Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο της εφορίας TikTokers και influencers – Η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ για τα αδήλωτα

Στο στόχαστρο της εφορίας TikTokers και influencers – Η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ για τα αδήλωτα

Την έρευνα της ΑΑΔΕ δεν έχουν αναλάβει οι παραδοσιακοί ελεγκτές, αλλά μια νέα μικρή ομάδα με 8 άτομα που κάνουν τις διασταυρώσεις.

Τέλος στην φοροδιαφυγή των influnecers του διαδικτύου θέλει να βάλει η ΑΑΔΕ, καθώς επιχειρεί να διαπιστώσει αν τα έσοδα από τα βίντεο που ανεβάζουν τα δηλώνουν.

Στο στόχαστρο των αρχών επομένως έχουν τεθεί TikTokers και κάθε λογής Influencers, δηλαδή όσοι δραστηριοποιούνται και έχουν έσοδα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αμοιβές σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από λίγα ευρώ μέχρι χιλιάδες. Όσοι δραστηριοποιούνται με αυτόν τον τρόπο είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος και να αποδίδουν κανονικά τους φόρους.

Η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ

Την έρευνα δεν έχουν αναλάβει οι παραδοσιακοί ελεγκτές, αλλά μια νέα μικρή ομάδα με 8 άτομα που κάνουν τις διασταυρώσεις.

Όσοι χρήστες έχουν οικονομική δραστηριότητα στα social media, οφείλουν βάσει νόμου να δηλώσουν έναρξη επαγγέλματος, το ΑΦΜ τους, να κόβουν αποδείξεις, τιμολόγια και να αποδίδουν φόρους όπως αναμένεται από άλλους εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρούνται οι αποδοχές των influencers που προέρχονται από προώθηση και διαφήμιση προϊόντων και τα αντίστοιχα έσοδα από το TikTok. Συνεπώς, ένας TikToker είναι υποχρεωμένος να κάνει έναρξη εργασιών και να τηρεί όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές διαδικασίες (όπως ΦΠΑ, myData, φόρος εισοδήματος κλπ). Εάν όμως ένας TikToker δεν εμφανίσει τα κέρδη του στην εφορία τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

Η ΑΑΔΕ έχει συντάξει, για τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, μία ειδική ομάδα ελεγκτών εξοικειωμένων με την αγορά και τις διαδικασίες των social media, για να εντοπίζουν και να διασταυρώνουν τα οικονομικά στοιχεία των influencers.

Only in

Αποκάλυψη in: Δώρο με Γεύση ίσως… Δώρου Άδωρου για τους Δήμους

Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του in αναμένονται αυτοδιοικητικές εκπλήξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024