Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στις ΗΠΑ: Τα ατού, οι αδυναμίες και η στρατηγική Χάρις και Τραμπ για το κρίσιμο debate

Εκλογές στις ΗΠΑ: Τα ατού, οι αδυναμίες και η στρατηγική Χάρις και Τραμπ για το κρίσιμο debate

Οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και τόσο η αντιπρόεδρος Χάρις, όσο και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζονται να αναδείξουν στο debate τις διαφορές τους

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους στο πρώτο τους debate, δύο μήνες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η τηλεμαχία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ θα διεξαχθεί με τις  δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι δύο αντίπαλοι διεξάγουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση -συμπεριλαμβανομένης της Πενσυλβάνια.

Για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, το debate προσφέρει την ευκαιρία να υποστηρίξειτην οικονομική της ατζέντα, να συστηθεί στους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να έχουν μια ασαφή εντύπωση γι’ αυτήν και να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι είναι έτοιμη να υπηρετήσει ως αρχηγός.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος είναι απίθανο να επωφεληθεί τόσο, από μία ενδεχόμενη νίκη, όσο από την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τον Ιούνιο. Ο λόγος είναι ότι η Χάρις δεν αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικά με την ηλικία της και την πνευματική της καταλληλότητα για τη δουλειά.

Σημειώνεται ότι η Χάρις και ο Τραμπ ισοψήφησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου με 49% έκαστος στη δημοσκόπηση της Pew, ενώ η συνολική εικόνα των δημοσκοπήσεων έδειχνε τους υποψηφίους σε ισοπαλία μία ημέρα πριν από το ντιμπέιτ.

Οι όροι του debate

Όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, το ντιμπέιτ αναμένεται να γίνει χωρίς κοινό στο Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο στη Φιλαδέλφεια, ενώ η διάρκεια του δεν θα ξεπεράσει τα 90 λεπτά με δύο διαφημιστικά μηνύματα.

Σύμφωνα με το The Hill, δεν θα υπάρξουν εναρκτήριες δηλώσεις των υποψηφίων ενώ καθένας θα έχει στη διάθεση του 2 λεπτά για να απαντήσει σε κάθε ερώτηση, δύο λεπτά για αντικρούσεις και ένα επιπλέον λεπτό «για συνέχεια, διευκρινίσεις ή απαντήσεις».

Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον, σύμφωνα με τους κανόνες. Το προσωπικό της εκστρατείας δε θα επιτρέπεται επίσης να αλληλεπιδρά με τους υποψηφίους του κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις ζητούσε τα μικρόφωνα να είναι συνεχώς ανοιχτά, ώστε να καταγράφουν κάθε λέξη, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα απευθείας απάντησης στον αντίπαλο. Τα μικρόφωνα των δύο υποψηφίων θα είναι ανοιχτά μόνο όταν είναι η σειρά τους να μιλήσουν και θα κλείνουν όταν έρχεται η σειρά του αντιπάλου τους.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που κερδίσει η Χάρις το ντιμπέιτ

Εκλογές ΗΠΑ: Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να κερδίσει τον Τραμπ

Αν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι έμπειρη στα debate, αναμένεται να αντιμετωπίσει μία μεγάλη επίθεση από τον συνυποψήφιο της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στο CNN, μία   επιτυχημένη εμφάνιση το βράδυ της Τρίτης θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την αντιπρόεδρο ώστε να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε κρίσιμες πολιτείες που η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη ότι έχει αξιόπιστα σχέδια για τη βελτίωση της ζωής τους.

Μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena College που δημοσιεύθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο υπαινίχθηκε τις δυνατότητες ανάπτυξής της, διαπιστώνοντας ότι το 28% των πιθανών ψηφοφόρων ήθελε να μάθει περισσότερα για τον αντιπρόεδρο, ενώ μόνο το 9% πίστευε το ίδιο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Η Χάρις έχει σαφώς σκεφτεί πώς θα κερδίσει αυτούς τους ψηφοφόρους.

Έχει δείξει, για παράδειγμα, μεγαλύτερη ανησυχία για τις οικονομικές τους προκλήσεις από τον Μπάιντεν, του οποίου οι αμυντικές δηλώσεις σχετικά με την ανομοιομορφία της ανάκαμψης μετά την πανδημία έγιναν βάρος. Η Χάρις έχει υποσχεθεί να πατάξει αυτό που λέει ότι είναι «υπερτιμολόγηση» στα παντοπωλεία, λέει ότι θέλει να βοηθήσει τους αγοραστές πρώτης κατοικίας με έως και 25.000 δολάρια για στήριξη της προκαταβολής και θέλει να κάνει τα ενοίκια πιο προσιτά.

Τρεις προκλήσεις

Παρόλα αυτά για να πετύχει στο ντιμπέιτ, η αντιπρόεδρος αντιμετωπίζει τρεις δύσκολες προκλήσεις:

  1. Πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που η εκστρατεία της αναμένει να είναι ένας χείμαρρος επιθέσεων και ψευδών δηλώσεων από τον Τραμπ και να δώσει έμφαση στο μήνυμά της.
  2. Η Χάρις πρέπει επίσης να εξουδετερώσει την υποβόσκουσα αντίφαση της εκστρατείας της – ότι κατεβαίνει ως φορέας αλλαγής και ανανέωσης παρά το γεγονός ότι είναι μέλος μιας αντιδημοφιλούς κυβέρνησης που ο Τραμπ κατηγορεί για πολλά από τα προβλήματα που υπόσχεται να διορθώσει, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών για τα είδη διατροφής και τη στέγαση.
  3. Η Χάρις θα πρέπει επίσης να βρει έναν τρόπο να αποκρούσει ορισμένες κατηγορίες του Τραμπ ότι έχει κάνει κωλοτούμπες σε πολιτικές που υποστήριξε κατά τη διάρκεια της βραχύβιας προεκλογικής της εκστρατείας για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019, μεταξύ άλλων για το fracking και τα σύνορα.

Αν και έμπειρος στα debate ο Ντόναλντ Τραμπ πρεπει να αντιμετωπίσει τα συνήθη λάθη

Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς θα μπορούσε να κερδίσει ο Τραμπ

Με τις δημοσκοπήσεις να τους δείχνουν ισόπαλλους, στόχος του Τραμπ είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποφύγει τις ακατάσχετες φλυαρίες και τις προσωπικές επιθέσεις που δημιούργησαν προβλήματα στην εκστρατεία του.

Το τι θα πει και πώς θα το πει θα έχει σημασία καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Αλλά η δίλεπτη τελική του δήλωση, η οποία θα ακολουθήσει την ομιλία του Χάρις και θα βάλει μια τελεία στην εκδήλωση, είναι ιδιαίτερα σημαντική: Είναι η καλύτερη ευκαιρία του να διατυπώσει με σαφήνεια ένα όραμα για τη χώρα και να ασκήσει δίωξη κατά του Χάρις.

Επίσης, να κρατήσει τη συζήτηση επικεντρωμένη στον υψηλό πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν και στις ανησυχίες για τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, καθηλώνοντας τη Χάρις στις πολιτικές του σημερινού προέδρου.

Ο Τραμπ σχεδιάζει επίσης να σκαλίσει το ιστορικό της Χάρις ως εισαγγελέα στην Καλιφόρνια -περιγράφοντάς την ως αδύναμη στο θέμα του βίαιου εγκλήματος- και να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τις μετατοπίσεις της από πιο φιλελεύθερες θέσεις. Η ίδια δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNN ότι «οι αξίες μου δεν έχουν αλλάξει».

Εκλογές στις ΗΠΑ: «Έτσι κερδίζει»

Ο Τζένινγκς, ο οποίος διετέλεσε ειδικός βοηθός του προέδρου και αναπληρωτής διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στην κυβέρνηση Μπους, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ότι ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να αποφύγει τις προσωπικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ και αντ’ αυτού να ισχυριστεί ότι είναι ο υποψήφιος της «αλλαγής», ενώ θα πρέπει να συνδέσει την αντιπρόεδρο με το ιστορικό του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εγκατέλειψε την κούρσα και την υποστήριξε στις 21 Ιουλίου.

«Θα τον συμβούλευα απλώς να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις επιστρέφοντας σε ένα βασικό θέμα: «Αν θέλετε αλλαγή, εγώ είμαι η αλλαγή»», δήλωσε ο σχολιαστής. «Αν θέλετε αλλαγή στην οικονομία, εγώ είμαι η αλλαγή. Αν θέλετε αλλαγή στα σύνορα, εγώ είμαι η αλλαγή… Η μόνη αλλαγή που κάνει είναι- αλλάζει όλες τις θέσεις της σε μια δειλή προσπάθεια να προσπαθήσει να σας κάνει να πιστέψετε ότι δεν είναι κάποιο είδος ριζοσπαστικού φιλελεύθερου».

«Έτσι κερδίζει», συνέχισε. «Ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτή είναι στην τρέχουσα κυβέρνηση. Αντιπροσωπεύει τη συνέχιση της ίδιας. Έτσι, οτιδήποτε κάνετε που ξεφεύγει από αυτό το δρόμο είναι πραγματικά ένα χαμένο λεπτό ή 10 λεπτά, ή όσος χρόνος σας χρειάζεται για να το κάνετε. Οπότε, η συμβουλή μου είναι να επιμείνετε στην αλλαγή και θα είστε εντάξει».

Only in

Γονατίζουν οι ασθενείς με καρκίνο από πρόσθετες χρεώσεις για περίθαλψη

Επιστολή στον υπουργό Υγείας και τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ έστειλε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισημαίνοντας την ανοχή ΕΟΠΥΥ και υπουργείου σε παράνομες επιβαρύνσεις των ασθενών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024