Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Τα Στενό της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερικά μας ύδατα

Κίνα: Τα Στενό της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερικά μας ύδατα

Αποκλειστικά εσωτερικά της ύδατα θεωρεί η Κίνα το Στενό της Ταϊβάν ή Στενό της Φορμόζας

Η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα ύδατα του Στενού της Ταϊβάν αποτελούν «εσωτερικά της ύδατα» και ότι αντιτίθεται σε κάθε «πράξη πρόκλησης» με το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δύο γερμανικά (ΝΑΤΟϊκά) πολεμικά πλοία πλοία που πρόκειται να διέλθουν από τα Στενά της Ταϊβάν στα μέσα Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η Ταϊβάν αποτελεί «αναφαίρετο» τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

«Τα ύδατα του Στενού της Ταϊβάν, από τις δύο ακτές προς το μέσο του Στενού, είναι τα εσωτερικά ύδατα της Κίνας, στη συνέχεια τα χωρικά ύδατα, στη συνέχεια η συνορεύουσα ζώνη και στη συνέχεια η αποκλειστική οικονομική ζώνη», πρόσθεσε.

«Η Κίνα», συνέχισε, «σέβεται τα δικαιώματα των χωρών να πλέουν στα σχετικά ύδατα σύμφωνα με τους τοπικούς και διεθνείς νόμους. Όμως, αντιτιθέμεθα σθεναρά σε κάθε πράξη πρόκλησης με το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας από τις σχετικές χώρες που βλάπτει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας», προειδοποίησε.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία της, ενώ η τελευταία επιμένει στην ανεξαρτησία της.

H Ταϊβάν διεκδικεί την ανεξαρτησία της από την Κίνα, ενώ η Κίνα και η πλειοψηφία των κρατών του ΟΗΕ έχουν υιοθετήσει ή ανέχονται την πολιτική της «μιας Κίνας».

Καταδικάστηκε ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν

Η Κίνα καταδίκασε έναν ακτιβιστή υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν για «αυτονομισμό», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με το περιοδικό New Bloom που εδρεύει στην Ταϊπέι.

Ο Γιανγκ Τσιχ-Γουάν, συνιδρυτής του Εθνικού Κόμματος της Ταϊβάν (TNP), μιας ελάχιστα γνωστής ομάδας υπέρ της ανεξαρτησίας, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η είδηση της σύλληψης του Γιανγκ έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 2023.

Η εφημερίδα Beijing Daily, τον Απρίλιο του 2023, ανέφερε ότι η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία είχε εγκρίνει τη σύλληψη του Γιανγκ μετά από έρευνα.

Η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν διατηρείται σταθερή, αλλά κατά καιρούς αυξάνεται.

Πηγές: Anadolu, Newsweek

Only in

«Αλίμονο στους κυβερνήτες κι αλίμονο στους ποιητές»

Ο στιχουργός και αναβιωτής της θρυλικής μπουάτ Απανεμιάς στην Πλάκα μιλάει για τις πρόσφατες συνεργασίες του και παραθέτει τους προβληματισμούς του για το ελληνικό τραγούδι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024