Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ αποκλείει την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ αποκλείει την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο

Εν μέσω εχθροπραξιών και της ζημιάς στον πύργο ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα, ο Ραφαέλ Γκρόσι συνέστησε να μην επανεκκινήσουν οι αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Γκρόσι, όλοι οι αντιδραστήρες του εργοστασίου παραμένουν σε ψυχρή διακοπή λειτουργίας. Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, μιλώντας από τη Βιέννη απέκλεισε κάθε πιθανότητα για την επανεκκίνηση του πυρηνικού σταθμού Ζαπορόζιε (ZNPP) όσο οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την εγκατάσταση.

«Σύμφωνα με τις συμβουλές του Οργανισμού, εννοείται ότι κανένας αντιδραστήρας δεν θα επανεκκινηθεί όσο οι συγκρούσεις συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια και την προστασία του εργοστασίου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για την ομιλία του στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του παγκόσμιου πυρηνικού οργανισμού στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τον Γκρόσι, όλοι οι αντιδραστήρες του εργοστασίου παραμένουν σε ψυχρή διακοπή λειτουργίας. O OHE έχει καλέσει την Ρωσία να αποσυρθεί από τον πυρηνικό σταθμό.

«Και η κατάσταση γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση παραμένει ταραχώδης», πρόσθεσε. «Οι τακτικές εκρήξεις, οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι πυροβολισμοί- οι επανειλημμένες διακοπές της εξωτερικής παροχής ενέργειας, μεταξύ άλλων προκλήσεων, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος», δήλωσε ο Γκρόσι.

Σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας, θα εξαρτηθεί από τον άνεμο ποιες χώρες θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές.

Μια πιθανή έκρηξη δεν θα ήταν όπως του Τσέρνομπιλ

Οι αναλυτές λένε ότι μια έκρηξη στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια θα παρήγαγε ραδιενέργεια και πιθανότατα θα προκαλούσε πανικό, αλλά ο κίνδυνος ραδιενέργειας πέρα από την άμεση περιοχή της έκρηξης θα ήταν σχετικά χαμηλός και δεν θα είχε καμία σχέση με την κλίμακα της καταστροφής του Τσέρνομπιλ το 1986.

Η περιοχή Ζαπορίζια είναι μία από τις τέσσερις -μαζί με το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και το Λουχάνσκ- στη νότια και ανατολική Ουκρανία που η Ρωσία προσάρτησε εν μέρει, και παράνομα, τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά την εισβολή της.

Ο ΙΑΕΑ, που εδρεύει στη Βιέννη, αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην περιοχή της Ζαπορίζια, καθώς και οι ζημιές στο δίκτυο της Ουκρανίας, αποτελούν απειλή για την παροχή ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Ο παρατηρητής δήλωσε ότι το προσωπικό του στη Ζαπορίζια χρειάστηκε πρόσφατα να καταφύγει σε εσωτερικούς χώρους λόγω αναφερόμενων απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

Ο Γκρόσι, ο οποίος ταξιδεύει με ομάδα εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων του ΙΑΕΑ, ξεκίνησε έναν γύρο συναντήσεων στο Κίεβο με μια στάση στο Υπουργείο Ενέργειας και συνομιλίες με τον υπουργό, Χερμάν Χαλουσχτσένκο. Ο επικεφαλής της της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι αποδέχτηκε ουκρανικό αίτημα για επέκταση των επιθεωρήσεων ώστε να συμπεριληφθούν υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν ενέργεια στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτή είναι μια νέα διάσταση, μια σημαντική διάσταση ελπίζω, της υποστήριξής μας εδώ, την οποία συζητήσαμε και συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι μόλις τώρα».

Πηγές: TASS, ABC News

Only in

«Αλίμονο στους κυβερνήτες κι αλίμονο στους ποιητές»

Ο στιχουργός και αναβιωτής της θρυλικής μπουάτ Απανεμιάς στην Πλάκα μιλάει για τις πρόσφατες συνεργασίες του και παραθέτει τους προβληματισμούς του για το ελληνικό τραγούδι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024