Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αναδιαμορφωθεί και να διεκδικήσει την εξουσία μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο πρόεδρο, έκανε λόγο ο Απόστολος Πόντας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Yπάρχει κενό στην αντιπολίτευση λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων και βλέπουμε πως δεν υπάρχει καμία φωνή κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση. Η διαπίστωση του κενού αντιπολίτευσης έρχεται ως απάντηση στο κενό διακυβέρνησης που υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λιγότερα από αυτά που περιμένουν οι πολίτες από αυτήν. Υπάρχει ανισορροπία όχι γιατί η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κυβερνήσει αλλά γιατί δεν εμφανίζεται»,  δήλωσε ο κ. Πόντας.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν κρίσιμες τις μέρες και τις ώρες αυτές καθώς το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να γεμίσει το κενό αυτό και να κάνει την επάνοδό του, όπως τονίζει το μέλος του ΠΣ τους ΠΑΣΟΚ. «Πρόκειται για το κόμμα που στάθηκε γεωμέτρης της αντιπολίτευσης, που έθεσε τις βάσεις της δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση, διαμορφώνοντας τις εσωτερικές συνθήκες της κοινωνίας και τους έθνους, απελευθερώνοντας κομμάτια της κοινωνίας που μέχρι τότε βίωναν την περιστολή των δικαιωμάτων τους», επισήμανε.

«Απελευθέρωσε την ίδια τη χώρα από μια τάση και ένα χαρακτήρα πολύ ξεπερασμένο για την εποχή εκείνη. Στην πορεία βέβαια υπήρξε μια κάμψη σ’ αυτή τη ζωτικότητα στις πρώτες δεκαετίες της μεταπολίτευσης. Και τώρα, βλέποντας εκ των υστέρων τι έχει συμβεί, μπορούμε να πούμε πως η κάμψη που ακολούθησε, είναι φυσιολογική. Γι’ αυτό παρά το γεγονός πως συνδέθηκε με μεγάλες απογοητεύσεις στις κοινωνικές προσδοκίες, άρχισε να διαπραγματεύεται βασικές αρχές θεμελιακής του ύπαρξης».

Ανασυγκρότηση

«Η διαδικασία αυτή που είναι αναγκαία είχε ξεκινήσει νωρίτερα, από το 2015 όταν από ένα 44% το ΠΑΣΟΚ βγήκε από τις εκλογές με ένα 4,8%. Ήταν ένα πραγματικά πολιτικό σοκ που οδήγησε στην ανάγκη για τις πρώτες απόπειρες αναδημιουργίας με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά και όλα τα στελέχη που εργάστηκαν μαζί της, όπως και με τον Νίκο Ανδρουλάκη που τη διαδέχτηκε».

«Στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ, τελούνται μια σειρά από εσωτερικές αλλαγές. Θα λέγαμε πως οι αλλαγές δεν αφορούν τα πρόσωπα – όλοι ενδιαφέρονται και προσπαθούν για το καλύτερο. Οπότε δεν μπορούμε να δούμε μονοδιάστατα και μονολιθικά την κατάσταση. Αντιθέτως χρειάζεται να υπάρχει ένα νέο οικοσύσυστημα ΠΑΣΟΚ που να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Πόντας.

Από τη γκρίζα ζώνη στην επιστροφή

Απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που ισχυρίζεται πως είναι ο μεταρρυθμιστής της κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ αφού συγκρούστηκε και λόγω μνημονίων, γίνεται δέκτης αδιαφορίας, σύμφωνα με τον κ. Πόντα. «Έχουμε περάσει σε μια γκρίζα ζώνης ανοχής. Από την άλλη και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει το ίδιο το πάθος με το παρελθόν. Είναι θέμα μιας συγκυρίας – πέρασε ένα τεράστιο σοκ κατάρρευσης τόσο σημαντικό και εσωτερικό, που οδήγησε τα μέλη του κόμματος να ακολουθούν ακόμη και πορεία αντιφατική, δηλαδή αγαπιούνται και μισιούνται με μεγάλη ένταση», σχολίασε.

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα που έκανε τομές, γι’ αυτό και τώρα χρειάζεται στόχευση συγκρουσιακή. Στην εποχή που ακολούθησε τα μνημόνια μπορεί να επανεφεύρει παρόμοια δυναμική. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, γι’ αυτό και με το σύνθημα που κατέβηκα στο πολιτικό συμβούλιο “το ΠΑΣΟΚ έρχεται” ήθελα να τονίσω πως αυτό συμβαίνει όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί το θέλει ο κόσμος».

Η τομή, η ταύτιση με την άποψη αυτή -να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ- είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους πολλούς, για τον κόσμο και τη χώρα. «Γιατί η χώρα δεν έχει το κοινωνικό χρωμόσωμα να ανέχεται κυβερνήσεις ερντογανικού χαρακτήρα. Και δεν μιλάμε για τις κακές προθέσεις των αντιπάλων – αποδεχόμαστε ότι για να είναι κανείς στον πολιτικό στίβο, πρέπει να έχει και ένα ίχνος ρομαντισμού. Δυστυχώς όμως δεν κρίνονται οι προθέσεις, αλλά το τι ακολουθεί το κενό που υπάρχει και η αδράνεια του συστήματος», επισήμανε ο κ. Πόντας.

«Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε ένα κυνήγι μαγισσών του τι είναι το σωστό. Χλευάζεται όποιος έχει μια διαφορετική άποψη, κατηγορείται ότι δεν είναι καλά. Πρόκειται για μια επιλογή πολιτικής επικοινωνίας και αυτό είναι μια μορφή ερντογανισμού».

Για το γεγονός ότι υπάρχει έδαφος για το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική διαδικασία να αποτελέσει το βασικό κορμό της κεντροαριστεράς με συνεργασίες, μίλησε ο κ. Πόντας. «Πρέπει να καταλάβουμε ποιοι είμαστε εμείς, να αποκτήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ένα πρωτόκολλο διαχείρισης των κοινών και κυρίως, η διαφορά μας πρέπει να είναι πλέον ορατή  από το παρελθόν και από τους υπόλοιπουυς. Μπορεί να υπάρξει ξανά, να σχηματοποιηθεί ξανά και αφού τα κάνει όλα αυτά να κυβερνήσει ξανά.

Όσο για το αφήγημα που ενδεχομένως θα πρέπει να προβάλει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πόντας εξήγησε πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνθήκη. «Τώρα οι υποψήφιοι κάνουν έναν ενδοεπικοινωνιακό διάλογο, με στόχο το κόμμα να ξαναδομήσει μια μεγάλη ιδέα για τον κόσμο, να αποκτήσει ο μέσος Έλληνας όχι απλώς τα ίδια δικαιώματα με τον Ευρωπαίο -όπως στη δεκαετία του ’90- αλλά τον τρόπο ζωής που αξίζει».

Εξωτερική πολιτική

«Η αντιπολίτευση σε κάθε κράτος πρέπει να έχει άποψη, ώστε όταν έρθει στην εξουσία να υπάρχει συνέχεια στο κράτος», εξήγησε. «Δεν λειτουργεί όμως απόλυτα η διανομή της ίδιας πληροφορίες στα κόμματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οπότε αυτό είναι κάτιπου πρέπει να κατακτήσουμε όσον αφορά το Ισραήλ. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι να ξέρουμε ποια είναι η άποψη του ίδιου του Ισραήλ, των αράβων ή όποιων είναι το ενδιαφέρον και να μην κρίνουμε το τι συμβαίνει μέσα από το δικό μας μάτι, του Βαλκάνιου, της Ευρώπης που δεν έχουμε εικόνα του πώς είναι να απειλείται η ζωή σου καθημερινά», πρόσθεσε.

Δικαιοσύνη

«Ο νέος δικαστικός χάρτης είναι ένα σύστημα που μεταβάλλει πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα και θα χρειαστεί να δούμε πώς θα λειτουργήσει. Ωστόσο μοιάζει πολύ με τα μνημόνια, – έρχεται από πάνω να “φορεθεί” εν μέσω αντιδράσεων. Δεν είναι τυχαίο πως επί μήνες το υπουργείο, οι άνθρωποι στα πρωτοδικεία, οι υπάλληλοι κ.ο.κ. είχαν όλοι άλλη άποψη. Η κάθε μεταρρύθμιση όμως θα πρέπει να φέρει μια αλλαγή με οφέλη. Κι επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο θα ωφελήσει, θα περιμένουμε», κατέληξε.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Πηγή: ΟΤ