Ακόμη πιο δύσκολες μέρες έρχονται για τους ασθενείς στη χώρα μας, με το ΕΣΥ να υπολειτουργεί σταθερά από τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα υγείας να επιβαρύνεται με την κάλυψη υπηρεσιών τις οποίες δεν μπορούν να προσφέρουν τα νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να επιβαρύνονται οικονομικά ολοένα και περισσότερο.

Η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο και μάλιστα άμεσα, καθώς σύντομα αναμένεται η σύναψη νέας σύμβασης των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ. Η νέα σύμβαση θα προβλέπει μικρότερη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στις δαπάνες περίθαλψης, γεγονός που σημαίνει ότι το επιπλέον κόστος θα επωμιστούν οι ασθενείς.

Στο μεταξύ, οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για 37.500 απογευματινά χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι η δεύτερη μέσα σε ένα εξάμηνο, από μια Κυβέρνηση που προαναγγέλλει για μια ακόμα φορά την αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των κτιριακών υποδομών του ΕΣΥ και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Όσο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, οι προσλήψεις που γίνονται, αφορούν ελάχιστους νέους γιατρούς, σε σύγκριση με το νέο κύμα παραιτήσεων ή εξόδου σε συνταξιοδότηση έμπειρων γιατρών. Τα κενά αυτά μάλιστα, επιχειρείται να καλυφθούν με μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Δεν θέλω να κινητροδοτώ την πρόσβαση των πολιτών σε ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή δηλώνει ότι το ΕΣΥ είναι απόλυτα λειτουργικό

Στη συγκυρία αυτή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση του υπεύθυνου του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσίμαρη, σχετικά με τις πρόσθετες χρεώσεις ιδιωτικών φορέων υγείας στους ασθενείς δήλωσε πως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «το ΕΣΥ είναι απόλυτα λειτουργικό» και ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι «υπερβολικά γαλαντόμο», καθώς στέλνει εύκολα ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές. Τόνισε δε, ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή με τη συμμετοχή της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ και του Συνηγόρου του Πολίτη, αύριο Πέμπτη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Δεν θέλω να κινητροδοτώ την πρόσβαση των πολιτών σε ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥ», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς επίσης και τα ποσά που καταβάλλει σε αυτές ο ΕΟΠΥΥ, προ clawback». (Σ.Σ.: Το clawback είναι υποχρεωτική ιδιωτική επιστροφή – πρόσθετη έκπτωση – των κλινικών προς το Δημόσιο για τις υπηρεσίες που παρείχαν σε ασθενείς).

Συνέχισε, λέγοντας ότι «Αν πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προστατευτικοί, τότε θα είμαστε προστατευτικοί για το ΕΣΥ, το οποίο χρηματοδοτείται από φόρους και εισφορές που εξακολουθούν να πληρώνονται. Για μας πρώτα είναι το ΕΣΥ και μετά όλα τα άλλα».

Για την κατάρτιση νέας σύμβασης του Οργανισμού με τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς η ισχύουσα σύμβαση λήγει σύντομα, ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Η νέα σύμβαση θα γίνει σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

«Με τη νέα σύμβαση, η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολύ συγκεκριμένη», δήλωσε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ θα είναι πλέον ακόμη πιο περιορισμένη «για πράγματα που το ΕΣΥ παρέχει».

Αντιλαμβανόμενος δε, το νέο εμπόδιο που αναμένεται να τεθεί στους ασθενείς, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι σέβεται την ελευθερία, καθώς και ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του, παραπέμποντας εμμέσως στις πρόσθετες χρεώσεις που έρχονται και αποσιωπώντας τον παράγοντα του χρόνου στον οποίον μπορούν να καλυφθούν οι ασθενείς όταν έχουν ανάγκη περίθαλψης.