ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι Κασσελακικοί και ο Αλέξης Τσίπρας
Ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ το παρασκήνιο στα άδυτα της Κουμουνδούρου είναι ήδη πλούσιο. Τα τρία στρατόπεδα και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα.
Με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει αυτή την ώρα και να καλείται να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος στην μετά-Κασσελάκη εποχή, έχει ενδιαφέρον να δούμε το παρασκήνιο όσων εξελίσσονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο οδεύει σε μια νέα εσωτερική εκλογική αναμέτρηση.
Κατά βάση τα στρατόπεδα που σχηματίζονται αυτή τη στιγμή είναι τρία. Εκείνο του προέδρου της ΚΟ, Νίκου Παππά, εκείνο του Παύλου Πολάκη, και τέλος οι 87, που έγιναν 100 στη συνέχεια. Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες και τα μαντάτα από τις δημοσκοπήσεις εξαιρετικά άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που όλοι προβάλλουν είναι η ενότητα και η απαλλαγή του κόμματος από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Καλό ακούγεται ως σκέψη, ωστόσο μια τέτοια διαδικασία θέλει σίγουρα χρόνο, διάθεση, υπομονή και όχι άλλα επιπλέον μέτωπα.
Στο πλαίσιο αυτό έχει σημασία ποια στάση θα κρατήσουν οι «κασσελακικοί», βουλευτές και στελέχη. Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, ουδόλως τους βοηθάει και τους οδηγεί μοιραία σε μια στάση αναμονής και αμηχανίας. Την ίδια ώρα ωστόσο, από το κόμμα αποχωρούν μία προς μία οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη σε καίριες θέσεις (Κεχαγιά, Παπαδάκης, Βέττας και φυσικά ο διευθυντής του γραφείου του Μ. Καπνισάκης).
Οι πληροφορίες λένε ότι εντός της εβδομάδας θα αποχωρήσουν και άλλα στελέχη που είχαν επιλεγεί από τον πρώην πρόεδρο ώστε να «αποκασσελακικοποιηθεί» πλήρως το κόμμα, ειδικά από τη στιγμή που οι ισορροπίες στην Κουμουνδούρου και ποιος κάνει «κουμάντο», έχουν αλλάξει.
Ανοιχτό το θέμα Παππά
Θέμα ωστόσο φαίνεται να υπάρχει και με τον Νίκο Παππά, καθώς υπάρχει μια μικρή, πλην σημαντική λεπτομέρεια που αφορά τη θέση του προέδρου της ΚΟ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η εκλογή του προέδρου της ΚΟ για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή.
Στην τελευταία ΚΕ το θέμα δεν τέθηκε καν, κατά συνέπεια ο κ. Παππάς είναι λίγο στον… «αέρα». Ερώτημα αποτελεί αν αυτό θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση ή αν αποφασίσει να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος στο κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητήσει νέο μεταβατικό πρόεδρο για την ΚΟ. Για την ώρα πάντως ο κ. Παππάς ετοιμάζεται για την ομιλία που θα δώσει στη ΔΕΘ το Σάββατο.
Οι «ανένταχτοι»
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντως και τους «ανένταχτους» σε κάποιο στρατόπεδο, οι οποίοι μπορεί να παίξουν κομβικό ρόλο την επόμενη μέρα. Τέτοια περίπτωση είναι ο Σωκράτης Φάμελος που οι πληροφορίες τον θέλουν να κατεβαίνει στη μάχη της εκλογής. Ερώτημα αποτελεί τι θα κάνει τελικά και η Ρένα Δούρου, η οποία προς ώρας διαψεύδει τα δημοσιεύματα και τις φήμες που τη θέλουν υποψήφια.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει να εμφανιστεί από το διήμερο συνέδριο για τις Πρέσπες που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του. Έκτοτε κρατάει μια εντελώς ουδέτερη στάση και δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι δέχεται απανωτά αιτήματα για… συμβουλές και επαφές.
- Συνταγή: Χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα και κάστανα
- Καιρός: Αίθριος ο καιρός την Πρωτοχρονιά – Σε ποιες περιοχές θα σημειωθεί παγετός και ομίχλη
- Η Βουλγαρία στην εποχή «Σένγκεν» – Ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα
- Μεντιλίμπαρ: Εγγυητής για νέες επιτυχίες το 2025
- Πέισερς – Μπακς 112-120: Επέστρεψε με 30άρα ο Giannis
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.01.2025]