Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ, η Κάμαλα και η λαϊκή ψήφος
Με το χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι ενδείξεις πληθαίνουν ανησυχητικά για έναν εκρηκτικό Νοέμβρη
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Ούτε δύο μήνες δεν έχουν απομείνει πια για τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου.
Εάν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις πριν από το πολυαναμενόμενο αποψινό ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις, όλα είναι ρευστά.
Τρίτη φορά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρώην και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει να δυσκολεύεται με τη νέα αντίπαλό του, σχεδόν νοσταλγώντας τη «βολή» μιας εκλογικής ρεβάνς με τον Τζο Μπάιντεν.
Με σημαντική ώθηση από το συνέδριο κομματικής ενότητας του Αυγούστου, η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών και νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καλείται τώρα να παγιώσει τη δυναμική που έχει αναπτύξει.
Όμως εάν μάθαμε κάτι αυτό το καλοκαίρι -μετά και την πλούσια σε παρασκήνιο απόσυρση του 81χρονου Αμερικανού προέδρου από τη φετινή κούρσα για τον Λευκό Οίκο- είναι ότι σε αυτή την ακραία πολωμένη προεκλογική εκστρατεία τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Προσώρας, οι δύο μονομάχοι βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις.
Όσες καταγράφουν την πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο, αποτυπώνουν για τον προπορευόμενο μια πιθανή πύρρειο νίκη.
Συνέβη στον Αλ Γκορ το 2000 και στη Χίλαρι Κλίντον το 2016, όταν -ως προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών- κέρδισαν μεν τη λαϊκή ψήφο, πλην όμως έχασαν τις εκλογές.
Ο λόγος; Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα των Εκλεκτόρων.
Η εκδοχή θεωρείται εκ νέου πιθανή. Η Χάρις καλείται να την ξορκίσει, αρχής γενομένης με το προεδρικό ντιμπέιτ.
Η νίκη ενός προεδρικού υποψηφίου σε μια πολιτεία σημαίνει ότι παίρνει «μονοκούκι» τους εκλέκτορες που της αντιστοιχούν.
Αυτά πρακτικά σημαίνει ένα πράγμα.
Το «κλειδί» για τον Λευκό Οίκο κρατούν οι εκλογικά αμφίρροπες πολιτείες.
Σε αυτές τις εκλογές είναι επτά: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.
Είναι λοιπόν για τους εκεί αναποφάσιστους ψηφοφόρους που οι δύο νυν προεδρικοί υποψήφιοι πρωτίστως διαγκωνίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποψινής τηλεμαχίας.
Τοξική πόλωση, εκρηκτικό κλίμα
Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φαίνεται πάντως ότι δεν θέλουν να αφήσουν τίποτε στην τύχη.
Σε μια επανάληψη του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ανοιχτά πως δεν θα δεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου, εάν χάσει.
Παραμονές του ντιμπέιτ, επανέλαβε τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε προ τετραετίας με νοθεία και κατηγόρησε, επίσης χωρίς στοιχεία, του Δημοκρατικούς ότι επιχειρούν τώρα να το επαναλάβουν.
«ΟΤΑΝ ΝΙΚΗΣΩ», έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social, το περασμένο Σάββατο, «εκείνοι που ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ θα διωχθούν στο μέγιστο βαθμό του Νόμου, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης».
Έκανε λόγο για «δικηγόρους, μέλη πολιτικών εκστρατειών, δωρητές, παράνομους ψηφοφόρους & διεφθαρμένους εκλογικούς αξιωματούχους».
Σε προεκλογική συγκέντρωση στο εκλογικά κρίσιμο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπάιντεν «καθεστώς απατεώνων».
Την κατηγόρησε ότι έφερε στις ΗΠΑ «δολοφόνους, παιδεραστές και κατά συρροή βιαστές από όλο τον κόσμο», ενώ «ταυτόχρονα χρησιμοποίησε την επιβολή του νόμου ως όπλο για τη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων».
Δεν αναφερόταν μόνο στις δικές του ποινικές διώξεις, μεταξύ άλλων για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.
Μιλούσε επίσης για τις καταδίκες -ακροδεξιών κυρίως- εισβολέων στο Καπιτώλιο, εκείνον τον δραματικό Ιανουάριο του 2021, κλείνοντας ξανά το «μάτι» στα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία της εκλογικής του βάσης.
Δηλώσεις σαν και αυτές δεν γίνονται στο βρόντο.
Δείχνουν να προλειαίνουν το έδαφος για αμφισβήτηση των προεδρικών εκλογών, σε περίπτωση ήττας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ήδη η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και πολιτικές ομάδες ευθυγραμμισμένες με τον Τραμπ έχουν αρχίσει να καταθέτουν σειρά αγωγών, εγείροντας ζητήματα διαβλητότητας της εκλογικής διαδικασίας.
Λέγεται ότι σε αριθμό έχουν ήδη ξεπεράσει τις εκατό.
Όχι τυχαία, αφορούν κυρίως αμφίρροπες πολιτείες, όπως τη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα.
Το στρατόπεδο Τραμπ ισχυρίζεται ότι, λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι εκλογικοί κατάλογοι είναι γεμάτοι «παράνομους ξένους» και «μη πολίτες», υπαινισσόμενο ότι θα ψηφίσουν Χάρις «δαγκωτό».
Περιμένοντας στα «χαρακώματα» τον Τραμπ
Επί της ουσίας, με τις αγωγές των Ρεπουμπλικανών έχει αρχίσει μια νομική μάχη πριν αρχίσουν καν να έρχονται οι πρώτες ψήφοι, βάσει της διαδικασίας της πρώιμης ψηφοφορίας.
Με έναν αντίστοιχο «στρατό» δικηγόρων και εθελοντών, οι Δημοκρατικοί ήδη προετοιμάζονται για μια ατέρμονη νομική διελκυστίνδα, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οριακό.
Εάν χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται ήδη βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τις αγωγές που ήδη κατατίθενται ως βάση για να αμφισβητήσει ότι η εκλογική διαδικασία ήταν «ελεύθερη και δίκαιη».
Προφανώς δεν δείχνει να τον πτοεί το γεγονός ότι ανάλογοι ισχυρισμοί για τις προεδρικές εκλογές του 2020 καταρρίφθηκαν, απουσία αποδεικτικών στοιχείων.
Στο μεσοδιάστημα, η θεωρία της «κλεμμένης ψήφου» λειτουργεί συσπειρωτικά για την εκλογική βάση του ενόψει του Νοεμβρίου, όπου ο ίδιος οραματίζεται μια ολοκληρωτική νίκη.
Αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, αλλά αφορά και σε ένα υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Κογκρέσο.
Στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου, άλλωστε, παράλληλα με την προεδρία, κρίνονται το σύνοδο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας.
Εφόσον διατηρήσει τη σημερινή δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας της, και δη ως προς τη λαϊκή ψήφο, η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τα σχέδια του Τραμπ.
Χαιρετίζοντας τη στήριξη στελεχών των Ρεπουμπλικανών στην υποψηφιότητα της Χάρις, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών δηλώνει έτοιμο για τη μεγάλη μάχη.
«Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του μηχανορραφούν για να σπείρουν δυσπιστία στην εκλογική διαδικασία και να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας, ώστε να μπορούν να διαμαρτυρηθούν όταν χάσουν», σχολίασε η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις, Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον.
«Όμως επίσης εδώ και τέσσερα χρόνια οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για αυτή τη στιγμή και είμαστε έτοιμοι για όλα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις