Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τα προεδρικά debate που γίνονται κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία, αλλά και λάθη που κόστισαν ακόμα και την προεδρία στους υποψηφίους. Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος που γίνονται έχει αλλάξει αρκετά ενσωματώνοντας ρυθμίσεις που κάποτε ήταν απίθανο να τροποποιηθούν.

Σε δημοσίευμα του, το Reuters παραθέτει τα κυριότερα προεδρικά debate που έχουν γίνει τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ξεκινάει λοιπόν από την τηλεμαχία μεταξύ του Τζον Κένεντι και καταλήγει σε εκείνο που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ και κόστισε στον απερχόμενο πρόεδρο το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Κένεντι vs Νίξον: Το πρώτο που μεταδόθηκε στην τηλεόραση

Το πρώτο debate πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1960 μεταξύ του Κένεντι και του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Ο αντιπρόεδρος ανάρρωνε από μία επίσκεψη στο νοσοκομείο και στις 5 η ώρα είχε σκιά, αφού είχε αρνηθεί το μακιγιάζ.

Οι τηλεθεατές επικεντρώθηκαν σε αυτό που έβλεπαν και όχι σε αυτό που άκουσαν. Το αποτέλεσμα ήταν ο Τζον Κένεντι να καταφέρει να νικήσει στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο.

Κάρτερ vs Ford: Η γκάφα που έδωσε την νίκη στον Κάρτερ

Το 1976 ο Τζίμι Κάρτερ αντιμετώπισε τον μη εκλεγμένο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ. Σε δηλώσεις που θεωρήθηκαν μεγάλη γκάφα, ο Φορντ είπε: «Δεν υπάρχει σοβιετική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη και δεν θα υπάρξει ποτέ υπό την κυβέρνηση Φορντ».

Μετά από αυτή την δήλωση, ο Κάρτερ κατάφερε να νικήσει στις εκλογές.

Κάρτερ vs Reagan: Πώς ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε τις εντυπώσεις

Ο Κάρτερ εμφανίστηκε στο δεύτερο debate ενάντια στον Ρέιγκαν, αφού είχε μποϊκοτάρει το πρώτο, επειδή σε αυτό συμμετείχε ο υποψήφιος του τρίτου κόμματος Τζον Άντερσον. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρέιγκαν ότι σχεδίαζε να περικόψει τη χρηματοδότηση του Medicare για την υγειονομική περίθαλψη των ηλικιωμένων.

Ο Ρέιγκαν, ο οποίος είχε ήδη παραπονεθεί ότι ο Κάρτερ παραποιούσε τις θέσεις του σε μια σειρά από θέματα, είπε: «Ορίστε πάλι» και γέλασε, προκαλώντας το γέλιο του ακροατηρίου και επινοώντας μια ατάκα. Αποτέλεσμα ήταν ο Ρέιγκαν να κερδίσει στις εκλογές.

Reagan vs Μοντέιλ: Κατάφερε να νικήσει παρά το θέμα της ηλικίας του

Ο Ρέιγκαν στο ντιμπέιτ του 1984 κατάφερε να απαντήσει επιτυχώς σε ερώτηση για την ηλικίας του, όταν απευθυνόμενος στον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία, Γουόλτερ Μοντέιλ, ανέφερε:

«Θέλω να ξέρετε ότι και εγώ δεν θα κάνω την ηλικία θέμα αυτής της εκστρατείας. Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτώ, για πολιτικούς σκοπούς, τη νεότητα και την απειρία του αντιπάλου μου». Ο πρόεδρος κέρδισε τις εντυπώσεις με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί.

Τζορτζ Μπους vs Μαικλ Δουκάκης: Η μεγάλη αστοχία του Μάικλ Δουκάκη

Το 1988 το ντιμπέιτ μεταξύ του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου Τζορτζ Μπους ξεκίνησε με τον Δημοκρατικό Μάικλ Δουκάκη να ερωτάται αν θα ήταν υπέρ της θανατικής ποινής για κάποιον που βίασε και δολοφόνησε τη σύζυγό του.

Η ερώτηση προσέφερε στον υποψήφιο που οι επικριτές αποκαλούσαν «παγοπώλη» την ευκαιρία να δείξει τη συναισθηματική του πλευρά. Η άστοχη απάντησή του κατάφερε να δείξει ακριβώς το αντίθετο. Αποτέλεσμα ήταν ο Μπους να κερδίσει τις εκλογές.

Το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων ζωντάνεψε όταν ο Νταν Κουέιλ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπους, συνέκρινε πολιτικά τον εαυτό του με τον Τζον Φ. Κένεντι. Ο Δημοκρατικός Λόιντ Μπέντσεν απάντησε σε ήσυχους, θανατηφόρους τόνους: «Γερουσιαστά, υπηρέτησα με τον Τζακ Κένεντι. Ήξερα τον Τζακ Κένεντι. Ο Τζακ Κένεντι ήταν φίλος μου. Γερουσιαστά, δεν είστε ο Τζακ Κένεντι…»

Μπους – Κλίντον – Πέροτ: Η ατάκα που έμεινε αναλλοίωτη

Το 1992 τρεις υποψήφιοι – ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζορτζ Μπους, ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον και ο ανεξάρτητος Ρος Πέροτ – μοιράστηκαν την ίδια σκηνή. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου από τα τρία ντιμπέιτ, ο Μπους πιάστηκε να κοιτάζει το ρολόι του από την κάμερα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το εθνικό χρέος.

Όταν ρωτήθηκε αργότερα από τον δημοσιογράφο τι είχε στο μυαλό του όταν κοίταζε το ρολόι του, απάντησε: «Θα ακούω για ακόμα 10 λεπτά αυτές τις αηδίες».

Κλίντον vs Ντόουλ: «Είναι η ηλικία των ιδεών του που αμφισβητώ»

Σε ένα ντιμπέιτ με τον Κλίντον το 1996, ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Ντόουλ ρωτήθηκε από έναν φοιτητή αν στα 73 του ήταν πολύ μεγάλος για να καταλάβει τις ανάγκες των νέων. Απάντησε ότι στην ηλικία του, η ευφυΐα και η εμπειρία του σήμαιναν ότι είχε το πλεονέκτημα της σοφίας.

Ο Κλίντον ανταπάντησε: «Μπορώ μόνο να σας πω ότι δεν νομίζω ότι ο γερουσιαστής Ντόουλ είναι πολύ μεγάλος για να γίνει πρόεδρος. Είναι η ηλικία των ιδεών του που αμφισβητώ». Ο Κλίντον επανεξελέγη.

Μπους vs Γκορ: Η ατάκα του Μπους προς τον Γκορ

Στο πρώτο του ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους, ο Δημοκρατικός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ απέσπασε αρνητικές κριτικές επειδή αναστέναζε δυνατά την ώρα που μίλαγε ο Τζορτζ Μπους.

«Όλοι κάνουμε λάθη. Είναι γνωστό ότι κι εγώ ο ίδιος παραποιώ μία ή δύο συλλαβές», είπε ο Μπους κατά τη διάρκεια του δεύτερου ντιμπέιτ τους, προφέροντας σκόπιμα λάθος τη λέξη “συλλαβή”. Ο Μπους κέρδισε τις εκλογές

Μπους vs Κέρι: Οι απαντήσεις του Μπους στον Κέρι για το Ιράκ

Το 2004 τα τρία ντιμπέιτ μεταξύ του Μπους και του Δημοκρατικού Τζον Κέρι προσέφεραν στους ψηφοφόρους μια έντονη αντίθεση στο στυλ, με τον Μπους να επιμένει σε απλά επιχειρήματα, ενώ ο Κέρι μίλησε με μια σειρά από γεγονότα για να υποστηρίξει την άποψή του.

Μεγάλο μέρος του πρώτου ντιμπέιτ επικεντρώθηκε στο Ιράκ, με τον Μπους να υπερασπίζεται την απόφασή του να διατάξει την είσοδο αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και τον Κέρι να κατηγορεί τον Μπους ότι ενήργησε απερίσκεπτα και χωρίς διεθνή υποστήριξη.

Σε κάποιο σημείο, ο Κέρι είπε: «Όταν μπήκαμε μέσα, υπήρχαν τρεις χώρες [στον συνασπισμό]: Η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Μπους απάντησε ότι ο Κέρι δεν είχε συμπεριλάβει όλα τα μέλη: «Στην πραγματικότητα, ξέχασε την Πολωνία». Ο Μπους επανεξελέγη.

Μπάιντεν vs Πέιλιν: Ένα ζωηρό αλλά ευγενικό debate

Στο debate των υποψήφιων αντιπροέδρων των εκλογών του 2008, η Σάρα Πέιλιν, υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν, και ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος με τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, συγκρούστηκαν για την οικονομία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια ενός ζωηρού αλλά ευγενικού ντιμπέιτ αντιπροέδρων.

Σε ένα σημείο, o Μπάιντεν είπε: «Η Πάλιν είχε ένα πολύ έντονο ύφος: «Πες ότι δεν είναι έτσι, Τζο», προσθέτοντας ένα “γαμώτο” για καλό σκοπό. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Πέιλιν υποσχέθηκαν να κάνουν την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ πιο φιλική για τους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης, αλλά ο Μπάιντεν είπε ότι ο Μακέιν είχε χαρακτηρίσει τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας ισχυρά όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. Το ψηφοδέλτιο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές.

Ομπάμα vs Ρόμνεϊ: Το λάθος του Ομπάμα στο πρώτο debate

Στις εκλογές του 2012, ο Ομπάμα είχε κάνει ένα βασικό λάθος στο πρώτο του ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ, εκπλήσσοντας και ανησυχώντας τους υποστηρικτές του. Αλλά στο δεύτερο ντιμπέιτ τους ο Ρόμνεϊ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ισότητα των αμοιβών των δύο φύλων, είπε ότι είχε «ντοσιέ γεμάτα γυναίκες» ως υποψήφιες για θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Αμέσως μετά η φράση έγινε meme στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με tweets, πρωτότυπα έργα τέχνης και μια ομάδα στο Facebook να διακωμωδεί τον Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ομπάμα κέρδισε τις εντυπώσεις και επανεξελέγη.

Τραμπ vs Χίλαρι Κλίντον: Οι προσβολές του Τραμπ και η επίθεση στον Μπιλ Κλίντον

Στις εκλογές του 2016, το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 84 εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ, ρεκόρ για ντιμπέιτ και σπάνιος αριθμός στην εποχή της ψηφιακής ροής.

Μια ανταλλαγή προσβολών κυριάρχησε στο δεύτερο ντιμπέιτ τους, με την Κλίντον να καρφώνει τον Τραμπ για τα σεξουαλικά επιθετικά σχόλια για γυναίκες που έκανε σε μια βιντεοκασέτα του 2005 που μόλις αποκαλύφθηκε. Ο Τραμπ προσπάθησε να αποσείσει την κριτική κατηγορώντας τον Μπιλ Κλίντον, τον σύζυγο της υποψήφιας, ότι έχει κάνει χειρότερα στις γυναίκες.

Στο βιβλίο της που εκδόθηκε το 2017, η Κλίντον έγραψε ότι στο δεύτερο ντιμπέιτ τους ο Τραμπ την έκανε να ανατριχιάσει με το να την παρακολουθεί στη σκηνή και αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να του πει «κάνε πίσω, κάθαρμα».

Αντ’ αυτού είπε: «Διατήρησα την ψυχραιμία μου, με τη βοήθεια μιας ζωής που ασχολήθηκα με δύσκολους άνδρες που προσπαθούσαν να με ρίξουν». Στο τρίτο ντιμπέιτ ο Τραμπ αποκάλεσε την Κλίντον «μια τόσο άσχημη γυναίκα» και αρνήθηκε να πει ότι θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τραμπ vs Μπάιντεν: Όταν η επιθετικότητα του πρώην προέδρου γύρισε μπούμερανγκ

Στις εκλογές του 2020, ο Τραμπ, προσπαθούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα, μπαίνοντας στο πρώτο του ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν αναζητώντας μια μάχη. Αλλά η επιθετικότητά του λειτούργησε εναντίον του. Διέκοπτε επανειλημμένα τον Μπάιντεν και τον συντονιστή, Κρις Γουάλας, σε σημείο που η όλη εκδήλωση ξέφυγε από τον έλεγχο. Επιτέθηκε στην οικογένεια του Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις και οι ομάδες εστίασης που διεξήχθησαν στη συνέχεια έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι του έδειξαν απέχθεια για τη συμπεριφορά του. Ο Τραμπ θα αποχωρούσε αργότερα από το δεύτερο ντιμπέιτ, αφού αυτό μετατράπηκε σε εικονική μορφή μετά τη διάγνωση του COVID-19. Στη συνέχεια υιοθέτησε έναν πιο συγκρατημένο τόνο για την τελική αναμέτρηση με τον Μπάιντεν στις 22 Οκτωβρίου.

Σε ένα σημείο, όταν ο Τραμπ τον διέκοπτε, ο Μπάιντεν είπε: «Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Θα το βουλώσεις, φίλε; Αυτό είναι τόσο αντιπροεδρικό. Γουάλας προς Τραμπ:

«Νομίζω ότι η χώρα θα εξυπηρετείτο καλύτερα αν επιτρέπαμε και στους δύο ανθρώπους να μιλήσουν με λιγότερες διακοπές. Κάνω έκκληση σε εσάς, κύριε, να το κάνετε αυτό». Ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Μπάιντεν, απάντησε: «Και αυτόν επίσης». Ο Γουάλας είπε: «Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει για το θέμα: «Λοιπόν, ειλικρινά, εσείς κάνατε περισσότερες διακοπές».

Πενς vs Χάρις: Η μύγα που κέρδισε το ντιμπέιτ

Στις εκλογές του 2020, την ώρα που ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Πενς, συζητούσε με τη Δημοκρατική αντίπαλό του, τη γερουσιαστή Καμάλα Χάρις ένα έντομο τράβηξε τις εντυπώσεις. Το έντομο κάθισε εκεί για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αποσπώντας την προσοχή των τηλεθεατών που ίσως αναζητούσαν ένα διάλειμμα από όλη τη συζήτηση για τους φόρους και το εμπόριο. «Η μύγα κέρδισε το ντιμπέιτ», έγραψε στο Twitter η Τζιν Ντάνκαν, συγγραφέας από το Όρεγκον

Biden vs Trump: Το debate που ανάγκασε τον Μπάιντεν να παραιτηθεί από το χρίσμα

Τον Ιούνιο του 2024, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε μία πολύ κακή εμφάνιση, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τραμπ προσπαθούσε να τον πλήξει με μια σειρά από επιθέσεις, και ο απερχόμενος πρόεδρος δεν κατάφερε να απαντήσει.

Η εμφάνιση του Μπάιντεν ταρακούνησε τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς και ενέτεινε τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ότι οι ικανότητές του είχαν αμβλυνθεί με την ηλικία. Οι δύο υποψήφιοι εμφανίστηκαν χωρίς ζωντανό ακροατήριο και τα μικρόφωνά τους ήταν ρυθμισμένα να κλείνουν αυτόματα όταν δεν ήταν η σειρά τους να μιλήσουν – και οι δύο άτυποι κανόνες που επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί το χάος που εκτροχίασε το πρώτο τους ντιμπέιτ το 2020, όταν ο Τραμπ διέκοψε επανειλημμένα τον Μπάιντεν.

Οι δύο άνδρες – οι οποίοι δεν έκρυψαν σχεδόν καθόλου την αμοιβαία αντιπάθειά τους – δεν έδωσαν τα χέρια ούτε αναγνώρισαν ο ένας τον άλλον πριν ή μετά το ντιμπέιτ. Στις 21 Ιουλίου, ο Μπάιντεν εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή υπό την αυξανόμενη πίεση των συναδέλφων του Δημοκρατικών και υποστήριξε την αντιπρόεδρο Χάρις ως υποψήφια του κόμματος για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Η Χάρις αποδέχθηκε επίσημα το χρίσμα στις 22 Αυγούστου.