Τα Harrods θα πωλούν ροδάκινα από περιοχή της Φουκουσίμα όπου το 2011 έγινε πυρηνική καταστροφή
«Ο βασικός στόχος…είναι να διαλυθούν οι φόβοι των ξένων αγορών που αφορούν τα προϊόντα της Φουκουσίμα»
Η εταιρία λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, η Tepco, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το λονδρέζικο κατάστημα ειδών πολυτελείας Harrods για τη πώληση ροδάκινων από την ιαπωνική περιοχή που επλήγη από πυρηνική καταστροφή το 2011.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που στόχο έχει να αποκαταστήσει τη φήμη των προϊόντων που καλλιεργούνται εκεί.
«Ο βασικός στόχος…είναι να διαλυθούν οι φόβοι των ξένων αγορών που αφορούν τα προϊόντα της Φουκουσίμα», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power Company (TEPCO), που διαχειρίζεται τον σταθμό της Φουκουσίμα.
🍑 Harrods is selling the fruit grown in the Japanese region hit by nuclear disaster, saying it offers ‘unparalleled sweetness and juiciness’
Read more ⬇️https://t.co/iFtZnXG7qQ pic.twitter.com/Fu7a4Qk1kQ
— The Telegraph (@Telegraph) September 10, 2024
Η εταιρία έχει ήδη οργανώσει εκστρατείες στην Ταϊλάνδη ή τις ΗΠΑ για να προωθήσει θαλασσινά, ρύζι ή αγροτικά προϊόντα από την πόλη που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του βασικού νησιού της Ιαπωνίας.
Ένα κουτί με τρία μεγάλα, λευκά, ζουμερά ροδάκινα κοστίζει 80 λίρες (σχεδόν 95 δολάρια). Είναι η πρώτη φορά που το φρούτο αυτό είναι διαθέσιμο σε κατάστημα στην Ευρώπη, εκτός των πωλήσεων στη διάρκεια προωθητικών εκδηλώσεων.
Harrods, a luxury department store in London, has started selling peaches grown in Fukushima Prefecture. 🍑 https://t.co/Ci2cGxuY6t
— The Japan Times (@japantimes) September 9, 2024
Το πάλαι ποτέ «βασίλειο των φρούτων»
Πριν από το πυρηνικό ατύχημα του 2011, η Φουκουσίμα θεωρείτο «βασίλειο των φρούτων».
Ενώ οι φάρμες που βρίσκονταν πέρα από τις περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό δεν μολύνθηκαν, οι πωλήσεις τους κατέγραψαν βουτιά λόγω φόβων των καταναλωτών για τους κινδύνους στην υγεία τους.
Πριν σταλούν στα καταστήματα, όλα τα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους σε ραδιενέργεια.
Όσα συνέβησαν στις 11 Μαρτίου του 2011
Σεισμός 9 Ρίχτερ χτύπησε την Φουκουσίμα με το πλήγμα να είναι τριπλό, αφού εκτός από τα κτίρια που κατέστρεψε, προκάλεσε τσουνάμι και οδήγησε στην πυρηνική καταστροφή της περιοχής.
Ο ισχυρός σεισμός —που έγινε αισθητός έως την Κίνα— προκάλεσε τσουνάμι, τα κύματα του οποίου είχαν ορισμένες φορές το ύψος κτιρίων, σαρώνοντας την περιοχή. Ο απολογισμός της καταστροφής ήταν πάνω από 20.000 νεκροί και 2.500 αγνοούμενοι.
Το πυρηνικό δυστύχημα που ακολούθησε στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, ο οποίος πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να προκληθεί τήξη των πυρήνων τριών από τους έξι αντιδραστήρες του, ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και κατέστησε ολόκληρες περιοχές ακατοίκητες για χρόνια.
Σε πάνω από 1.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νομό της Φουκουσίμα, δηλαδή στο 12% της έκτασής της, απαγορευόταν η πρόσβαση τους μήνες μετά την καταστροφή.
Έκτοτε γιγάντιες εργασίες για την απορρύπανση επέτρεψαν να μειωθεί η έκταση των μη κατοικήσιμων ζωνών στα 337 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή στο 2,4% του νομού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις