Σάρωσε ο τυφώνας Yagi το βόρειο τμήμα του Βιετνάμ, καθώς 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 40 εξακολουθούν να αγνοούνται. Αυτά ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας της Ασίας, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον προηγούμενο απολογισμό των θυμάτων, που έκανε λόγο για 59 νεκρούς.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τυφώνας αυτός —ο ισχυρότερος που έπληξε την Ασία φέτος, σύμφωνα με μετεωρολόγους— είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακόμη 752 άνθρωποι, ανέφεραν οι αρχές του Βιετνάμ που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Εκτεταμένες ζημιές

Ο τυφώνας έφθασε το Σάββατο στις βορειοανατολικές ακτές του Βιετνάμ, όπου βρίσκονται μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις εγχώριων και ξένων εταιρειών. Υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα την Κυριακή, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τη Δευτέρα για περαιτέρω πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο Γιάγκι διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πλημμύρισε αυτοκινητόδρομους, διέκοψε τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, έριξε μια γέφυρα μεσαίου μεγέθους και χιλιάδες δέντρα και σταμάτησε την οικονομική δραστηριότητα σε πολλά βιομηχανικά κέντρα.

Στο σκοτάδι έμειναν επιχειρήσεις

Στο σκοτάδι έμειναν εκατομμύρια επιχειρήσεις

Διευθυντές και εργαζόμενοι σε βιομηχανικά πάρκα και εργοστάσια στη Χαϊφόνγκ, μια παράκτια πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και προσπαθούσαν να διασώσουν εξοπλισμό από εργοστάσια όπου η στέγη από λαμαρίνες είχε παρασυρθεί, καθώς αναμένονταν περισσότερες βροχές.

«Όλοι προσπαθούν να καταστήσουν τους χώρους ασφαλείς και τα αποθέματα στεγνά», δήλωσε ο Bruno Jaspaert, επικεφαλής των βιομηχανικών ζωνών DEEP C, οι οποίες φιλοξενούν εργοστάσια από περισσότερους από 150 επενδυτές στη Χαϊφόνγκ και τη γειτονική επαρχία Κουάνγκ Νινχ.

«Καμπανάκι» για περισσότερες πλημμύρες από τη μετεωρολογική υπηρεσία

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για περισσότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις και δήλωσε ότι ισχυρές βροχές και ισχυροί άνεμοι αναμένονταν αργά τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Ανόι, μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο κρατικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας EVN δήλωσε ότι περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια πελάτες έχασαν ρεύμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς δεκάδες ηλεκτροφόρες γραμμές έσπασαν, αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα σε σχεδόν το 75% των πληγέντων.