88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Καββαθάς: Είναι άδικο το νέο φορολογικό σύστημα
Στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση και τον άδικο χαρακτήρα του νέου φορολογικού συστήματος, έκανε λόγο ο Γιώργος Καββαθάς, προέδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Δυστυχώς τα μέτρα του πρωθυπουργού είχαν εκτός ουσιαστικού πεδίου τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βιώνουν μια έντονη απαισιοδοξία. Την Πέμπτη πριν την ομιλία δώσαμε την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούρου της ΓΣΕΒΕΕ που έδειξε μια πτώση 14 μονάδων βάσης του δείκτη σε σχέση με την προηγούμεη που είχε και εκείνη άλλες 6 μονάδες βάσης», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.
Για το αρνητικό κλίμα μίλησε ο κ. Καββαθάς, αναφερόμενο στα στοιχεία της έρευνας: 1 στις 3 έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, 1 στις 4 μόλις για ένα μήνα, 1 στις 3 έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ενώ υπάρχει 37% και πλέον μεσοσταθμικά αύξηση την τελευταία διετία του λειτουργικού κόστους.
«Από αυτά ακούσαμε κάτι; Ακόμη και για την περίφημη μισή μονάδα των εισφορών, περιμένουμε να μάθουμε τι αφορά ακριβώς και πού θα βρεθούν τα χρήματα. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για τις εντάσεως εργασίας», εξήγησε ο κ. Καββαθάς, μιλώντας για τη μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης.
«Ενώ υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων, οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση. Με το να είμαστε εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ να έχει κόφτες με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του 80%, και το τραπεζικό σύστημα κλειστό -65.000 επιχειρήσεις μπορούν να περάσουν το κατώφλι της τράπεζας σύμφωνα με τα κριτήριά τους- αφενός δεν μπορεί να προχωρήσει η περίφημη ψηφιακή μετάβαση, αφετέρου η μόνη ρευστότητα είναι από τον τζίρο μας. Που περιορίζεται συνεχώς, καθώς υπάρχουν προτεραιότητες σε κάθε νοικοκυριό και ανελαστικά κόστη», πρόσθεσε.
Συγχωνεύσεις ή clusters;
«Θα πρέπει να να ξέρουμε για ποιες επιχειρήσεις μιλάμε. Στην Ελλάδα είναι πολλές, καθώς το 99,9% αφορά μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όχι πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 99,8%. Για παράδειγμα στη Γερμανία, τη μητρόπολη του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, το 78% είναι τέτοιες επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό κάτω των 9 ατόμων», σημείωσε ο κ. Καββαθάς.
«Το πρόβλημα είναι ότι εδώ δεν υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να είναι στο Χρηματιστήριο ή να έχει πρόσβαση στη συστημική τράπεζα, η μικρομεσαία ή μικρή όμως, είναι μακριά όπως είπαμε από όλα αυτά. Κατά συνέπεια συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να δούμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνεργατικά clusters με κοινή κατεύθυνση, στη διαφήμιση, στις αγορές τους, ατύπως αρχικά και επίσημα στη συνέχεια», συμπλήρωσε.
Μίλησε χαρακτηριστικά για το ότι το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ έχει ενισχύσει στο παρελθόν τέτοια cluster με κάποια να λειτουργούν ακόμη, παρά το ότι είναι δύσκολη η κουλτούρα συνεργασίας στην Ελλάδα.
Επιχειρηματικότητα από ανάγκη
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων αλλά ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων. Έχουμε 800 χιλιάδες και πλέον επιχειρήσεις, με τις 500 χιλιάδες να είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργατικό δυναμικό. Από αυτούς το 50% είναι αυτό που πρώτοι εμείς αποκαλέσαμε “επιχειρηματικότητα ανάγκης” – αν και χωρίς επίσημα στοιχεία, αλλά εκτίμηση – που σημαίνει ότι μιλάμε για ανθρώπους που δεν βρήκαν δουλειά αλλού και πρέπει να ζήσουν την οικογένειά τους», εξήγησε ο κ. Καββαθάς.
«Να πάμε σε ένα βίαιο κλείσιμο αυτών θα δημιουργούσε βίαιους κραδασμούς στην ελληνική κοινωνία και δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί από πουθενά. Ο επιχειρηματίας δεν προσδοκά το μηνιάτικο αλλά τη διανομή κερδών στο τέλος, ενώ αντίθετα ο επιχειρηματίας από ανάγκη θα παρακρατήσει ακόμη και τον ΦΠΑ για να επιβιώσει. Εμείς ως πολιτεία πρέπει να τον δούμε ως μισθωτό και να έχουμε τέτοιες φροαπαλλαγές ώστε να τον κάνουμε να είναι ανταγωνιστικός», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, «σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα στη ΓΣΕΒΕΕ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα συνεργατικά σχήματα με στόχο τη μείωση κόστους και την ανάπτυξη, ενώ σε μια αυτοαπασχολούμενη εταιρεία θα έπρεπε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να του δώσουμε κίνητρα να προσλάβει έστω και έναν εργαζόμενο για να γίνει κανονική επιχείρηση».
Η φορολογία
Η τεκμαρτή φορολόγηση είναι ένας βίαιος τρόπος είναι επί δίκαιων και αδίκων, όπως δήλωσε ο κ. Καββαθάς. «Το επιχειρείν έχει κέρδη και ζημίες, ενώ δεν μπορεί να συγκρίνει κανένας τον επιχειρηματία με μισθωτό, που δεν έχει φοροαπαλλαγές και άρα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Ενώ η διάταξη που λέει πως εάν είσαι πάνω από το μέσο όρο του τζίρου του ΚΑΔ τότε πληρώνεις 5% παραπάνω φόρο, με προτρέπει για φοροδιαφυγή και είναι αντικίνητρο», εξήγησε.
Απέναντι δε στο κυβερνητικό επιχείρημα της αμφισβήτησης και την πρόσκληση για έλεγχο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως ο έλεγχος είναι στη διακριτική ευχέρεια της φορολογικής αρχής και όχι του φορολογούμενου. «Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί για τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Στην γκλίτσα του τσοπάνη όμως δεν ξύνεται κανένας, καθώς τα αποτελέσματα ακόμη και για το πιο μικρό ολίσθημα π.χ. του λογιστή, τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά».
«Το τανγκό, όμως, θέλει δύο: και αυτός που δεν θέλει την απόδειξη σας διαβεβαιώ πως δεν είναι ο επαγγελματίας αλλά ο καταναλωτής», κατέληξε ο κ. Καββαθάς. «Για να αποκτηθεί η φορολογική συνείδηση θέλει κίνητρα, παιδεία – αν δεν μου εμπεδώσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης θα κρατάω πάντα “πισινή” για τους φοροελέγχους».
Η εστίαση
Καλή σε επίπεδο των αφίξεων από όλα τα στοιχεία αποδείχθηκε η θερινή σεζόν, ωστόσο τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος ανέδειξαν την υστέρηση της κατανάλωσης εκτός ξενοδοχείων κατά 40-50 ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καββαθάς, κινήθηκε χαμηλότερα ο κύκλος εργασιών στην εστίαση με μειωμένες καταναλώσεις. «Έχουμε χάσει μέρος των πελατών λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης γιατί μαγειρεύουν στο σπίτι. Παράλληλα είδαμε 42% μεσοσταθμικά αύξηση του λειτουργικού κόστους, από το οποία η εστίαση απορροφά ένα 25% και δεν το μετακυλύει, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις ήταν μικρές».
Για την αλλαγή του ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2024 από 13% σε 24% στα σερβιριζόμενα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση διαχωρίζει τον κλάδο. «Και είναι περίεργο γιατί τα ίδια έλεγε ο κ. Μητσοτάκης τον Μάιο του 2019 με τροπολογία της ΝΔ κατά Τσίπρα. Και σήμερα έχουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη με υπογραφή ΝΔ, κυβέρνησης και Μητσοτάκη. Αρκεί να αναρωτηθούμε ποιος κρατεί το χορό της ακρίβειας»;
Για τον κ. Καββαθά ένας κλάδος 400 χιλιάδων εργαζόμενων – ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα – έχει τζίρο 10 δισ. στην Ελλάδα με ισχυρό πολλαπλασιαστή 2,2 σε άλλους κλάδους – το 50% δηλαδή από αυτό του τουρισμού. «Αντί να τον προστατεύσουμε, τον ολιγοπωλούμε – σε 80 χιλιάδες επιχιερήσεις, το 1,2% είναι μεγάλοι παίκτες στην αγορά – διατηρούμε τον ΕΦΚ αν και μνημονιακό φόρος από το 2017 που έπρεπε να έχει καταργηθεί όπβως ο ΕΝΦΙΑ και το Τέλος Επιτηδεύματος αφού βγήκαμε από τα μνημόνια- που φέρνει υπερείσπραξη 5,6 δισ. όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης -στον προϋπολογισμό λέει 42 δισ.
Σήμερα σε 35% υπολογίζεται το ποσοστό των φόρων μέσα στην τιμή του καφέ. «Προσθέστε και ένα 60% με ενέγεια, μισθοδοσία κ.λπ. και θα καταλάβετε για τι κέρδη μιλάμε».
Το μήνυμα
«Δεν είμαστε ιθαγενείς πια», τόνισε ο κ. Καββαθάς. «Το μήνυμα εστάλη στις ευρωεκλογές – δεν το έχουν πάρει όμως ούτε και το διάβασαν – πέραν της αποχής που δείχνει μια απαξίωση στο σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας, είναι φανερή η μείωση των ποσοστών του κυβερνώνοντος κόμματος στους κόλπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όταν το 2019 το 53% των μελών της ΓΣΕΒΕΕ ψήφισαν ΝΔ, στις ευρωεκλογές έφεραν 28%», κατέληξε.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις