Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Άντονι Μπλίνκεν: «Δραματική κλιμάκωση» η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία

Άντονι Μπλίνκεν: «Δραματική κλιμάκωση» η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία

Ανησυχητικές οι εξελίξεις όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν έχει αποστείλει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους

Η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και θα τους χρησιμοποιήσει πιθανώς στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα (10/9) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί ευρέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, πριν επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, προειδοποίησε κατ’ ιδίαν το Ιράν ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία «συνιστούν δραματική κλιμάκωση».

«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος πληροφορίες που, όπως είπε, έχουν μοιραστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».

Η Ρωσία μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, πρόσθεσε.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα περιλαμβάνουν την αεροπορική εταιρεία Iran Air, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε απίστευτα ανήσυχοι από τις πληροφορίες αυτές».

Ενώ η Ρωσία διαθέτει δικό της οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, η προμήθεια ιρανικών πυραύλων της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερους από τους δικούς της πυραύλους για στόχους μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Αυτή η νέα δυνατότητα ενδέχεται να ενισχύσει τις ρωσικές επιθέσεις, αυξάνοντας την πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις και εντείνοντας τις ανησυχίες για τη διάχυση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Only in

O Στέφανος διαλογίζεται στις Σπέτσες, ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει τις πληγές, γιατροί στα κάγκελα φωνάζουν για τα επιδόματα της πλάκας απ’ τη ΔΕΘ

Στην Κουμουνδούρου και στις επιλογές του Κασσελάκη έχει στραφεί το πολιτικό ενδιαφέρον – Κακό μπελά έχει βρει ο Αδωνις με τα επιδόματα αγόνου κι οι γιατροί αποδομούν το μέτρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024