Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρχεται το Panic button για ανήλικους

Έρχεται το Panic button για ανήλικους

Τα παιδιά μέσω της εφαρμογής SafeYOUth ή αλλιώς το Panic Button ανηλίκων, θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της εφαρμογής SafeYOUth ή αλλιώς το panic button των ανηλίκων εις βάρος των οποίων ασκείται βία, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφερε, μέσω της εφαρμογής, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 10201 που ενεργοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, θα μπορούν οι ανήλικοι να έρθουν σε επαφή με κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Τρεις ηλικιακές ομάδες

H εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου σε πιλοτική φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες με την ίδια θεματολογία αλλά με διαφορετική διατύπωση ανάλογα με την κατηγορία.

Η πρώτη ομάδα είναι παιδιά 12-15 ετών, η άλλη έφηβοι 15-18 ετών και η τρίτη άτομα άνω των 18 ετών. Μπορούν να την εγκαταστήσουν, εκτός από τα παιδιά, γονείς, προπονητές, δάσκαλοι και γενικότερα όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες σχετικά με ανήλικους.

Έξι κατηγορίες

Ως προς τις θεματικές ενότητες, διαχωρίζονται σε έξι κατηγορίες:

1) ασφαλής περιήγηση στο Διαδίκτυο και τρόποι αποφυγής «παγίδων», όπως το διαδικτυακό παιχνίδι «μπλε φάλαινα»,

2) ασφαλείς μετακινήσεις στον δρόμο ως οδηγοί, επιβάτες, πεζοί και τι να κάνουν εάν χαθούν,

3) bullying εντός και εκτός σχολείου,

4) σχέσεις με άλλα άτομα, με έμφαση στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην ισότητα και σε θέματα σχετικά με τον ρατσισμό, την ενδοοικογενειακή βία κ.ά.,

5) ασφαλείς – έξυπνες επιλογές προκειμένου να αποτρέψουν τους νέους από ναρκωτικά, παραβατικές συμπεριφορές, βανδαλισμούς και αυτοί να στραφούν προς τον αθλητισμό και τις τέχνες,

6) ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον, όπως πώς να αποφεύγουν τη ρύπανση, τους εμπρησμούς και να σέβονται τα ζώα. Η δεύτερη πτυχή σχετίζεται με τις καταγγελίες.

Πώς θα λειτουργεί

Στην εφαρμογή θα γίνεται αναφορά στον 5ψήφιο αριθμό 10201 και στο 100 της Αμεσης Δράσης και θα υπάρχει σύνδεσμος μέσω του οποίου θα μπορούν τα παιδιά να επικοινωνούν απευθείας για να αναφέρουν κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, επίθεσης από άλλα άτομα, bullying κ.ά.

Θα υπάρχει επίσης και φόρμα επικοινωνίας μέσω της οποίας επώνυμα ή ανώνυμα θα μπορεί κάποιος να ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ. για παροχή βοήθειας ακόμα και αν δεν είναι γονιός και είναι γείτονας ή συγγενής ανηλίκου που γνωρίζει περιστατικά για τα οποία πρέπει να παρέμβουν αστυνομικοί. Ακόμη θα υπάρχει και το emergency button.

Μέσω απλού αγγίγματος το παιδί θα ζητά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. Αμεσα θα πρέπει να απαντήσει σε δύο απλές ερωτήσεις με πολλαπλές επιλογές ως προς τις απαντήσεις ώστε απλά να τις αγγίξει και να σταλούν. Παράλληλα, θα υπάρχει και σύστημα γεωεντοπισμού ώστε οι αστυνομικοί να γνωρίζουν άμεσα πού βρίσκεται το παιδί που ζήτησε βοήθεια.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Only in

Νέο χαράτσι Άδωνι στους ασθενείς με νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ – ιδιωτικών κλινικών

«Λειτουργικό το ΕΣΥ» και «γαλαντόμος ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές» κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη, παρά το νέο κύμα φυγής των γιατρών από τα νοσοκομεία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024