαίες οι… βιτριολικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο, αφενός στην «πολιτική αφασία» του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου στη «δήθεν εκσυγχρονιστική δύναμη» του ΠΑΣΟΚ με τη λογική του «όχι σε όλα».

Ταυτόχρονα ωστόσο για την ίδια την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στα αντίπαλα στρατόπεδα, υπάρχει πάντα η πρόκληση της ομαλής διυπουργικής συνεργασίας αλλά και εκείνη της ενιαίας κινητοποίησης κυβέρνησης και ΝΔ.

Αρνητικό κλίμα

Παράλληλα με το ανοιχτό στοίχημα της αποτελεσματικότητας και ενώ το αρνητικό κλίμα παραμένει, στο «σήμερα» και μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες παραμένουν ανοιχτοί οι «λογαριασμοί» της καθημερινότητας: οι πτυχές της ακρίβειας (στέγη, σουπερμάρκετ, ενέργεια), τα προβλήματα στη δημόσια υγεία, τα αιτήματα από πολλές και διαφορές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Συνεπώς, μένει «ανοιχτό» το στοίχημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.

Η χθεσινή διυπουργική σύσκεψη για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που αφορά σε ανακαινίσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις, όπως εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από το Βελλίδειο, μαζί με την εξειδίκευση από το υπουργείο Οικονομικών των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη δίνουν την εικόνα για τη συνέχεια.

Επεξήγηση

Τα σύντομα και στοχευμένα… υπουργικά συμβούλια μπαίνουν στην κυβερνητική ημερήσια διάταξη, ενώ υπουργοί και υφυπουργοί καλούνται σε συνεργασία και κοινές εμφανίσεις για τη δημόσια επεξήγηση της κυβερνητικής πολιτικής στους πολίτες.

Για παράδειγμα, ο χθεσινός συντονισμός που επιχειρήθηκε με επτά υπουργούς και υφυπουργούς (Λιβάνιος, Πιερρακάκης, Σταϊκούρας, Σκέρτσος, Παπαθανάσης, Μαρινάκης, Μυλωνάκης) για το πρόγραμμα αναβαθμίσεων στις σχολικές εγκαταστάσεις πρόκειται να επαναληφθεί – με την ίδια σύνθεση και πάλι στο Μαξίμου – σε έναν μήνα.

Συνολικά θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ συζητήθηκαν δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών και συμφωνήθηκε η έμφαση στις αναβαθμίσεις σε γήπεδα και τουαλέτες στα σχολεία και στα σοβατίσματα σε διάφορες εγκαταστάσεις. Αναμένεται πλέον να δημιουργηθεί βάση δεδομένων ώστε σε 30 μέρες να καταγραφούν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα στοιχεία που απαιτούνται για την έναρξη των έργων (στις αρχές του 2025).

Ο προγραμματισμός

«Όλοι μπροστά, συνεργαστείτε» είναι η εντολή που έφυγε από την κυβερνητική έδρα προς την κυβερνητική μηχανή – ή αλλιώς, και τώρα… τρέχουν. Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίστηκε σε πρώτη φάση ένα πυκνό πρόγραμμα συνεντεύξεων Τύπου από συναρμόδιους υπουργούς για την εξειδίκευση – προβολή βασικών δεσμεύσεων.

Η αρχή θα γίνει αύριο, Τετάρτη, με το ΕΣΥ, ενώ σήμερα αναμένεται δια ζώσης συνάντηση του Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στόχος, να παρουσιαστεί ένα θετικό, μεταρρυθμιστικό αφήγημα για τον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς και να αναλυθεί ο σχεδιασμός για τα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

Άλλοι τρεις «σταθμοί»

Στο πρόγραμμα είναι επιπλέον άλλοι τρεις «σταθμοί». Πρώτον, το δημογραφικό και η στήριξη της οικογένειας που, σημειωτέον, κινητοποιεί ιδιαίτερα τις ευαισθησίες ενός σημαντικού ακροατήριου της κυβερνητικής παράταξης. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν την ερχόμενη Πέμπτη πέντε υπουργοί (Ζαχαράκη, Κεραμέως, Πιερρακάκης, Γεωργιάδης, Πετραλιάς).

Δεύτερον, το στεγαστικό, που «πονοκεφαλιάζει» τους κυβερνώντες και εξαντλεί τις αντοχές των πολιτών – εκείνων που ενοικιάζουν. Απαντήσεις θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση (Ζαχαράκη, Παπαθανάσης) την Παρασκευή. Τρίτον, για την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίστηκε η εξειδίκευση των μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό (Χατζηδάκης, Παπαθανάσης, Τσιάρας, Θεοδωρικάκος, Κεφαλογιάννη).