Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Άρχισε η ομοσπονδιακή δίκη τριών αστυνομικών για τον θάνατο αφροαμερικανού

ΗΠΑ: Άρχισε η ομοσπονδιακή δίκη τριών αστυνομικών για τον θάνατο αφροαμερικανού

Τρεις απότακτοι αστυνομικοί θα καθίσουν στο εδώλιο για την δολοφονία του αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς

Τρεις αστυνομικοί που διώκονται ποινικά για τον ξυλοδαρμό που οδήγησε στον θάνατο αφροαμερικανού νέου, του Τάιρ Νίκολς, τον Ιανουάριο του 2023 στο Μέμφις, στις νότιες ΗΠΑ, οδηγήθηκαν χθες Δευτέρα σε δικαστήριο για την πρώτη ημέρα της διαδικασίας σε βάρος τους που κινήθηκε από τη δικαιοσύνη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να αντιδράσει, καθώς υπήρχαν φόβοι πως θα ξεσπούσαν νέα επεισόδια έπειτα από τη δημοσιοποίηση βίντεο που απαθανάτιζαν τον βάρβαρο ξυλοδαρμό του 29χρονου από τους πέντε αστυνομικούς, όλοι τους Αφροαμερικανοί. Κάτι που υπογραμμίζει την συστημική αντιμετώπιση των αστυνομικών εναντίον των αφροαμερικανών.

Ο Τάιρ Νίκολς πέθανε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, άρχισε χθες με τη επιλογή των ενόρκων, διαδικασία που καθυστέρησε η εξέταση διαφόρων προκαταρκτικών αιτημάτων, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Αποτάχθηκαν και ασκήθηκαν διώξεις

Οι πέντε αστυνομικοί —αποτάχτηκαν και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από τις αρχές της πολιτείας Τενεσί— μπήκαν στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, που τους απήγγειλε τέσσερις κατηγορίες. Οι δύο αποδέχτηκαν να ομολογήσουν την ενοχή τους, τον Νοέμβριο και τον Αύγουστο.

Αφού ολοκληρωθεί η ομοσπονδιακή δίκη, θα προσαχθούν κατόπιν ενώπιον της δικαιοσύνης της πολιτείας.

Τέσσερα και πλέον μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε σε επέμβαση της αστυνομίας, επεισόδιο το οποίο συγκλόνισε τη χώρα κι όλο τον κόσμο και πυροδότησε σειρά μαζικών κινητοποιήσεων και επεισοδίων, στις ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφονται πολλές υποθέσεις υπέρμετρης αστυνομικής βίας. Όπως φάνηκε στο βίντεο, οι αστυνομικοί έδιναν αντιφατικές οδηγίες στον νεαρό κατά τη σύλληψή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

«Αλίμονο στους κυβερνήτες κι αλίμονο στους ποιητές»

Ο στιχουργός και αναβιωτής της θρυλικής μπουάτ Απανεμιάς στην Πλάκα μιλάει για τις πρόσφατες συνεργασίες του και παραθέτει τους προβληματισμούς του για το ελληνικό τραγούδι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024