Τη στιγμή που οι ληστές σηκώνουν το προστατευτικό ρολό, την είσοδό τους στα ενδότερα με μια κλωτσιά στην εξώπορτα και τα όσα ακολουθούν με τις προθήκες να αδειάζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Με κουκούλες στα πρόσωπα, γάντια στα χέρια και τελάρα για να μεταφέρουν τα κλοπιμαία στο αυτοκίνητό τους.

Όπως αποκαλύπτει το Live News, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά από αυτές τις σκηνές, οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι, με νέο νόμο. Ήρθαν σε συμβιβασμό με την πλευρά του θύματος, επέστρεψαν μέρος της αξίας των κλοπιμαίων και πλέον απολαμβάνουν την ελευθερία τους, απαλλαγμένοι από κάθε άγχος.

«Ήταν μεγάλο το σοκ του να βλέπεις τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. Από το μαγαζί έλειπαν κοσμήματα και θήκες κοσμημάτων, οι λαιμοί βιτρίνας βρίσκονταν στο πάτωμα ενώ πήραν μέχρι και 10 χρυσές θήκες για λίρες, γυναικεία σκουλαρίκια και χρυσούς σταυρούς μεγάλης αξίας», αναφέρει περιβάλλον του θύματος ληστείας.

Η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει τους πέντε κουκουλοφόρους που πήραν μέρος στη διάρρηξη αλλά και πέντε συνεργούς τους.

Η δικογραφία πάντως έφτασε στα χέρια εισαγγελέα τρία χρόνια μετά το χτύπημα. Και πριν από λίγες μέρες δράστες και θύμα ήρθαν σε συμβιβασμό.

Πηγές από την πλευρά του κοσμηματοπώλη ανέφεραν στο Live News, πως η αποζημίωση δεν ήταν ίση με την οικονομική ζημιά που υπέστη. Σκέφτηκε όμως πως η συμφωνία, έστω και με τους όρους των δραστών, ήταν προτιμότερη.

Το χρονικό της ληστείας

Τα πάντα εκείνη τη νύχτα, στις 23 Ιανουαρίου του 2020, είχαν ξεκινήσει στις 02:55. Όταν το αυτοκίνητο των δραστών έφτασε στο σημείο και οι πέντε κουκουλοφόροι έθεσαν το σχέδιό τους σε εφαρμογή.

Σηκώνουν το μεταλλικό ρολό και ο ένας μένει για να το κρατάει με ένα σίδερο ψηλά. Οι συνεργοί του έχουν ήδη τα τελάρα στα χέρια τους και ο ένας που προχωράει μπροστά αναλαμβάνει να σπάσει την πόρτα.

Δύο λεπτά μετά την άφιξή τους και μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, η πόρτα του κοσμηματοπωλείου δεν αντέχει. Οι κουκουλοφόροι μπαίνουν κι αφού καταστρέφουν μια στήλη με κοσμήματα, φροντίζουν να κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Οι προθήκες αδειάζουν και τα 3 τελάρα που είχαν μαζί τους, γεμίζουν με κοσμήματα και ρολόγια αξίας.

Στο βάθος πάντα ο συνεργός τους, που κρατάει ψηλά το προστατευτικό ρολό, με τους ίδιους να συνεχίζουν. Κάθε τελάρο που γεμίζει μεταφέρεται στο αυτοκίνητο για άδειασμα. Το ένα μετά το άλλο, όπως φαίνεται στα πλάνα που εξασφάλισε το Live News. Αμέσως μετά επιστρέφουν με τα ίδια τελάρα για να συνεχίσουν.

«Χτύπησε ο συναγερμός του καταστήματος και τρέξαμε αμέσως να δούμε τι συμβαίνει. Είδαμε ότι είχε παραβιαστεί η κεντρική είσοδος και είχαν κλαπεί σχεδόν όλα τα κοσμήματα. Η ζημιά όταν έγινε η ληστεία υπολογίζεται στα 30-40 χιλιάδες ευρώ. Σήμερα είναι μεγαλύτερη καθώς η τιμή του χρυσού έχει αλλάξει», σύμφωνα με το περιβάλλον του θύματος της ληστείας.

Η κάθε τους κίνηση καταγράφεται κι οι ίδιοι τον γνωρίζουν. Φροντίζουν να μην αφήσουν αποτυπώματα και να μην φανούν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τους προδώσουν.

Στις 02:56 οι δράστες φαίνονται να σηκώνουν το ρολό ασφαλείας, ένα λεπτό αργότερα να εισβάλλουν στο κοσμηματοπωλείο και στις 02:58 τη νύχτα, να παίρνουν το δρόμο της εξόδου και της διαφυγής.

«Από την αστυνομία είπαν πως οι δράστες ήταν παραπάνω από όσους φαίνονται στα βίντεο και πως έχουν ποινικό παρελθόν. Ο ένας από τους δράστες ζήτησε συγγνώμη ενώ, έχει προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης», σύμφωνα με το περιβάλλον του θύματος της ληστείας.

Πλέον ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στην Αριδαία περιμένει να πάρει στα χέρια του, τα χρήματα που συμφώνησαν να του δώσουν ως αποζημίωση οι δράστες. Με την όλη υπόθεση να είναι η πρώτη που ολοκληρώνεται με συμβιβασμό ανάμεσα στους δράστες και το θύμα τους.