Το Ισραήλ ασκεί πιέσεις σε μέλη του Κογκρέσου για να πιέσουν τη Νότια Αφρική να εγκαταλείψει τη νομική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που περιήλθε στην κατοχή του Axios.

Η Νότια Αφρική έχει προθεσμία μέχρι τις 28 Οκτωβρίου για να δώσει στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ τα επιχειρήματά της για τη συνέχιση της υπόθεσης κατά του Ισραήλ για τις φερόμενες παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία (του 1948) κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Φεστιβάλ Βενετίας: Η Σάρα Φρίντλαντ κατήγγειλε τη γενοκτονία στην Γάζα κρατώντας το βραβείο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν τα μέλη του Κογκρέσου να καταστήσουν σαφές στη Νότια Αφρική ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνέχιση της υπόθεσης. Το Ισραήλ ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Νότια Αφρική θα έχει διαφορετική προσέγγιση για το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «έχουν χαρακτήρα γενοκτονίας, διότι αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους» του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα. Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες. Έκτοτε, το δικαστήριο πραγματοποίησε αρκετές ακροάσεις και εξέδωσε προσωρινές διαταγές, με πιο πρόσφατη τον Μάιο, όταν κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, χωρίς αποτέλεσμα.

Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αρχίσει να συζητά ουσιαστικά τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία, αλλά αναμένεται να το κάνει τους επόμενους μήνες.

Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα.

Πως διέρρευσε το τηλεγράφημα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε διπλωματική εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες για να πιέσει τη Νότια Αφρική να μην προωθήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή. Τη Δευτέρα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε ένα απόρρητο τηλεγράφημα στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και σε όλα τα ισραηλινά προξενεία στις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Σας ζητάμε να συνεργαστείτε άμεσα με τους νομοθέτες σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, με κυβερνήτες και εβραϊκές οργανώσεις για να ασκήσετε πίεση στη Νότια Αφρική να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ και να καταστήσετε σαφές ότι η συνέχιση των σημερινών ενεργειών της, όπως η υποστήριξη της Χαμάς και η προώθηση αντι-ισραηλινών κινήσεων στα διεθνή δικαστήρια, θα έχει βαρύ τίμημα», ανέφερε το τηλεγράφημα.

Αν συντονισμένες πιέσεις λάβουν σάρκα και οστά, τότε θα επιβεβαιωθεί το αποκλειστικό

Οι ισραηλινοί διπλωμάτες έλαβαν εντολή να ζητήσουν από τα μέλη του Κογκρέσου να εκδώσουν δημόσιες δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ και να απειλήσουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Αφρική. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τη σχέση τους με τη Νότια Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες είχαν επίσης εντολή να ζητήσουν από μέλη του Κογκρέσου και εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ να απευθυνθούν απευθείας στους διπλωμάτες της Νότιας Αφρικής στις ΗΠΑ και να καταστήσουν σαφές ότι η Νότια Αφρική θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν δεν αλλάξει την πολιτική της.

Ακόμα δόθηκε η επιλογή στους ισραηλινούς διπλωμάτες να ενεργήσουν προς την προώθηση νομοθεσίας κατά της Νότιας Αφρικής σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο «που ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί, η παρουσίασή της και η συζήτηση γι’ αυτήν θα είναι σημαντική» στην προσπάθεια να επηρεαστεί η νοτιοαφρικανική πολιτική.

Οι ισραηλινοί διπλωμάτες έλαβαν επίσης οδηγίες να δημοσιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη διπλωματική τους δραστηριότητα σχετικά με τη Νότια Αφρική στον αμερικανικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ουδέν σχόλιον

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Τον περασμένο Ιούνιο, σχηματίστηκε μια νέα πρωτοφανής πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού στη Νότια Αφρική, αφού το κυβερνών κόμμα ANC έχασε την πλειοψηφία που κατείχε επί 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, οι ισραηλινοί διπλωμάτες έλαβαν εντολή να τονίσουν το μήνυμα ότι το ANC έχει την ευκαιρία να αλλάξει πορεία ως μέρος της νέας κυβέρνησης και να επιδιώξει διάλογο με το Ισραήλ «αντί για μποϊκοτάζ και τιμωρίες».

Πηγή: Axios